Bir uzmana danışmak, uyuşturucu bağımlılığını tedavi programlarına katılmak ve kendi kendine yardım gruplarına katılmak, bağımlılığın ustesinden gelmenize ve uyuşturucudan uzak durmanıza yardımcı olur.
Tedavi Programları
Tedavi programları genellikle, kullanıcıyı uyuşturucu bağımlılığından kurtarmak icin ve uyuşturucu bağımlılığının nuksetmesini onlemek konusunda kullanıcıya eğitim verilmesi ve terapi bolumlerini icerir. Programlar bireysel terapi, grup terapileri ya da aile ile birlikte yapılan toplantılardan oluşabilir. Bu programlarda kullanıcı ayakta ya da hastaneye yatırılarak tedavi edilir.
Bir Uzmandan Psikolojik Destek Almak
Bir psikoloğa, psikiyatriste ya da uyuşturucu bağımlılığı danışmanına bireysel olarak ya da aile ile birlikte danışmak, uyuşturucu kullanmaya yeniden başlama isteğinizle başa cıkabilmenize yardımcı olur. Davranış terapilerinde uyuşturucu kullanımından kacınmak icin izlenilmesi gereken yollar ve uyuşturucu kullanma isteğinin tekrarlamasını onleme yontemleri oğrenilir. Davranış terapileri, uyuşturucu isteğinizle başa cıkabilmek icin uygun yontemler geliştirmenize yardımcı olur. Bağımlı ile iş hayatını, aile ve arkadaş ilişkilerini konuşmak da terapinin bir parcasıdır. Aile uyeleri ile birlikte uzmana danışmak, aile bireyleri arasındaki iletişimi guclendirir ve daha destekleyici olur.
Kendi Kendine Yardım Grupları
Bu grupların bazıları, ilk kez Anonim Alkolikler tarafından kullanılan 12 adımda bırakma yontemini kullanırlar. Anonim Narkotikler gibi kendi kendine yardım gruplarını, kokain, yatıştırıcı ve uyuşturucu kullanan kişiler oluşturmuştur. Verdikleri mesaj, bağımlığın nuksetme tehlikesi olan kronik bir hastalık olduğudur. İlac tedavisi, uzmana danışmak, kendi kendine bırakma gruplarının toplantılarına katılmak, uyuşturucu bağımlığının tedavi edilebilmesi icin ve uyuşturucu kullanma isteğinin tekrarlamasının onlenebilmesi icin gereklidir. Doktorunuz ya da danışmanınız kendi kendine yardım gruplarını bulabilmeniz icin size yardımcı olacaktır.
Yoksunluk Tedavisi
Yoksunluk tedavisinin amacı, bedeni uyuşturucudan arındırarak, uyuşturucunun dozunu derece derece azaltmak ya da gecici olarak daha az yan etkiye sahip methadone gibi ilaclarla uyuşturucu bağımlılığını en cabuk ve en guvenli şekilde bırakmaktır. Bazı insanlar icin yoksunluk tedavisini hastaneye yatmadan surdurebilmek de mumkunken; diğer kişiler icin hastanede kalarak tedavi olmak daha yararlıdır.
Yoksunluk durumunda farklı kategorilerden ilaclar farklı yan etkilere yol acar ve tedavileri icin farklı yaklaşımlar kullanılmalıdır.

Depresanlar (Barbituratlar, Benzodiazepinler ve Diğerleri)
Yoksunluk durumunun hafif yan etkileri huzursuzluk, sebepsiz korku, uyku problemleri ve terlemedir. Halusinasyonlar, butun vucudun titremesi, nobet gecirme, kan basıncının artması, kalp atışının hızlanması ve vucut sıcaklığının artması gibi daha ciddi işaretler ve belirtiler de gorulebilir. Yoksunluk terapisinde uyuşturucudan arınma surecinde sinir hucrelerini stabilize etmek icin uyuşturucunun yerine guvenli bir ilac kullanılarak ya da uyuşturucunun kullanım miktarı derece derece azaltılarak bağımlılık tedavi edilir.
Uyarıcılar (Amfetamin, Metamfetamin, Kokain, Ritalin ve Diğerleri)
Yoksunluk belirtileri tipik olarak depresyon, yorgunluk, sebepsiz korku ve yoğun şekilde uyuşturucu kullanma isteğidir. Bazı durumlarda, intihar duşunceleri ve intihar girişimleri, paranoya, gercekle olan bağın azalması (akut psikoz) da gorulebilir. Yoksunluk surecinde tedavi; ailenin, arkadaşların ve doktorun verdiği manevi destekten ibarettir. Doktor, paranoid psikoz ya da depresyonu tedavi etmek icin ilac yazabilir.
Opioidler (Eroin, Morfin, Kodein, OxyContin ve Diğerleri)
Opiodlerin sebep olduğu yoksunluk etkileri hafiften şiddetlisine goreceli olarak ceşitlilik gosterir. Hafif olan belirtiler, burun akıntısı, terleme, esneme, sebepsiz korku ve uyuşturucu kullanma isteğidir. Şiddetli tepkiler ise uykusuzluk, depresyon, goz bebeklerinin buyumesi, nabzın hızlanması, hızlı solunum, yuksek kan basıncı, karın krampları, titreme, kemik ve kas ağrısı, kusma, ishaldir. Doktorlar, iyileşme surecinde eroin kullanma isteğini azaltmak amacıyla methadone veya buprenorfin (Subutex, diğerleri) gibi yapay bir opiat verebilir.