Bu uyuşturucu kişinin kendinden gecmesine yol actıktan sonra etkilerini gostermeye başlar. Beyin, kalp ve duygular uzerinde bircok olumsuz etkisi vardır. Kokain kullanan bircok kişi bağımlı hale gelir ve uzun sure bu bağımlılıktan kurtulamaz. Ara sıra kullanan kişilerde bile olum riski vardır.
[h=2]Koka, Kokain ve Crack (Krek / Taş Kokain)[/h]Bu uyuşturucu Koka bitkisinin yapraklarından elde edilir. Bu bitki Guney Amerika bolgesinin And Dağlarında yetişir. Farklı kimyasal işlemlerle iki turu uretilir:
Toz kokain – Suda cozunur. Toz kokaini kullananlar burundan ceker ya da enjekte eder.
Crack Kokain – Kokainin sigara gibi icilebilen formudur. Kucuk parcalar halindedir.

ABD’de yetişkinlerin yaklaşık %14’u kokaini denemiştir. Kokaini en cok kullanan 18-25 yaş arası genclerdir.
Kokain cekmek ya da icmek ani etkilerle sonuclanabilir. Kokaini cekerken de sigara gibi icerken de bircok olumsuz etki gozlenir. Bu uyuşturucu hızlı bir bicimde kan dolaşımına girer ve beyne doğru hareket eder.
Kokain beyne ulaştığında beyindeki kimyasal haberciler olan ve sinirlerin iletişim kurmak icin kullandığı norotransmitterlere mudahale eder. Kokain norepinefrin, serotonin, dopamin ve diğer norotransmitterlerin yeniden emilimini engeller. Boylece kişi kendinden gecer ya da bir nevi sarhoşluk oluşur.
Kendinden gecme neden bu kadar mukemmel? Kullanıcıları bu hissi şoyle tanımlar:
Enerji ve kendini iyi hissetmede artışRuh halinin cok iyi olmasıUstunluk hissiDiğer yandan, bazıları ise kullandıktan sonra oluşan hisleri şu şekilde tanımlar:
AsabiyetParanoyaHuzursuzlukGerginlikKokain kullanımı işaret edenler:
Buyumuş gozbebekleriYuksek seviyelerde enerji ve aktiviteHeyecanlı ve coşkulu konuşmaKokainin etkileri en az 30 dakika en fazla 2 saat surebilir. Kokaini icmek ya da enjekte etmek, burundan cekmeye kıyasla daha hızlı etki eder ancak etkisi daha kısa surer.
[h=2]Kokain Kullanımının Psikolojik ve Yan Etkileri[/h]Kokain beyni etkileyerek kişinin kendinden gecmesine yol acar. Ancak kan icinde dolaştıkca tum vucudu etkilemeye başlar.
Kokain diğer uyuşturuculara gore daha zararlı olabilir. Uyuşturucu kullanımı yuzunden hastanelik olan kişilerin coğunun kokain kullandığı ortaya cıkmıştır. Beyin, kalp, kan damarları ve karaciğer gibi bircok organa zarar verir. Hatta kişinin olumune bile sebep olabilir. Kokainin vucut icin zararları şunlardır:
Kalp: Kokain kalbe buyuk zarar verir. Kalp atış hızını ve kan basıncını yukseltir. Kalbe kan pompalayan atardamarları tıkar. Sonuc olarak, kişi kalp krizi gecirebilir. Kalp rahatsızlığı olmayan genclerde bile kalp krizi riski vardır.
Beyin: Kokain beyindeki kan damarlarını tıkayabilir. Sonuc olarak, kişi felc gecirebilir. Sağlıklı kişilerde bile kokain kullanımından kaynaklanan felc riski yuksektir. Nobetlere sebep olabilir, kişiyi saldırgan davranışlara itebilir.
Akciğerler ve Solunum Sistemi: Kokain cekmek buruna zarar verir. Surekli kullanımı burunun delinmesine yol acabilir. Kokaini sigara gibi icmek karaciğere buyuk zarar verir.
Sindirim Sistemi: Kokain sindirim sistemi icin de oldukca tehlikelidir. Ulsere, midenin ya da bağırsakların delinmesine yol acabilir.
Bobrekler: Kokain bobrekler icin de tehlikelidir. Yuksek kan basıncı olan kişilerde kokain kullanımı yuksek kan basıncının bobreklerde sebep olduğu zararı arttırabilir.
Cinsel Fonksiyon: Kokain cinsel fonksiyonu da olumsuz yonde etkiler. Hem kadınlar hem de erkekler icin kokain kullanımı cinsel fonksiyon acısından kacınılması gereken bir durumdur.
Bu uyuşturucunun kullanımı git gide bağımlılık yaratabilir. Her seferinde aynı etkiyi elde edebilmeniz icin dozu arttırmanız gerekir. Kendinizi iyi hissedersiniz, mutluluk hissi artar ve kokaine karşı aclığınız en ust seviyeye cıkar. Bu yuzden kokaine başlamadan once iyi duşunulmesi gerekmektedir.
Bir kişinin psikolojik ya da fiziksel olarak kokaine bağımlı hale gelip gelmediğini tahmin etmek imkÂnsızdır. Kokain ara sıra da icilse surekli de icilse kişi icin zararlıdır.
Duzenli olarak bu uyuşturucuyu kullandıktan sonra bağımlı hale gelinir. Bağımlı hale gelince kokaini bırakmak neredeyse imkÂnsızdır. Uzun sure kullandıktan sonra bırakan bir kişide aşağıdakiler gozlenir:
Depresyon ve gerginlikYorgunlukKonsantre olamamaMutluluk hissedememeKokaine karşı artan aclıkAğrı, titreme ve uşume gibi fiziksel semptomlarKokaini bırakmak ciddi sorunlara yol acabilir. Bu uyuşturucuyu bırakan bir kişi intihara meyilli hale gelebilir. Bu maddeyi bıraktıktan sonra semptomlar bir iki hafta icinde hafifleyebilir ancak maddeye karşı duyulan aclık hissi yıllar sonra yeniden belirebilir. Kokain gibi yuksek bağımlılık yapan uyuşturuculardan kurtulmak icin rehabilitasyon merkezleri vardır.