[h=2]LSD Nedir ?[/h]LSD cok guclu ve ruh halini değiştiren bir kimyasal madde olup, liserjik asitten uretilmektedir. ABD’de yasal olmayan laboratuarlarda kristal formu yapılmaktadır. Uretilen kristallar dağıtım icin sıvı forma donuşturulur. Piyasadaki bir başka adı da “asit” olarak gecmektedir. Bu madde sokakta kucuk tabletlerde, kapsullerde ya da jelatin kareler şekilde satılmaktadır. LSD bağımlılık yapan bir uyuşturucu olarak kabul edilmese de, bir kez kullanılsa bile kullanıcı uzerinde kalıcı etki yapar. Bu maddenin zihin uzerinde oluşturduğu etkiler hakkında daha fazla bilgi edinmek icin lutfen okuyun.
[h=2]LSD’yi Kim, Nasıl Buldu ?[/h]

1938 yılında İsvicre’nin Basel şehrinde Sandoz ilac firmasında calışan Albert Hoffmann, kan akışını hızlandırıcı ve şizofreni icin ilac yapımı uzerinde calışıyordu. Bu ilacın yapımı icin topladığı bitkilerden biri olan Cavdar mahmuzu’nu bazı kimyasal sentezlerden gecirerek asit formuna getirdi. 1943 yılında maddenin halusinojik etkileri olduğunu yanlışlıkla ağız yoluyla 25 mikrogram alarak keşfetmiştir. Laboratuarından evine bisikletle donerken LSD’nin etkileriyle karşılaşmış ve tarihteki ilk LSD “trip”‘ini bizzat kendisi yaşamıştır.
[h=2]LSD Kullanımının Kısa Vadeli Etkileri[/h]Bu maddenin kullanımının kısa vadeli sonucları cok sınırlıdır. Oncelikle, asit kullanımının etkilerini tahmin etmek aşırı derecede zordur. Kullanıcının LSD’ye nasıl tepki gostereceği, alınan doz, kişinin beklentileri, kişinin icinde bulunduğu ruh hali, Bu maddenin kullanıldığı cevre ve kullanıcının kişiliği gibi etkenlere bağlıdır. Uyuşturucunun kendisi kadar kişinin psikolojik ve ruhsal durumu da bu maddenin kişi uzerinde yaratacağı etki uzerinde katkıda bulunur.
LSD’nin fiziksel etkileri:
Vucut ısısında artışAğız kuruluğuİştah kaybıKalp atış hızının artmasıKan basıncının yukselmesiGoz bebeklerinin buyumesiUykusuzlukTitremeTerlemeBu fiziksel etkiler asit kullanımının duygusal, algısal ve psikolojik etkileri kadar cabuk gorulmeyebilir.
LSD’nin etkilerinden biri de, birden fazla duyguyu kullanıcıya aynı anda yaşatmasıdır. İki ya da daha fazla duygu aynı anda hissedilmese bile LSD hızla duygusal değişim yaratarak ruh halinin hızla farklılaşmasına neden olur. Daha yuksek dozlarda alındığı zaman gorsel ve işisel halusinasyonlara yol acabilir. Bu maddenin kullanımı zihinsel yanılgılara da neden olabilir. Algılar değişir ve birbirine karışır. NIDA’nın belirttiğine gore bu uyuşturucuyu kullananlar renkler duyduklarını ve sesler gorduklerini soyleyebilirler. Bu durum kopruyu gecmek olarak bilinir ve asidi kullananlar icin akıl karışıklıklarını yonetmeleri bakımından cok zor bir durum olabilir.
Tuhaf davranışlar LSD’nin gozlemlenen bir değer etkisidir. Bu maddenin kullanımı kullanıcının kontrol edemediği tuhaf davranışlar sergilemesine neden olur. Bu durum, yarattığı tehlikeyi fark etmeden kendisine ve başkalarına zarar vermesine neden olabilir.
Zaman algısında değişim, kişisel algıda değişim, panik (zihinsel yanılgılardan ve algıda değişimden kaynaklanan panik), bağlantısız konuşma, aklın karışması ve nerede olduğunu karıştırma kısa vadeli gorulen diğer etkilerdir. LSD’nin kısa vadeli etkileri 2–12 saat surer.
[h=2]LSD Kullanımının Uzun Vadeli Etkileri[/h]Bu maddenin kullanımının uzun vadeli etkilerinin icerisinde en başta gelen etki geri donuşler yaşamaktır. Asit geri donuşleri LSD kullanırken yaşanan hislerin geri gelmesidir. Bir geri donuş LSD’yi bıraktıktan gunler, haftalar, aylar hatta yıllar sonra geri gelebilir ve sadece denemek bile asit geri donuşlerine neden olabilir. Bu geri donuşler hicbir belirti olmadan aniden ortaya cıkabilir. Bu maddeyi kullanırken kullanıcı kendisini kotu hissetmişse LSD geri donuşu yaşandığı zaman kullanıcının kotu deneyimin tekrar yuzeye cıkması mumkundur, ama bu maddeyi kullanırken hissedilen iyi deneyim de geri donuşler de ortaya cıkabilir.
LSD geri donuşleri ile ilgili problemlerden birisi de kullanıcının yaşadığı rahatsız edici deneyimlerin paranoyaya ve depresyona sebep olabilmesi ihtimalidir. Bazen geri donuşler istenmeyen şekilde oluşabilir ve zihinsel, duygusal problemlere neden olabilir. Bu durum depresyona, hatta intihar girişimlerine yol acabilir. LSD ile ilgili dikkat edilmesi gereken onemli bir konu da, uzun vadeli asit geri donuşlerinin kullanıcının hayatının diğer alanlarını etkileyebilmesidir.
[h=2]LSD Bağımlılık Yapar Mı ?[/h]İlginc bir şekilde bu maddenin bağımlılık yapan bir uyuşturucu olduğu duşunulmemektedir. Zihin uzerinde yaptığı guclu etkilere rağmen LSD uyuşturucu kullanmayı yoğun bir şekilde uyuşturucu kullanma isteğine neden olmaz. Eroin, alkol, kokain ve diğer uyuşturucuların tersine, vucut LSD’ye bağımlılık geliştirmez. Bu yuzden bu madde bırakıldığı zaman, duzenli bir kullanıcı olunsa bile etkileri sınırlıdır. Gercekten, coğu kişi icin tedavi edilmesine gerek duyulan tek yan etkisi asit kullanımı ile bağlantılı olan psikolojik etkiler ve geri donuşler olmaktadır.
Vucut bu maddeye bağımlılık geliştirmese de tolerans geliştirebilir. Bu maddeyi duzenli kullanan coğu kişi deneyimlerinin otesinde bir etkiyi yaşamak icin cok buyuk miktarda dozlar kullanarak aynı etkiyi yaşamaya calışmaktadır. Bu durum, vucudun asidin etkilerine artık alışmış olmasından kaynaklanır. Ne kadar uzun sure ve ne kadar sıklıkta LSD kullanılırsa aynı yoğunluğu yakalamak icin o kadar yuksek dozlarda kullanmak gerekir.
Bu maddenin kuvvetli etkileri olduğunu ve kullanıcıyı nasıl etkileyeceğinin tahmin edilebilmesinin zor olduğunu hatırlamak onemlidir. LSD’nin etkisi altındaki kişi ne yaptığının farkına varmayabilir ve kendisini, başkalarını tehlike altına sokabilir.
[h=2]Uluslararası İstatistikler[/h]Yapılan en son araştırmalara gore Avrupa’da 15 ile 24 yaş grubunun %4.2’si en az bir defa LSD kullanmıştır. Yoğunluklu olarak Bulgaristan, Cek Cumhuriyeti, Estonya, İtalya, Letonya, Macaristan ve Polonya’da kullanılmaktadır.
ABD’de yapılan bir araştırmaya gore 12 ila 25 yaş grubu arasında yaklaşık 3.1 milyon kişi bu uyuşturucu en az bir defa denemiştir.