Eğer aşırı alkol ve madde kullanımı probleminiz icin yardım almaya karar verdiyseniz, iyileşmenin ilk adımını sorun olduğunu kabullenerek ve yardım arayışına girerek atmış oldunuz. Bu surec yardım isteme ve rehabilitasyon veya tedavi arayışına girme tedavinin başlangıcı olarak bilinir. Bu Ulusal Madde Kullanımı Enstitusu’ne gore tedavi ve rehabilitasyonun dort adımından ilkidir:
1. Tedaviye başlama
2. Erken uzak durma
3. Uzak durmayı surdurme
4. İleri tedavi
[h=2]Reddetme ve Duygu Karmaşası[/h]

Eğer madde kullanımı problemi yaşayan bircok kişi gibiyseniz, erken donemlerde muhtemelen istediğiniz maddeyi bırakma konusunda duygu karmaşası yaşarsınız ve hÂl probleminiz ile ilgili reddetme yaşayabilirsiniz.
Bu erken zamanlardaki kişiler icin yaygındır. Eğer profesyonel bir rehabilitasyon veya tedavi programına girerseniz rehberinizin ilk hedefi duygu karmaşası veya reddetme duygularını belirlemek olacaktır.
[h=2]Reddetme[/h]

Reddetme basitce durumunuzun ciddiyetini reddetme demektir. Tedavi surecine yeni olan bircok kimse bağımlılıkları ile ilgili belirli bir seviye reddetme yaşar. Reddetme bircok şekle burunebilir, bu madde uzerinde kontrolunuzun olduğunu duşunme veya bağımlı olduğunuzu reddetme şeklinde olabilir.
Aşağıdaki hatalı inanclar reddetmenin tipik şekillerindendir:
[h=2]Reddetme Şekilleri[/h]• ‘Gercek’ alkoliklerden farklı olduğuna inanma
• Problemi madde ve alkol kullanımını tamamen kesmek yerine azaltarak cozebileceğine inanma. Madde kullanımını ‘kontrol altına’ alabileceğine inanma.
• İkincil bir maddenin ayrıca bir problem yarattığını reddetme. Mesela, alkolik bir kişi ot icmenin veya kokain bağımlısı bir kişinin alkol almasının sorun olduğunu reddetme.
• ‘Onlara’ benzemediğinden Anonim Alkolikler ve Anonim Narkotiklerin yardımcı olamayacağına inanmak.
• Maddenin sorun olmadığına inanan veya sizinle birlikte kullanan ‘arkadaşlar’la zaman gecirmekte ısrar etmek.
[h=2]Yuzleşme ve Meydan Okuma[/h]Yukarıdaki reddetme şekillerinden herhangi biri tedavi surecinize mudahale edebilir. Profesyonel tedavi programınızın amacı bu reddetmeyi kırmak ve durumunuz ile ilgili gerceği gormenize yardım etmektir. Rehberiniz fikrinizi değiştirmeniz icin size meydan okuyabilir ve gerceklerle yuzleşmenizi sağlayabilir.
Rehberiniz size hayatınızdaki madde ve alkol kullanımının negatif sonucları hakkında veya bir sureliğine alkol ve maddeden uzak durma konusunda size meydan okuyabilir. Her şekilde amac sizin gercekleri gormenizi sağlamaktır.
[h=2]Duygu Karmaşası[/h]Eğer madde probleminiz ile ilgili erken bir aşamadaysanız, muhtemelen kalıcı olarak madde ve alkol bırakmada duygu karmaşası yaşarsınız. Eğer alkolik ve madde bağımlıların coğu gibiyseniz, icmeden bir hayat duşunemezsiniz.
Buyuk ihtimalle alkol veya madde kullanımı sonucunda kotu bir deneyim yaşadınız ki yardım arayışına girdiniz. Yardıma ihtiyacınız olduğunu farkettiniz ama tamamıyla kurtulmak aklınızdan tam olarak gecen şey değildi.
Aşağıdaki nedenler yeni başlayanların duygu karmaşası yaşamasının nedenleridir:
[h=2]Duygu Karmaşasının Nedenleri[/h]• Alkol veya madde almayı pozitif bir duygu değişimi ile bağlantılandırıyorsunuz
• Sectiğiniz maddeyi kullanmayı başetme stratejisi olarak goruyorsunuz ve daha iyi bir başetme mekanizması gormuyosunuz.
• Bağımlılık dongusunu kırmak icin kendinizi cok gucsuz veya umutsuz hissediyorsunuz.
• Başkalarının baskısı ile rehabilitasyona girdiniz ve sadece onları mutlu etmeye calışıyorsunuz.
[h=2]Motive Olmak[/h]Eğer negatif sonuclar yaşadınız ve yardım aramaya karar verdiyseniz bu bir problem olduğunu kabul etmeye yeterli bir motivasyon olabilir. Ama bu problemi cozmeye yetecek bir motivasyon olmayabilir.
Eğer maddeyi her zaman stresli olduğunuz zamanlarda kullandıysanız, rahatlamak istediğiniz veya kızgın, mutsuz olduğunuz zamanlarda eğer başa cıkma becerileri oğrenmediyseniz maddeyi tamamen bırakmakla ilgili duygu karmaşası yaşarsınız.
[h=2]Cesaretlendirme ve Destek[/h]Tedavinin erken doneminde rehberiniz duygu karmaşanızı ve bunun altında yatan nedenleri belirlemeye calışacaktır. Muhtemelen hayatınızdaki amacların listesi sorulacak ve ayık olarak bu amaclara ulaşmanın ne kadar kolay olduğu gosterilecektir.
Tedavi surecinin başlangıcında ve bu surec boyunca amac sizi hayatınızda pozitif değişiklikler yapmanızı motive etmektir. Tedavi programınızı sizi cesaretlendirmek ve değişiklik yapmak icin gosterdiğiniz eforu desteklemek icin vardır.