Bebeğin ilk yılı harika. Yurumeyi, konuşmayı, tepki vermeyi, kısacası her şeyi ilk defa oğreniyor. İlk ay daha da ilginc. Yeni doğan bebek ilk ayında bu dunyayı tanımaya calışıyor. Henuz her şeye cok yabancı. Ama cok da hızlı oğreniyor. Bakalım bebek bir ay icinde ne gibi değişimler geciriyor.
[h=2]Bebeğin ilk aydaki bedeni[/h]

Bebeğiniz ilk birkac gun icerisinde kilo kaybederse korkmayın. Cunku bebekler vucutlarında fazla sıvı ile doğuyorlar. Bu sıvıyı atmaları da gayet normal. Zaten yaklaşık 2 hafta icinde doğdukları kiloya geri donuyorlar. Anormal bir durum varsa da doktorunuzun sizi uyaracağına emin olabilirsiniz.
[h=2]Bebeğin ilk aydaki temel becerileri[/h]

Sinir sistemi hala gelişiyor da olsa bircok şeyi şimdiden cozdu. Orneğin doğumdan birkac gun sonra sizi emmesi ya da biberondan icmesi gerektiğini oğreniyor.
Parmağınızı avucuna koyarsanız onu sıkacak. Bebeğin ona dokunulmasına, yuksek bir sese verdiği tepkiye moro refleksler deniyor. Bebek bu uyaranlarla kasılıyor, urkuyor ağlıyor. Moro refleksi birkac ay sonra geciyor.
Bir aylık bebeğiniz kafasını da cevirebiliyor. Hatta karnının uzerinde yatarken bile.
[h=2]Bebeğin ilk aydaki uykusu[/h]Doğmak zor iş. Bu yuzden ilk gunlerde istediği tek şey uyumak olacak. Yeni doğan bebeğiniz gunde 15 – 16 saat uyuyacak. Şaşırmayın. Size az gorunmesinin nedeni surekli uyanıyor olması.
Henuz uyku duzenine de alışık değil. Ne geceyle gunduzu ne de uyku vaktini ayırt edebiliyor. Uyku duzeni oturtmak icin gunduz aktivitelere ağırlık verip gece de karanlık bir ortam sağlayabilirsiniz. Boylece gunduzun oyun, gecenin de uyku saati olduğunu zamanla o da keşfedecek.
[h=2]Bebeğin ilk aydaki hisleri[/h]Bebekler doğduğunda bulanık goruyorlar. Goruş acıları da oyle bizimki gibi değil. Yakını daha rahat goruyorlar.
Yeni doğanlar insan yuzu ilginc buluyorlarmış. Bu yuzden siz onu emzirirken oyuncak yerine sizin yuzunuze bakmayı seciyor. Ayrıca karşıt renklere bakmayı seviyorlar. Cunku onları daha kolay goruyorlar. Boylece ilgilerini cekiyor.
Odaklanmaya calışırken gozlerinin şaşı olduğunu gorebilirsiniz. Sakin olun. Bu gayet normal. Henuz gozlerinin kontrolunu sağlayamadı.
Duyma hissi de henuz gelişmedi. Anne ve babasının sesini daha kolay anlıyor. Cunku onları 9 ay boyunca duydu. Ayrıca yuksek sesleri de seviyorlar. Yani akrabalar arkadaşlar gelip ona garip ses efektleri yaparsa kızmayın.
Bebeğiniz seslere tepki vermiyorsa onu bir doktora goturmenizde fayda var.
Tum insanlar gibi onlar da tatlıyı sevecek. Henuz tat alma duyuları gelişmedi ama koklama duyuları cok gelişmiş. Anne sutunun kokusunu daha ilk gunden tanımaya başladı bile.
[h=2]Bebeğin ilk aydaki iletişimi[/h]Bir aylık bebeğinizin iletişim icin tek yolu var. Ağlamak. Gunde 3 saat ağlayabilirler. Ağlamak acım, altım pis, sıkıldım anlamlarına geliyor. Size de bu bebek dilini doğru cevirmek duşuyor. Ama 3 saatten fazla ağlıyorsa onu bir doktora goturun. Cunku kolik olabilir.
[h=2]İlk ay icin ipucları[/h]Bir aylık bebek ona dokunulmasını seviyor. Onunla olabildiğince temas halinde olun. Onu sevin, okşayın, elini tutun. Buna bayılacak. Hem de sevildiğini anlayacak.
Bacaklarına egzersiz yaptırın. Doğru duydunuz. Elinizle bacaklarını yavaşca hareket ettirin. Kasları rahatlayacak. Bunu yurume icin bir on hazırlık olarak duşunun.