Jinekolog kadın sağlığı konularında uzmanlaşmış tıp doktorudur. Jinekologlar genellikle ureme sistemi ile ilgili sağlık problemleriyle uğraşsalar da urolojik ve anal hastalıkların tedavisine de bakarlar. Jinekologlar kadın hayatının uc evresinde de gorev ustlenirler. Bu evreler doğum oncesi, doğum zamanı ve doğum sonrası olarak tanımlanır. Genellikle bir jinekolog ya hastane de calışır ya da kendi kliniğinde hasta bakar.
[h=2]Koruyuculuk Gorevi[/h]Bir jinekoloğun en onemli gorevlerinden biri hastalarını jinekolojik hastalıklardan korumaktır. Bu yuzden bir cok doktor 18 yaşını gecmiş veya cinsel acıdan aktif olan bayanların senede bir defa muayene olmasını onermektedir. Buradaki amac ureme organlarının durumunu incelemek ve olası hastalıkları erkenden teşhis edebilmek ve engellemektir. Bunlara ek olarak da hastanın sağlık sorularını ve endişelerini tartışabilmektir.
[h=2]Hastalıklar ve Rahatsızlıklar[/h]Ureme sistemiyle ilişki bir cok hastalık ve rahatsızlık bulunmaktadır. Bir jinekolog bunları onceden teşhis ve tedavi edebilmelidir. Jinekolog genellikle hastasından bir takım testler yaptırmasını ister ve sonuclarını ve tedavi yontemlerini kendisiyle paylaşır. Anormal durumlarla karşılaşıldığı takdirde ise operasyon yapabilir veya ameliyat onerebilir.
[h=2]Hamilelik ve Doğum[/h]Jinekologlar hamile olan hastalarının hamileliğin başlangıcından doğuma kadar olan surec boyunca destek verirler. Genellikle doktorlar hamile kalmak isteyen hastalarını bir jinekoloğa yonlendirir. Buradaki amac hastanın sağlıklı bir cocuk yapıp yapamayacağının kararını en iyi jinekoloğun verebileceği olmasıdır. Gebelikte jinekologlar hastalarını yakından takip eder ve sık bir şekilde muayeneye gelmelerini isterler.
Jinekolog

[h=2]Araştırma ve Halk Sağlığı[/h]Bir jinekoloğun en onemli gorevlerinden bir tanesi de halkı bilgilendirmektir. Bunu yapan doktorlar genellikle muşterilerinin kişisel bilgilerini gizli tutarak kadın hastalıkları hakkında onemli bilgiler ve istatistikler sunarlar. Bazı doktorlar da deneme safhasındaki ilaclar ve yeni tedavi yontemleri hakkında araştırma/geliştirmede bulunurlar. Ayrıca jinekologlardan bazıları sağlık seminerleri duzenleyerek ebeveynlik, cinsel hastalıklar ve doğum kontrol yontemleri hakkında halkı bilgilendirir.
[h=2]Jinekolog Nasıl Bir Eğitim Alır ?[/h]4 yıllık universite eğitimi alan bir doktor anatomi, fizyoloji ve hastalıklar konularında genel bilgi sahibi olur. Hemen hemen butun tıp branşlarında olduğu gibi bir jinekolog da universitelerin tıp fakultesinden mezun olduktan sonra TUS sınavına girer ve mesleği hakkında uzmanlaşmaya başlar. Turkiye’de kadın hastalıkları ve doğum bolumunde okurlar.
Jinekologların Uzmanlaşma alanları:
Jinekolojik OnkolojiKadın Pelik Tıbbı ve Rekonstruktif AmeliyatUreme Endokrinolojisi ve KısırlıkMaternal-Cenin TıbbıOrneğin, Marmara Universitesinde uzmanlık eğitimi alan bir kişinin eğitim sonunda şu becerileri gostermiş olması gerekir:
Normal doğum 100 adetOperatif Doğum 10 adetSezaryen Doğum 50 adetAbdominal histerektomi 20 adetVajinal histerektomi 5 adetLaparaskopi asistanslığı 20 adetTanısal histeroskopi 10 adetOperatif histeroskopi asistanslığı 10 adetLaparatomi 10 adetVaginoplasti 10 adetFr D&C 20 adetTOP D&C 20 adetServikal biyopsi/ konizasyon 20 adetServikal kolposkopi 10 adet[h=2]Jinekolog Nasıl Teşhis ve Tedavi Eder ?[/h]Jinekologlar hastalarına bir takım tetkikler yaparlar. Eğer hasta ilk defa muayeneye gidiyorsa, doktor hastanın ve ailesinin sağlık gecmişini oğrenmek ister. Sonra da bir hastalığın gostergesi olabilecek semptomların olup olmadığını bulmaya calışır.
Jinekolog hastanın kilosunu ve tansiyonunu olcer ve idrar tahlili ister. Hastanın kalbini ve ciğerlerini de stetoskop ile dinler. Hastanın karnını, boynunu ve kafasını eliyle kontrol eder. Bundan sonra hastanın goğuslerini yumru, kist veya herhangi bir anormallik olmasına karşın inceler. Bel altı bolgesini de kanser veya cinsel bir hastalık olabilme ihtimalini goz onunde bulundurarak kontrol eder ve tahlil ister.
Eğer jinekolog anormal bir durum gozlemlerse hastasını farklı bir konuda uzmanlaşmış bir doktora gorunmesini de onerebilir. Eğer bu durum jinekolog tarafından tedavi edilebilecek bir hastalıksa o zaman ilac tedavisi başlatabilir. Tedavi boyunca jinekolog hastasını tekrar kontrole cağırır.
[h=2]Ne Zaman Jinekoloğa Gorunmeliyim ?[/h]Yukarıda da belirttiğimiz gibi 18 yaşını gecmiş veya aktif cinsel hayatı bulunan her kadının jinekoloğuna senede en az 1 defa gorunmesi gereklidir. Bu ihmal edilmemesi gereken bir mevzudur. Kadınlarda meme kanseri ve rahim kanserlerinin erken teşhisi hayati onem arz ettiği icin mutlaka doktorunuza gitmeyi ihmal etmeyiniz.