Baş ağrısı ve migreni tetiklediği duşunulen pek cok yiyecek bulunmaktadır. Beslenme alışkanlıkları (hızlı yemek yeme, vucudun susuz kalması ya da oğun atlamalar baş ağrısına neden olabilir. Eğer her gun kaydettiğiniz bir baş ağrısı cizelgesi tutarsanız, baş ağrınıza neden olan yiyeceklerin neler olduğunu gorebilirsiniz.
Bayatlamış peynir ve diğer tiramin iceren gıdalar: Tiramin bazı besinlerde doğal olarak bulunan bir maddedir. Tiraminin migren uzerindeki etkisi ilginctir. Bazı uzmanlar tiraminsiz gıdalardan oluşan diyetleri, baş ağrısı tedavisinin onemli bir parcası olarak gormektedirler. Tiramin bayat yiyeceklerde bulunan bozulmuş proteinden oluşan bir maddedir. Genellikle yuksek protein iceren bayat gıdalarda daha fazla bulunur. Bu tur besinlerdeki tiramin miktarı, besinin işlenme ve fermantasyon şekline, bayatlama ya da uzun sure beklemiş olmasına ya da bakteri uretmesine bağlı olarak değişmektedir. Ozellikle baş ağrısı icin monoamin oksidaz inhibitoru ilaclar (MAO) alan kişiler; bayatlamış peynir, kırmızı şarap, alkollu icecekler, işlenmiş et gibi tiramin iceren gıdalardan uzak durmalıdırlar. Bu yiyecekler aynı zamanda kan basıncını yukseltebilen yiyeceklerdir.
Alkol: Alkol aldığınız zaman beyninize giden kan akışı hızlanmaktadır. Bazı bilim adamları vucudunuzun urettiği maddelerde de alkolun bulunabileceğini ileri surseler de, alkol migren icin onemli bir tetikleyicidir. Kırmızı şarap, bira, viski ve şampanya baş ağrısını tetikleyen alkollu iceceklerin başında yer alır.
Besinlerdeki katkı maddeleri: Bazı besinlerdeki koruyucu maddeler ya da katkı maddeleri baş ağrısına yol acabilir. Orneğin nitrat gibi katkı maddeleri damarları genişletme ozelliğine sahiptir ve baş ağrısına neden olabilir.
Soğuk yiyecekler: Soğuk gıdalar bazı insanlarda baş ağrısına neden olur. Eğer egzersiz yaptıysanız ya da vucut ısınız yukseldiyse, soğuk yiyecekler daha fazla problem yaratabilir. Ağrı alnınızda başlar 25-60 saniye surer, daha sonra gitgide dakikada bir iki kez oluşmaya başlar. Migren hastalarının %90’ ı soğuk yiyecekler ve ozellikle dondurmaya karşı hassasiyetleri olduğunu belirtmektedirler.
Başka yiyecekler de baş ağrısı ve migrene neden olur mu?
Bir cok hasta icin aşağıdaki yiyecekler migreni tetikleyici ozelliğe sahiptir:
Fıstık, fıstık ezmesi ve diğer cerezlerPizzaPatates cipsleriEt ve tavuk urunleriTutsulenmiş ya da kurutulmuş balıkMayalı ekmek, fırınlanmış mayalı urunler (corek, kek, ev yapımı ekmek ve pastalar)Kraker, ekmek, peynirli tatlılarBazı taze meyveler (muz, turuncgiller, papaya, ahududu, kivi, ananas)Kurutulmuş meyveler (kuru uzum, incir, hurma)Et ve et suyu iceren corbalarSut ve krema urunleri, ayran, yoğurtKakao, cikolata ve bazı ilaclarda bulunan kafein, kahve, cay ve kola gibi iceceklerYapay tatlandırıcılarYuksek tiramin iceren peynirler hangileridir?
Yuksek tiramin iceren peynir turleri şunlardır:
Kuflu peynirKrem peynirCedar peyniriRokfor peyniriBeyaz peynirKuflu İtalyan peyniri (gorgonzola)Mozarella Muenster peyniriParmesan İsvec peyniriİşlenmiş peynirlerPeynirin dışında diğer yuksek tiramin iceren gıdalar bayatlamış ya da konserve edilmiş gıdalar, işlenmiş et, bazı baklagiller (fava, bakla, nohut, kuru fasulye, barbunya ) soğan, zeytin, turşu, avakado, kuru uzum, hazır corba ve fındıktır.
Hangi gıdalar katkı maddesi iceriyor?
Sosisli sandvic (hot dog)JambonSosisDomuz yağıHazır soğuk mezelerSucukDiğer İşlenmiş etlerBazı kalp ilaclarıMSG (monosodyum glutamat). MSG soya soslarında, işlenmiş ette, asya yemeklerinde ve diğer hazır gıdalarda tat vermek amaclı katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
Besinlerdeki katkı maddeleri baş ağrısıyla birlikte hangi semptomların oluşmasına yol acar?
Katkı maddeli bir besin tuketildikten yaklaşık 20-25 dakika sonra baş ağrısı ve bazı semptomlar ortaya cıkmaktadır:
Goğuste baskı hissiYuz bolgesinde baskı ve daralmaGoğus boyun ve omuzlarda yanma hissiYuzde kızarmaBaş donmesiBaşın on ya da yan kısımlarında ağrıKarın bolgesinde ağrı ve rahatsızlık