Kalp romatizması tam tedavi edilmeyen bademcik ve boğaz iltihaplanmaları sonucu gelişebilen bir sağlık sorunu. Bademcikleri her iltihaplanan kalp romatizması olacak diye bir kural yok ama, boğaz ağrısına neden olan A grubu streptokok bakterisi kalp romatizmasına neden olabilir.
Ust solunum yollarında oluşan iltihaplanmalar doğru tedavi edilmezse kemiklere sıcrar. Oradan kalbe gecer. İltihaplanmalar kalp kapakcıklarına zarar verir. Daralan kalp kapakcıkları eskisi kadar iyi kapanamaz. Temiz ve kirli kanın kalpte karışmamasını sağlayan bu kapakcıklar gorevini yerine getiremeyince kalp yetmezliği başta pek cok sorun ortaya cıkar.
Kalp romatizması cocuklarda ve genclerde yaygın. Ozellikle 5 ila 15 yaş arası azami dikkat şart. İyi habere gelelim: Kalp romatizması dunya capında giderek azalıyor. Enfeksiyonlarla artan mucadele, eskisinden cok daha guclu ilaclar sayesinde kalp romatizması yavaş adımlarla da olsa captan duşuyor.
[h=2]Kalp romatizması belirtileri[/h]
Kalp romatizması belirtileri değişken. Kişiden kişiye farklılık gosterebilir. Bazı insanlar yalnızca 1 – 2 belirtiyi hafifce yaşarken bazıları bu donemi cok daha ağır atlatabilir. Kalp romatizmasının seyrinde iniş cıkış cok. Bazen belirti hissedilmez; bazen cok şiddetli yaşanabilir.
Belirtilerin coğu ust solunum yolu enfeksiyonunu izleyen 2 – 4 hafta arasında ortaya cıkar. Kalp romatizmasının kapsama alanı alabildiğine geniş: Kalp, eklemler, merkezi sinir sistemi, cilt… Başlıca belirtileri sıralayalım:
• Ateş
• Başta ayak bileği, diz ve dirseklerde olmak uzere eklemlerde ağrı
• Eklemlerde kızarma, şişlik ve ateş
• Cilt altında ağrısız kitleler
• Goğus ağrısı
• Kalp ritminde bozukluk
• Nefes darlığı
• Yorgunluk
• Dokuntu
• Ozellikle el, ayak ve yuz kaslarında istemsiz kasılmalar
• Aşırı duygu değişimleri
[h=2]Kimler risk altında?[/h]
Her sağlık sorununda olduğu gibi kalp romatizmasında da bazı insanlar daha fazla risk altında. Risk arttırıcı faktorlere bakalım:
Ailenin sağlık gecmişi ve genetik yatkınlık: İnsanların genetik ozellikleri annesinden ve babasından aldığı kromozomlarla belirleniyor. Ailede kalp romatizmasından yakınan varsa risk artıyor.
Bakteri turu: Her boğaz enfeksiyonu kalp romatizmasına neden olmaz demiştik. Ozellikle A grubu streptokok bakterisi kalp romatizması riskini arttırıyor. Boğazınızdaki iltihaplanmanın nedeni bu bakteriyse cok dikkatli olmalısınız.
Cevresel faktorler: Kalp romatizmasına yakalanmak istemiyorsanız cevrenize dikkat edin. Ozellikle aşırı kalabalık yerlerde bulunmaktan kacının. Bu tur bakteriler solunum yoluyla aktarılabilir. Kişisel bakıma, cevre temizliğine onem verin. Bakterilerin hızla urediği nemli ve sıcak yerlerden kacının.
[h=2]Kalp romatizması hangi sorunlara neden olur?[/h]Kalp romatizması bir geldi mi uzun sure gitmek bilmez. İltihaplanmalar vucuda aylarca zarar verebilir. Ciddi vakalarda kalpteki hasar cok buyuk olabilir. Sorun genellikle kalbin solundaki kapakcığı etkiler. Bu kapakcığa mitral deniyor. Kalp romatizmasında bu kapakcık sertleşiyor, daralıyor, buzuluyor. Mitral kapakcığın etkilendiği kalp romatizması kadınlarda daha yaygın.
Kalp romatizması yalnızca kalp kapakcıklarına zarar vermez. Daralan kapakcıklar nedeniyle kan akışında sorunlar cıkar. Kalp bu durumu duzeltmek icin nafile bir cabaya girer; kendini yorar. Sonucta kalp kasları icten ice yıpranır.
Kalpte romatizma olur mu?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Kalpte romatizma olur mu?