Diyabeti kaldırınca altından bir suru sağlık sorunu cıkıyor. Bu sorunlardan biri: diyabete bağlı bobrek hastalığı.
Diyabetik nefropati yani diyabete bağlı bobrek hastalığı. Bobrek yetmezliğinin bircok nedeninden sadece biri. Diyabeti olan kişilerin 3’te 1’inde diyabete bağlı bobrek hastalığı goruluyor. Oncelikle bobrek yetmezliğinin belirtilerine bakalım:
• Geceleri cok fazla idrara cıkma
• Cok az miktarda idrar yapma
• Ellerde ve ayaklarda şişkinlik, goz etrafında torbalar oluşması
• Ağızda kotu tat ve idrar benzeri bir koku
• Halsizlik ve nefes darlığı
• İştah kaybı
• Yuksek tansiyon (surekli yukselen)
• Soluk beniz
• Kuru ve kaşınan cilt
• Cocuklarda ise: halsizlik ve uykulu olma hali, iştahta azalma, buyumede yavaşlama
Bobrek yetmezliğini ortaya cıkarmak icin kan ve idrar testi yaptırmak yeterli. Boylece hem bobrek yetmezliğinin erken belirtileri hem de bobrek hastalığı acıklığa kavuşmuş olur. Bazı kişilerde bobrek hastalığının belirtileri bobrek fonksiyonları son bulana kadar ortaya cıkmaz. Bu yuzden onlem alıp arada test yaptırmak hayati onemde.
Diyabeti olup bobrek hastalığından mustarip olan kişiler sadece bobrek hastalıkları olanlara gore biraz daha şanssız. Bunun nedeni diyabeti olan kişilerin başka sağlık sorunlarına karşı daha savunmasız olması. Bu sağlık sorunları yuksek tansiyon, yuksek kolesterol ve damar hastalıkları. Diyabeti olan kişiler bobrekle ilgili başka sorunlarla da karşılaşabilir. İdrar yolu iltihaplanması, idrar torbası sinir zedelenmesi bu sorunlardan birkacı.
Diyabete bağlı bobrek hastalıkları tip 1 diyabetli kişilerde tip 2 diyabetli kişilerde olduğundan epey farklı. Tip 1 diyabette bobrek hastalıkları rastgele bir zamanda başlar hatta cok genc yaşlarda bile gorulme olasılığı var. Hastalığın ortaya cıkması tip 1 diyabetin belirlenmesinden 15 yıl sonrayı da bulabilir.
Tip 2 diyabette ise hemen hemen butun diyabet hastaları diyabet teşhisi konulmadan once bobreklerinden sorun yaşıyordur. Bunun nedeni tip 2 diyabetin orta yaşlı ve daha yaşlı kişilerde gorulen kronik bir sağlık sorunu olması. Bobrek hastalıkları başka bir nedenden de oluşmuş olabilir.
[h=2]Diyabetik nefropatinin belirtileri[/h]

Coğunlukla diyabetik nefropatinin başlangıc aşamalarında bir belirtiye rastlanmaz. Ancak gorulebilecek belirtiler şunlar olabilir:
• Ellerde, ayaklarda ve yuzde şişme
• Kilo almak
• Kaşınan ve kuru bir cilt (bobrek hastalığının son aşamasında)
• Ağırlık, halsizlik (bobrek hastalığının son aşamasında)
• İdrarda kan (nadir olarak gorulur)
• Kalp ritminde anormallikler (kanda artan potasyum miktarından dolayı)
• Kas seğirmeleri
Bobreğiniz hasar gormeye başladığında ve hasar sırasında vucudunuz kanınızdaki fazlalık maddelerden kurtulamaz. Vucudunuzda biriken artıklar zehirleyici duzeye ulaşabilir. Artıkların sizi zehirleyecek seviyeye ulaşması durumu uremi adını alır. Uremisi olan kişiler genellikle bilinc kaybı yaşarlar ya da kafaları karışıktır. Uremiyle beraber yuksek tansiyonunuz da varsa durum cok daha ciddi bir hal alabilir.
[h=2]Diyabetik nefropatinin teşhisi[/h]

İdrarda protein bulunması halinde diyabetik nefropati teşhis edilmiş demektir. Bunun icin basit bir idrar testi tanı koymada yeterli olacaktır. Bu yuzden diyabetiniz varsa en azından her yıl idrar testi yaptırmanız gerekiyor. Bobreklerinizle alakalı bir sorunla karşılaşırsanız erken tedavi onemli.
[h=2]Diyabetik nefropatinin tedavisi[/h]Tansiyonu duşurmek ve kan şekerini kontrol altında tutmak hayati onemde. Boylece diyabetik nefropatinin de işleyişini yavaşlatmış olursunuz. Bu konuda anjiotensin donuşturucu enzim engelleyici ilaclar yardımınıza koşabilir. Ve bobreklerinizdeki sorunun ilerlemesini yavaşlatabilir. Anjiotensin donuşturucu enzim engelleyici ilaclar yuksek tansiyon gibi başka sağlık sorunlarının tedavisinde de kullanılabiliyor. Diyabet hastalarına bazen tansiyonlarında sorun olmamasına rağmen onerilebiliyor bunun nedeni gelecekte oluşabilecek yan etkileri onlemek.
Anjiotensin donuşturucu enzim onleyicilerin yan etkisini yaşayan biri bunun yerine anjiotensin reseptor blokerleri kullanabilir.
Tedaviye yanaşmazsanız, ya da bobrekleriniz tedavi edilmezse bobrekleriniz hasar gormeye devam edecek ve idrarda daha fazla miktarda protein saptanacak. İleri boyutlardaki bobrek yetmezliği sorunlarında diyaliz tedavisine hatta bobrek nakline ihtiyac duyulabilir.
Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi uzmanlarımızdan edinebilirsiniz.