Keten tohumu populer ve cok yonlu bir besin takviyesidir. Zengin omega-3 yağ asitleri iceren keten tohumu; tam tohum, sert veya ince un, kapsul veya yağ şeklinde bulunabilir. Bağırsak duzenini korumaya yardımcı olabilirler fakat aşırı miktarda tuketildiğinde ters etki yaratabildiklerine dair kanıtlar vardır.
[h=2]Keten Tohumu[/h]Keten tohumu, Linum bitkisinin tohumlarından elde edilen bir besin takviyesidir. Genel kullanım amaclı keten tohumu takviyelerini doktor recetesi gerekmeksizin alabilirsiniz. Keten tohumu yuksek oranda omega -3 yağ asitleri, bitkisel ostrojen ve cozunebilir lif icermesi sayesinde kilo vermek veya menopoz ve romatoid artrit icin iyi bir tercihtir. Keten tohumunu yağ formunda alabilirsiniz, ayrıca kapsul ve un şeklinde de bulunabilir. Ayrıca bazı mağazalarda satılan tam tohumları alıp evde ezerek de kullanabilirsiniz.
[h=2]Bağırsak Duzenliliği[/h]National Center for Complementary and Alternative Medicine (Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif İlac Merkezi)’e gore keten tohumu genellikle laksatif (mushil) etkileri icin kullanılır. Keten tohumu cozunebilir lif ile dolu olduğundan bağırsak hareketlerinin daha duzenli olmasını sağlayabilir. Ancak Medline Plus, etkili olabileceğini de olmayabileceğini de rapor ediyor. Spesifik olarak kabızlık tedavisinde keten tohumu kullanımını araştıran bilimsel calışma mevcut değildir. Hatta, National Standard (Ulusal Standart), Bu konuda daha cok araştırma yapılması gerektiğini belirterek keten tohumuna kabızlık tedavisi konusunda “C” derecesi veriyor. Bu durum keten tohumunun işe yaramadığı anlamına gelmez, sadece bir bilimsel ispat olmadığı anlamına gelir. Bircok insan bu amacla duzenli olarak keten tohumu kullanmaktadır.
[h=2]Kabızlık[/h]Keten tohumu cozunebilir lif kaynağı olsa da, fazla tuketimi kabızlığı tedavi etmek yerine artırabilir. Tohum kabuğu icindeki cozunebilir lif dışkıda bir yığın oluşturarak, aşırı alınması durumunda tıkanmaya sebep olabilir. Keten tohumu kullanımının diğer ilgili olası yan etkileri gaz ve şişkinlik, mide rahatsızlıkları ve karın krampı veya rahatsızlığıdır. Bazı insanlar diğerlerine gore keten tohumu kullandıktan sonra kabız olmaya daha yatkındır. Bunlar daha dar bir sindirim sistemi olan ve bağırsak tıkanıklığına eğilimli olanlardır.
[h=2]Yonergeler[/h]Keten tohumu genellikle coğu insan icin guvenlidir. Ancak kabızlığı onlemek icin, keten tohumu takviyelerini sadece yonergelere gore almayı ve yanında bol su icmeyi unutmayın. Ek olarak, keteni kabızlığı onlemesi ici alıyorsanız keten yağı yerine tohumların kendisini aldığınıza emin olun. Keten tohumunun yağ formu lif icermez. Konuyla ilgili araştırmalar kısıtlı olduğundan, kabızlık icin evrensel olarak onerilmiş bir doz bulunmamaktadır. Herhangi bir keten tohumu turu almadan once doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alınız.
Keten tohumu ve kabızlık
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Keten tohumu ve kabızlık