Yumurta alerjisi cocuklar icin en cok gorulen ikinci yiyecek alerjisidir. Yaklaşık olarak cocukların yuzde ikisi tavuk yumurtasına alerjiktirler. Yetişkinlik doneminde yumurta alerjisi riski olduğu halde yetişkinler icin yumurtalar onde gelen bir alerji turu değildir. Bu yazımızda yumurta alerjisinin belirtileri ve tedavisinde bahsedeceğiz.
[h=2]Yumurta Alerjisi Belirtileri[/h]Yumurta alerjisinin belirtileri genelde yumurta ve ya yumurta iceren yiyecek tuketildikten bir kac dakika sonrasından iki saat sonrasına kadar ortaya cıkar. Belirtiler şunları icerir:
Kurdeşen ve egzema gibi deri tepkileriAlerjik konjonktivit (kızarıklık, gozlerde sulanma)Bulantı, karın ağrısı, kusma ve ya ishal gibi gastrointestinal reaksiyonlarHırıltı, oksuruk veya burun akıntısı gibi solunum yolu belirtileriAnjioodem (dudaklarda, dilde, ya da boğazda şişkinlik)Yumurta alerjisi anafilaksi denen sert bir tepkiye neden olabilir. Anafilaksi derhal tıbbi bakım gerektiren acil bir durumdur.
[h=2]Yumurta Alerjisinin Yan Etkileri Neler ?[/h]Sadece yumurta beyazına, sarısına ya da ikisine de alerjiniz olabilir. Evinizde yumurtanın beyazını ve sarısını tamamen ayırmanız mumkun değildir.
Tavuk yumurtasına alerjisi olan insanların genelde kaz ve bıldırcın gibi diğer kuşların yumurtalarına da alerjisi vardır. Nadirde olsa sadece tek bir turun yumurtasına alerjik olmakta mumkundur. Eğer ciddi bir yumurta alerjiniz varsa ve kontakt-reaktif iseniz, yabani kuşların yumurtaları da dahil olmak uzere yumurtalara dokunmaktan kacınmalısınız.
Yumurta alerjisi olmuş bir cocuk

[h=2]Kuş – Yumurta Sendromu Nedir ?[/h]Bazı insanlar kuşlara olan alerjisinin ardından yumurtalarına da alerjik olabilirler. Bu kuş – yumurta sendromu olarak isimlendirilir ve bu genelde evde papağan besleyen kişiler gibi kuşlarla uzun sure temas halinde bulunan kişilerde meydana gelir. Evinde kuş besleyen insanlar kuş tuyundeki proteine karşı bir hassasiyet oluşturabilir ya da bu tepki yumurtalara karşı bir alerji oluşturabilir. Yetişkin bayanlarda erkeklere ve cocuklara oranla daha sık rastlanır.
[h=2]Yumurtalar ve Etiketleme Kanunları[/h]Yumurtalar ozellike Amerika ve Avrupa’da yiyecek alerjilerinden onde gelen ilk sekiz alerji turunden biridir ve bu nedenle yururlukte olan yiyecek alerjisi etiketleme kanunları tarafından kapsanmaktadır. Besin ureticileri urun etiketlerinde yumurta iceriklerini listelemek zorundadırlar. Fakat fırıncılık urunleri gibi bazı besinler alerjik uyarı etiketlerine sahip olmayabilirler.
Gunumuzde yumurta alerjisine bir cozum bulunmadığı icin alerjinizle başa cıkmanın yolu tum yumurtalardan uzak durmak ve olası tepkilere hazırlıklı olmaktır. Size ciddi bir yumurta alerjisi teşhisi konulduysa doktorunuz size surekli yanınızda taşımanız gerekecek olan otomatik enjekte edilebilen adrenalin recete edecektir.
Yumurtalardan uzak durmak kolay gibi gozukebilir, fakat yiyecek alerjenleri supriz bir şekilde cevrede gizlenebilir. Restoranlarda yemek yerken icerik listelerini okumayı ve sorular sormayı oğrenmeye ihtiyacınız olacaktır.
[h=2]Yumurta İceren Populer Yiyecekler[/h]Lokum/şekerlemeMayonezKremalı pastaUnlu mamullerEkmekli mamullerPuddingSalata soslarıMakarna turleriİşlenmiş etler[h=2]Buyuyen Yumurta Alerjileri[/h]Yumurta alerjisi olan cocukların alerjilerini genclik cağlarına da taşımaları beklenir. Buyuyen yumurta alerjileri hakkında yapılmış bir calışma aşağıdaki oranları meydana cıkardı:
4ncu yaşta yuzde 46ncı yaşta yuzde 1210ncu yaşta yuzde 3716ncı yaşta yuzde 68Araştırmacılar yumurta proteinine karşı dayanıklılığı geliştirecek, cocuklara yumurta alerjisi konusunda yardımcı olacak yollar hakkında calışıyorlar. Bazı calışmalar kontrollu bir cevre icerisinde, iyice pişmiş yumurta yiyen cocuklarda oluşan alerjik tepkileri cok daha hızlı bir şekilde azaltabiliyor. Diğer calışmalar ise oral immunoterapinin olumlu sonuclar verdiğini keşfetti. Buna rağmen, araştırmacılar yumurta alerjisi tedavisindeki yeni tekniklerin henuz doktorların ofisi icin hazır olmadığı ve deneyim aşamasında olduğu konusunda uyarıyor.
[h=2]Yumurta Alerjisinin Tedavisi Var mı ?[/h]Yumurtaya alerjisi olanların yumurta yememeleri, yumurta iceren besinlerden uzak durmaları ve yumurta proteini icerebilen aşıları yaptırmamaları tavsiye edilmektedir.Yumurta proteini iceren bir kac tur ilac mevcut. En yoğun olarak kullanılan ise yumurta proteini ile uretilen aşılar. Eğer yumurta alerjiniz var ise doktorunuzla hangi aşıların size uygun olduğu hakkında konuşun. Daima doktorunuza yumurta alerjinizin olduğunu soyleyin, cunku sakınmanız gereken başka ilaclarda olabilir. Antihistamin ilaclar alerjinin semptomlarını azaltabilmektedir.
Ayrıca anafilaksi icin epinefrin yani adrenalin iceren oto-enjektor (EpiPen, Auvi-Q) verilmektedir. Doktorunuz oto-enjektorun nasıl kullanıldığı size anlatacaktır.
Cocuğunuzda yumurta alerjisi varsa alerji doktoruna periyodik olarak ziyarete gitmekte yarar vardır. Cocukların buyuk bolum bu alerjiden kurtulurlar.
Bu konuyla ilişkili bazı konular:
Soya Alerjisi Nedir ?Buğday Alerjisi Nedir ?Fıstık Alerjsi Nedir ?Mayt Alerjisi Nedir ?