[h=2]Baldır Zorlanması Yaşandığında Kaslara Ne Olur ?[/h]Baldır zorlanması gastrocnemius kasında oluşan bir sakatlıktır. Yani bir “kas zorlanması”dır. Bir kas zorlandığında, gereğinden fazla uzar. Daha az şiddetli gerinmeler kası kendi normal hareket alanında uzatır. Daha şiddetli gerilmeler ise kas liflerini yırtar ve hatta kasın tamamen yırtılmasına sebep olabilir. Genellikle, baldır zorlanmaları bası kas liflerindeki kucuk yırtılmalardır, ve kas dokusunun ana kısmı sağlam kalır.
[h=2]Baldır Zorlanmasının Belirtileri Nelerdir ?[/h]Hasarın şiddetine bağlı olarak, şiddetli bir baldır kasılması oldukca acı verici olabilir. Baldır ağrısı oluşur. Zorlanmalar genelde şu şekilde sınıflandırılır:
Birinci Derece Baldır Zorlanması: Hafif rahatsızlık, genellikle minimal zaafiyet. Genellikle az ya da sıfır hareket limiti.İkinci Derece Baldır Zorlanması: Yuruyuşte orta derecede rahatsızlık, ve koşma zıplama gibi aktivitelerde kısıtlı kabiliyet; şişme ve morarma gorulebilir.Ucuncu Derece Baldır Zorlanması: Şiddetli hasar yuruyebilmeyi engelleyebilir. Hastalar genellikle ani kasılmalardan, şişiklerden ve kayda değer morarmalardan şikayet eder.Baldır zorlanmaları coğunlukla 30-50 yaş arası erkeklerde yaygındır. Tipik olarak, baldır zorlanması yaşayan kişi bacağının arkasında ani ve şiddetli bir sancı hisseder. Baldır zorlanması yaşandığında en yaygın olarak hasar goren kas icyan baldır ikiz kasıdır. Bu kas bacağın arka bolgesinin ic kısmında yer alır. Sakatlık genellikle bacağın orta noktasının (diz ve bilek arasında) hemen ustunde oluşur. Zorlanma sonucu baldırın bu bolgesi nazik ve şişkin olur.

[h=2]Başka Hangi Problemler Aynı Belirtilere Neden Olur ?[/h]Baldır kası zorlanması normalde net bir teşhistir, ama baldır ağrısına sebebiyet veren başka nedenler de incelenmelidir. Baldır ağrısına sebebiyet veren diğer nedenler baker kisti, bacak krampı and kan pıhtılarıdır. Ayrıca kas krampları da baldır ağrısı yapar. Kesgin baldır ağrısı tıpta “Charley Atı” olarak adlandırılır. Susuzluk ve aşırı zorlama nedeniyle oluşur. Eğer sıklıkla baldır ağrısı oluşuyorsa bol su icmekte fayda var.
[h=2]Baldır Zorlanması İcin Ne Zaman Doktora Gitmeniz Gerekir ?[/h]Eğer şiddetli baldır zorlanması belirtileri gosteriyorsanız , uygun tedavi icin değerlendirilmeniz gerekmektedir. Şiddetli baldır zorlanmasının en beligin belirtileri:
Yurume zorluğuOturma ve ya dinlenme anında baldır ağrısıGeceleri gorulen baldır ağrısıŞiddetli baldır zorlanmaları değerlendirilmelidir cunku, cok nadir gorulen kasın tamamiyle kopması durumda, kasın yırtılan kısımlarının yeniden birleştirilmesi icin ameliyat yapılması gerekebilir. Ucuncu derece baldır zorlanması bulunan hastalarda bile buna cok nadir ihtiyac duyulur, bu hastalar genellikle ameliyat gerektirmeyen başarılı tedaviler gecirebilir.
Eğer kendinizde baldır zorlanması ya da belirtilerinin olup olmadığından emin değilseniz hemen kesin karara varmayın, doğru karar icin bir doktor tarafından gorulmeniz gerekmektedir. Yukarıda da anlatıldığı gibi, farklı durumlar baldır zorlanması ile karıştırılabilir, ve eğer belirtiler hemen cozumlenemiyorsa farklı durumlar da goz onunde bulundurulmalıdır.
[h=2]Baldır Zorlanmasının Tedavisi Nedir ?[/h]Baldır zorlanmasının tedavisi genellikle sakatlığın şiddetine gore şekillenir. Gerilmiş bir baldır kasının başarılı tedavisindeki anahtar nokta dinlenmektir. Ana kural olarak, eğer baldır zorlanmanız varsa, sakatlığınızı kotuleştirecek aktiviteleri yapabilirsiniz. Baldır ağrınız varsa sakat kasın iyileşmesine izin verecek dereceye gelene kadar dinlenmeniz gerekmektedir. Yetersiz dinlenme iyileşme surenizi uzatabilir.
Baldır zorlanmaları icin kullanılan yaygın tedaviler şu şekildedir:
Dinlenme. Sakatlanan kasın duzgun bir şekilde iyileşmesi icin sakatlık sonrası dinlenme oldukca onemlidir. Hareketlerinizi ağrınıza gore şekillendirin; bu sakatlık belirtilerini ortaya cıkaran aktivitelerden kacınmanız gerektiği anlamına gelir.EsnetmeNazik esnetme hareketleri yararlıdır, ama bu hareketler acı verici olmamalıdır. Aşırı derecede esnetme zararlı olabilir ve iyileşme surecini uzatabilir. İyileşme surecinizde yardımcı olacak bazı basit baldır esnetme hareketleri bulunmaktadır.
Sakat bolgeye akut aşamada (sakatlanmadan sonraki ilk 48 saat) ve aktivitelerden sonra buz uygulayınız. Buz iltihaplı tepkiyi sakinleştirir ve kan akışını canlandırır.Isı UygulamalarıAktivitelerden once, nazik ısıtma kasın gevşemesini sağlar. Germe ve ya egzersizlerden once baldıra sıcak su torbası uygulayın. Ana kural olarak, sakat bolgeyi herhangi bir aktivite oncesinde ısıtmayı, sonrasında buz uygulamayı unutmayın; bir sakatlığı ne zaman ısıtacağınız ve ne zaman soğutacağınızı bilmeyi oğrenin.
Ağızdan alınan iltihap onleyici-giderici ilaclar (Ibuprofen, Aleve ve ya Motrin gibi) ağrı belirtilerini rahatlatır ve iltihaplanmayı sakinleştirir.Fiziksel TerapiFiziksel terapistler sizin, iyileşmenizi hızlandıracak şekilde yonlendirilmenizde yardımcı olabilirler. Bazı insanlar ultrason, iyileştirici masaj ve spesifik egzersizler gibi yontemleri ozellikle yararlı bulurlar. Bu tur yontemlerin sizin durumunuza uygun olup olmadığına karar verebilmek icin doktorunuzu gormeniz gerekmektedir.
[h=2]Baldır Zorlanmasının İyileşmesi Ne Kadar Surer ?[/h]Baldır zorlanmasının iyileşme suresi sakatlığın şiddetine bağlıdır. Tipik bir birinci tur sakatlık 7-10 gun icerisinde, ikinci derece sakatlık yaklaşık 4-6 hafta icerisinde, ve ucuncu derece sakatlık ise yaklaşık 3 ay icerisinde iyileşir. En yaygın olan ikinci derece baldır zorlanmasının tamamiyle iyileşmesi yaklaşık 6 hafta surmektedir.