Kulak zarı oldukca hassas bir doku. Bu nedenle zarar gorme ihtimali oldukca yuksek. Kulağa kacan ufacık bir cisim ya da ters bir darbe kulak zarının yaralanmasına, yırtılmasına hatta kanamasına neden olabilir. Bu nedenle dikkatli olmak şart.
Kulak zarının delindiğini anlamak zor. Bu nedenle belirtileri doğru okuyabilmek onemli. Bakalım kulak zarı delinmesinin belirtileri nelermiş:
• Aniden duran ciddi kulak ağrısı
• Kulağın icinden berrak, pas renkli ya da kanlı bir sıvı akması
• Duyma kaybı
• Kulak cınlaması
• Vertigo
• Vertigo sonucu mide bulantısı veya kusma
Kulak kanaması nedenleri
Kulak zarının iki onemli işlevi var: duymak ve korumak. Ses dalgaları kulak zarına carptığı zaman kulak zarınız titreşime geciyor. Bu sayede orta kulak ve ic kulak ses dalgalarını sinir sinyallerine donuşturebiliyor. Dolayısıyla ilk işi yapan kulak zarı olmazsa kulağın diğer bolgeleri de işini yapamaz hale geliyor. Kulak zarının işlevi bu kadarla da kalmıyor. Orta kulağınızı bakterilerden, sudan ve diğer yabancı maddelerden koruyor. Ancak bazı durumlarda zarar goruyor ve kanamaya başlıyor. Zaten coğu kulak kanamasının nedeni de kulak zarının zarar gormesi oluyor.
Peki kulak icin bu kadar onemli olan kulak zarı ne gibi nedenlerden dolayı delinir ve kanamaya başlar bakalım:
Orta kulak iltihabı. Orta kulağın icinde iltihap dolu bir sıvının birikmesi orta kulak iltihabına neden oluyor. Bu sıvı cok baskı yaparsa kulak zarı delinmesine neden olabilir.
Barotravma. Basınc travması olarak da bilinir. Kulağınızda aşırı hava basıncı oluşursa kulak zarı delinmesine neden olabilir. Bu ozellikle ucak seyahatleri sırasında oluşabilir. Onun dışında dalış yapanlarda ya da otomobilin hava yastığı yuzunden basınca maruz kalanlarda da gorulebilir.
Akustik travma. Aşırı miktarda sese maruz kalırsanız kulak zarınız delinebilir. Orneğin bir patlama ya da cok yakınınızda silah sesi patlaması gibi.
Kulağa giren yabancı maddeler. Kulağa giren yabancı madde herhangi bir şey olabilir. Ama coğunlukla kulak temizleme cubuğunun cok derine itilmesi sonucu oluşan vakalarla karşılaşılıyor.
Kafa travmaları. Ozellikle kafatasının zarar gormesi gibi ciddi travmalarda kulak zarı zarar gorebilir.
Kulak kanamalarına ilk yardım nasıl yapılmalı?
Kulak kanamasına neden olan pek cok acil durumla karşılaşabileceğimizi oğrendik. Şimdi bakalım bu durumlarda ne yapmak gerekiyormuş:
Hastayı sakinleştirin. Kulak kanaması coğu durumda cok ciddi sorunlara acmaz. Ancak yine de korkutucu olabilir. Bu nedenle ilk yardıma başlamadan once hastayı sakinleştirmek şart.
Hastayı doğru pozisyona sokun. Kulak kanamasını durdurmaya calışmayın. Oncelikle hastayı bir sandalyeye oturtun. Ardından kanayan kulak altta kalacak şekilde başı eğin. Bu şekilde kanın kulak icine dolmasını onlersiniz.
Temizlemeye dikkat edin. Kulak kanaması hafif şiddetteyse kulağı ılık suyla ıslatılmış nemli ve temiz bir bezle temizleyin. Ancak kanama ciddiyse kan akışını durdurmaya calışmadan temiz bir bezle kulağın uzerini kapatın. Cok fazla bastırmayın. Bu kanın kulak icine dolmasına neden olabilir.
Acil tıbbi yardım alın. Kulak kanaması travma ve yabancı cisim batması nedeniyle olmuyorsa genellikle acil yardıma ihtiyac duyulmaz. Ancak siz yine de onleminizi alın ve en yakın hastanenin acil servisine başvurun.
Kulak kanaması ve kulak kanamasına uygulanacak ilk yardım yontemleri hakkında ayrıntılı bilgi ve durumunuza ozel tavsiyeler icin uzman yorum olarak
Kulak kanamasına nasıl ilk yardım yapılır?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Kulak kanamasına nasıl ilk yardım yapılır?