Oksuruğunuz 8 haftadan fazladır devam ediyorsa kronikleşmiş demektir. Kronik oksuruk, uzun vadede solunum yolları başta olmak uzere hemen her alana zarar verir. Baş ağrısına, boğaz tahrişine, halsizliğe, baş donmesine, idrar kacırmaya, uykusuzluğa hatta aşırı şiddetli durumlarda kaburga kırıklarına bile neden olabilir.
[h=2]Kronik oksuruk teşhisi nasıl konur?[/h]

Oksuruk şikayetiyle doktora başvurmayı duşunen biri oncelikle aile hekimine gitmeli. Aile hekiminiz yaptığı muayeneler sonunda uygun gorurse sizi bir goğus hastalıkları uzmanına yonlendirebilir. Goğus hastalıkları uzmanıysa oksuruğunuzun altında yatan sebebi araştırır. Bunun icin sizden bazı testler isteyebilir. Bunlar:
X-ışınları: X-ışınları genelde kronik oksuruğun nedenini belirlemede cok etkili olmaz. Orneğin astıma bağlı oksuruklerde işe yaramaz. Ancak akciğer kanseri gibi hastalıkların belirlenmesinde etkilidir.
Bilgisayarlı tomografi: Bilgisayarlı tomografi rontgen kullanılarak vucudun icinin goruntusunu kesit kesit oluşturan teşhis yontemi. Bu yontemle oksuruğun asıl nedeni buyuk oranda belirlenebilir. Bu nedenle cok tercih edilir. Yani kronik oksurukten rahatsızsanız doktorunuzun sizden bilgisayarlı tomografi istemesi olası.
Akciğer fonksiyon testleri: Bu testlerde kişi bazı cihazlara bağlı olarak nefes alır. Bu şekilde hastanın akciğerlerinde bir sorun varsa belli olur. Aynı zamanda hastanın akciğerlerinin yeterince calışıp calışmadığı da bu şekilde belirlenir.
Laboratuvar testleri: Kronik oksuruk rahatsızlığı olan kişi mutlaka balgam salgılar. Laboratuvar testlerinde de bu balgamdan ornek alınır. Alınan ornek incelenerek sorunun bir bakteriye bağlı gelişip gelişmediğinden emin olunur. Sorun bakteriyelse hangi bakteriyle karşı karşıya olunduğu da bu şekilde belirlenebilir.
Goruntuleme: Bazı durumlarda kronik oksuruğe neden olan durumu goruntulemek gerekebilir. Bunun icin ucunda ufacık bir kamera olan esnek bir boru ağızdan veya burundan iceri sokulur. Buradan mideye, akciğerlere kadar inilir. Goruntulerden elde edilen verilere gore teşhis konabilir.
[h=2]Kronik oksuruk nasıl tedavi edilir?[/h]

Kronik oksuruğun nedenine bağlı olarak tedavi sureci ve kullanılacak ilaclar değişir. Ancak en sık tercih edilen ilaclar şunlardır:
Antihistaminikler ve dekonjestanlar: Bu ilaclar genellikle alerji ve geniz akıntısının neden olduğu kronik oksuruklerde tercih edilir.
Astım ilacları: Astıma bağlı oksuruklerde tercih edilirler. Astım belirtileri dahil olmak uzere oksuruğe de iyi gelen bu ilaclar solunum yollarını genişleterek nefes almayı kolaylaştırır.
Antibiyotikler: Bakteriyel bir enfeksiyona bağlı gelişen kronik oksuruklerde tercih edilirler. Bu tur oksuruklerde doktorunuz genellikle enfeksiyonun seviyesine gore dozda oynamalar yapar.
Asit blokerleri: Ozellikle reflu hastalarında tercih edilir. Bu şekilde aşırı asit ureten mideden gelen sıvının soluk borusuna zarar vermesi engellenmeye calışılır.
Oksuruk şurupları: Nedensiz oksuruklerin recetesi genellikle oksuruk şurupları olur. Ozellikle gece artan oksuruklerde tercih edilir. Bu şekilde gece rahat bir uyku cekmeniz tekrar mumkun olur.
Ne yapabilirim?
Kronik oksurukten kurtulmanız icin sizin de evde yapabileceğiniz bazı şeyler var. Bunlar:
Alerjenlerden kacının: Alerjenler insanın alerjik reaksiyona girmesine neden olan maddelerdir. Ufacık polenler, tozlar, kedi ve kopek tuyleri, maytlar, bocekler, sinekler bunlardan yalnızca en cok bilinenleri. Ancak liste daha cok uzayıp gider. İşte siz de kendi alerjinizi tetikleyen şeyi belirleyin ve ondan kurtulun. Cunku alerjiniz oksurmenize neden olabilir. Orneğin toza alerjiniz varsa toz alerjisine karşı alerji iğnesi olun ve tozların evinize girmesine izin vermeyin.
Sigarayı bırakın: Sigaranın oksuruğun en buyuk nedeni olduğunu biliyoruz. Cunku sigara kronik bronşit, astım ve pek cok akciğer hastalığının sorumlusu. Bu nedenle sigaradan uzak durun. Siz icmiyor olsanız bile pasif icicilikten etkilenmemek icin de sigara icilen ortamlardan da kacının.
Reflunuzu sakinleştirin: Refluye bağlı kronik oksurukten kurtulmanın en kolay yolu yaşam tarzınızda yapacağınız bazı kucuk değişimler. Orneğin yatmadan 3 – 4 saat once bir şeyler yemeyin, oncesindeyse sık sık ve az az yiyin, yatağınızın başucunu da 10 – 15 cm yukseltin. Bu şekilde reflunuzu buyuk oranda azaltırsınız. Dolayısıyla refluye bağlı kronik oksuruğunuzden de kurtulursunuz.
Ayrıntılı bilgi ve durumunuza ozel tavsiyeler icin yorum olarak