Sinir otu Plantago turunden bir bitki olup, dunyanın bir cok farklı bolgesinde yetişmektedir. Sinir otu yani “Plantago lanceolata” sağlığa faydaları ve medikal kullanımı vardır. Bu bitki soğun algınlığı, yuksek ateş, oksuruk, bronşit ve ağrı tedavisi icin kullanılmaktadır. Bu ture fiziksel olarak cok benzeyen “Plantago major” ise tamamen farklı bir bitkidir ve farklı kimyasallar barındırmaktadır. Sinir otu tannenler ve sumuksu kimyasallar icerir. Bu kimyasallar ağrı ve kabarık yaralara uygulandığında iyi gelir.
[h=2]Sinir Otu ve İceriği[/h] Sinir otu tuylu yapraklardan oluşan ve yaklaşık yarım metre yuksekliğe ulaşabilen uzun omurlu bir bitkidir. Avrupa ve Asya kokenli olan bu bitki belli bir zaman sonra diğer kıtalara gelmiştir. Temmuz-Ağustos aylarında ciceklenir ve cayırlarda yetişir.
Sinir otu
Bu bitki 3-4 mm boyutunda kahverengi bir meyve icerir. Bir tohumu yaklaşık 0.3mg’dır ve bir bitki de yaklaşık 10000 tohum uretebilir. Uretilen tohumlar hayvanların boğazında yaşayabildiği icin farklı bolgelere hayvanlar sayesinde dağılmaktadır. Ozellikle tohumları kosmetik ve dondurma endustrisinde kalınlaştırıcı olarak kullanılmaktadır.
Kalsiyum, potasyum, cinko, fosfor, selenyum, C ve K vitamini iceren sinir otunun antioksidan ve antiinflamatuar ozellikleri bulunmaktadır. Bu yuzden bu bitkinin yuz yıllardan beri tıbbi kullanımını gayet normal karşılanmalıdır.
[h=2]Sinir Otunun Faydaları[/h] Antiinflamatuar ve antibakteriyel ozellikleri sayesinde kosmetik endustrisinin ilgisini cekmeyi başaran sinir otu, bir cok deri kreminin icinde bulunmaktadır. İcinde bulunan allantoin adlı kimyasal madde yuzunden yaraların hızlı iyileşmesini ve hucrelerin yenilenmesini sağladığı duşunulmektedir. Bu maddenin aşağıda belirtilen durumlara iyi geldiği bilinmektedir:
Acık yaralar Hemoroid Deri ulseri Doku bozukluğu Sivilceler Geleneksel olarak bu bitki yaraların tedavisinde, kuru oksuruğun tedavisinde ve mide spazmları icin kullanılmıştır. Bitkinin yapraklarını ciğnemenin diş ağrısına ve diş taşlarına iyi geldiği soylenmektedir. Ayrıca sinir otunun yapraklarıyla kaynatılarak yapılan cayın mideyi rahatladığı iddia edilmektedir. Sindirim sistemi sorunlarına iyi geldiği soylenen bu bitkinin uzerinde ne yazık ki pek de detaylı araştırma yapılmamıştır.
Bir cok internet sitesinden edinilen bilgilere gore sinir otu ayrıca şu sağlık sorunlarının tedavisinde de faydalar gostermektedir:
Solunum yolu enfeksiyonları Bronşit Astım Anfizem İdrar yolu enfeksiyonları Bağırsak problemleri Gastrit İshal Bocek ısırıkları Isırgan alerjisi [h=2]Sinir Otunun Yan Etkileri[/h] Sinir otu glikoprotein icerdiği icin alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu bitkiyi hamilelik ve emzirme doneminde kullanmamak gereklidir. Aşağıda sıralanan yan etkiler bu bitkinin kullanımı yuzunden ortaya cıkabilir:
Anafilaksi Goğus sıkışması Hapşırma Goz sulanması Astım Sinir otu hakkında yeterli miktarda tıbbi araştırma yapılmamıştır. Faydaları ve zararları yukarıda belirtildiği gibi net olmayabilir. Bu bitki uzerinde yapılan araştırmalar hakkında referans gosterebilmek icin halka acık yeterli sayıda makale bulunması gerekmektedir. Ne yazık ki bu bitki ile ilişki tıbbi makale sayısı yok denilecek kadar azdır.