İnsanlar uzerinde yapılan araştırmalar, alerjilerdeki artış ile duşuk D vitamini seviyesi arasında muhtemel ilişkiyi gostermektedir. Alerji ve zerdecal arasındaki ilgi sadece laboratuvar araştırmalarıyla sınırlı olduğu icin bu baharatın insanlar uzerindeki etkisi tam olarak bilinmemektedir. Eğer alerjik bir bunyeye sahipseniz, bu konuyu doktorunuzla goruşmeniz faydalı olacaktır.
[h=2]D vitamini eksikliği[/h]New York’taki Albert Einstein Tıp Okulu’nun 3100 cocuk uzerinde yaptığı araştırmaya gore, duşuk seviyede D vitamini, alerji oluşumunu arttırabilir. Araştırmacılar 3400 yetişkinin D vitamini seviyelerini de incelediler. Kan orneklerini inceledikten sonra, araştırmacılar, yetişkinlerde D vitamini seviyesi ve alerji arasında bir ilişki bulamadılar. Ancak, ergen ve cocuklardaki duşuk D vitamini seviyesi, cocukların saman nezlesi ve meşe ağacı gibi cevresel alerjenlere ve fıstık gibi besin alerjilerine daha hassas olmalarına sebep olmaktadır. D vitamini eksikliği olan cocukların fıstık alerjisine sahip olma ihtimali, bu eksikliği olmayan cocuklara kıyasla iki kat fazla. Araştırmalar, vitamin eksikliği ve alerji arasında bir ilişki gosterse de Doktor Michal Melamed’in Mayıs 2011’de yayımlanan “Alerji ve Klinik İmmunoloji Dergisi”ndeki makalesine gore, yapılan bilimsel calışmalarda duşuk D vitamini seviyesinin alerjiye sebep olduğunu kanıtlayan bir bulgu bulunmamaktadır.
[h=2]Laboratuvar calışmaları[/h]Zerdecal ve D vitamini uzerinde yapılan laboratuvar calışmaları, alerjik semptomların engellenmesi bakımından oldukca olumlu gozukmektedir. “Los Angeles Times” 2009’un Mayıs sayısında, “Molekuler Besin Araştırma Merkezi”nin Eylul 2008’de hayvanlar uzerinde yaptığı bir araştırmayı yayımlamıştır. Bu araştırma, zerdecalın bağışıklık sistemindeki hucrelerde histamin salınımını engellediğini gostermektedir. Histamin salınımı, alerjik tepkilerde iltihaplara ve kas kasılmalarına sebep olmaktadır. Indiana’daki “Defence Food” Araştırma Laboratuvarı’nda calışan araştırmacılar, zerdecal ve diğer baharatların balıkla birlikte tuketildiğinde oluşturduğu etkileri analiz ettiler. Araştırmacılar, histamin uretiminin engellenmesinde zerdecalın orta duzeyde, ancak karanfil ve tarcının onemli duzeyde katkısı olduğunu Temmuz 1996’daki Almanca yayımlanan bir makalede belirttiler. Başka bir laboratuvar calışması da D vitamininin, kas hucrelerinin havayollarında enfeksiyon giderici etkileri olduğunu ve bu durumun da astımlı hastalara faydalı olduğunu “British Journal of Pharmacology” Dergisinin 2008 sayısında acıklamıştır.
[h=2]D vitamini kaynakları[/h]D vitamini, genellikle, vucudun kalsiyum emilimine yardımcı olarak kemiklerin guclenmesi ve osteoporozun (kemik erimesi) engellenmesi ile ilişkilendirilmiştir. Bu vitamin ayrıca, hucre gelişimine, bağışıklık sistemine ve iltihapların tedavisine de katkıda bulunur. D vitamininin bir kısmı, guneş ışığına direkt olarak maruz kalınması sonucu uretilir. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitusu’ne gore, D vitamini acısından zengin gıdalar, ozellikle sut, beslenme yoluyla alınan D vitamininin en buyuk kısmını oluşturmaktadır. Yağlı balıkların eti – somon, ton, uskumru gibi – de D vitamini bakımından zengindir.
[h=2]Celişkili kanıtlar[/h]Zerdecal, iltihaplanmaya sebep olan enzimlerin seviyesini duşurerek vucuttaki iltihap oluşumunu azaltsa da, Maryland Universitesi Tıp Merkezi tarafından yurutulen calışmalar celişkili kanıtlar ortaya koymaktadır. Zerdecal, sindirim bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Bu baharat; kori tozu, tereyağı, hardal ve peynir gibi gıdaların yanında ceşni olarak kullanılmaktadır. InteliHealth, bazı insanların zerdecal ve diğer baharatlara alerjik reaksiyon gosterdiklerinin altını cizmekle beraber, zerdecal kullanımın astım uzerindeki olumlu etkisinin kanıtlanamadığını belirtmektedir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi icin yorum yazın.
D vitamini ve alerji testi
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●39 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- D vitamini ve alerji testi