
[h=2]Belirtileri[/h] Karpal Tunel Sendromu yavaş gelişiyor. 40 – 60 yaş arası risk yuksek. Belirtileri sıralayalım: Ellerde karıncalanma. Uyuşma. Bilekten kola uzanan ani, keskin ağrı. Parmaklarda yanma hissi. Geceleyin artan omuz, kol ve bilek ağrıları. Sabahları gorulen şişlik ve el krampları. Başparmakta gucsuzluk.
[h=2]Nasıl Anlaşılır ?[/h] Belirtilerin diğer hastalıklarla karıştırılması tanı koymayı gucleştiriyor. Orneğin boyun fıtığı ve boyun kireclenmesi Karpal Tunel Sendromuna benzer belirtiler veriyor. Tanı icin sorunun oykusu ve sağlık gecmişine ilişkin ayrıntılar bilinmeli: Mesleğiniz ve işiniz sorunu tetikliyor olabilir.
Ornek verelim: Piyanistler, kuaforler, tamirciler, bilgisayar operatorleri, heykeltıraşlar ve ev hanımları arasında Karpal Tunel Sendromuna daha sık rastlanıyor. Klinik muayene, boyun MR’ı ve EMG sinir testi tanı koymada yaygın olarak kullanılıyor.
Kimi zaman sorun başka sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir. Diyabet, hipertirodizm, akromegalini, Romatoid Artrit ve gut hastalığı Karpal Tunel Sendromuna benzer belirtiler uretebilir.
[h=2]Nasıl tedavi edilir ?[/h] Başlangıc doneminde uygulanan tedavi yontemlerini sıralayalım: Ağrı kesici – antienflamatuvar ilaclar. Bilek egzersizleri. Bileğin yoğun kullanımından kacınma. El ve bilek atelleri.

Karpal Tunel Sendromu ileri aşamada cerrahi mudahale gerektirebilir. Genel ya da lokal anestezi altında, mikroskop yardımıyla gercekleştirilen bu operasyon oldukca basit: Bileğe, avuc ici yonunde 2 cm eninde bir kesi yapılır. Bu acıklıktan iceri giren cerrah, medyan sinire baskı yapan bandı keser.
Bu yontemle sorun kalıcı olarak cozulur. Hasta 3-5 gun icinde normal yaşantısına donebilir.