Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda "Tum ulkeleri Suriye ile ilgili cabalarımızı desteklemeye cağırıyorum" diyerek cağrı yapmıştı.
Erdoğan, "Niyetimiz, ilk etapta 30 kilometre derinliğinde ve 480 kilometre uzunluğunda bir barış koridoru tesis ederek uluslararası toplumun desteğiyle burada 2 milyon Suriyelinin iskanını sağlamaktır" demişti.
Erdoğan'ın acıkladığı guvenli bolge planının ayrıntıları ortaya cıktı.
Plana gore, Suriye'nin kuzeyinde Turkiye sınırında oluşturulacak guvenli bolgede 1 milyon Suriyeli nufusun yerleştirileceği 5 bin nufuslu 140 adet koy ile 30 bin nufuslu 10 ilceden oluşan yerleşim alanı oluşturulacak.
[h=3]HER HANEYE 1 DONUM TARIM ARAZİSİ VERİLECEK[/h] Koylerin her birinde 350 metrekare parsel buyukluğune oturan 100 metrekare 3+1 ev ile ahırdan oluşan bin konut, 2 cami, 16 derslikli 2 okul, 1 genclik merkezi ve kapalı spor salonu ile yonetim merkezi projelendirilecek. Koylerde her haneye arazinin buyukluğune gore 1 donum tarım yapılabilecek arazi verilecek.
İlcelerin her birinde otalama 100 metrekare 3+1 ve 2+1 konutlardan oluşan 6 bin konut, 1 merkez cami, 10 mahalle camii, 16 derslikli 8 okul, 1 lise, 2 kapalı spor salonu, 5 genclik merkezi, 1 kucuk stat, 4 mahalle olcekli futbol sahası, sosyal tesisler ile 8 ilcede 10 yataklı, 2 ilcede 200 yataklı hastane, kucuk sanayi sitesi, universite ve yerleşimlerin ihtiyacı olan teknik altyapı gereksinimlerini karşılayacak yapılar projelendirilecek.
1 koy yerleşimi icin 590 bin metrekare, 140 koy icin 82.6 milyon metrekare, 1 ilce icin 1 milyon metrekare, 10 ilce icin 10 milyon metrekare, toplamda 92.6 milyon metrekare arazi buyukluğune ihtiyac duyuluyor. Ayrıca tarımsal amaclı arazi dağıtım icin ise 140 milyon metrekare arazi buyukluğune ihtiyac var.
[h=3]200 BİN KONUT YABANCI FONLARLA OLUŞTURULACAK[/h] Her bir koyde bin konut, 140 koyde 140 bin konut. Her bir ilcede 6 bin konut, 10 ilcede 60 bin konut olmak uzere toplam 200 bin konut yabancı fonlarla oluşturulacak.
1 milyon kişilik yerleşimin inşaat maliyeti yaklaşık 150 milyar 965 milyon 400 bin lira tutuyor. Yerleştirilecek nufusun 2 milyon olması halinde maliyet de bu oranda artacak.
(TRTHABER)