Pazarlama bir urun veya hizmetin piyasaya sunulmadan once bir pazarı olup olmadığının araştırılması ve potansiyel muşterilere sağlayabileceği değerinin anlatılması surecine denir. Genellikle Turkiye’de ve Dunya’da pazarlama ile satış birbirlerine karıştırılan terimlerdir. Bir malı satan kişi satışcıdır, pazarlamacı değildir. Bu yazımızda pazarlamadan kısaca bahsedeceğiz cunku pazarlama bir yazıyla anlatılacak basitlikte bir konu değildir.
[h=2]Pazar Araştırması[/h] Pazarlama icerisinde birden fazla konsept ve stratejiyi barındıran bir alandır. Muşteri odaklı bir sistemde bir firmanın amacı insanların satın almak isteyebileceği urunleri uretmektir. Urun uretilmeden once pazarın boyle bir urune ne kadar ilgi gostereceğinin olculmesi, yani pazar araştırılması yapılması gereklidir. Başlangıc noktası her zaman muşteridir. Satın almaya niyetli kimse yoksa urunu yaratmanın ve uretmenin pek de bir anlamı yoktur.
[h=2]Urun[/h] Pazarı olan bir urun yaratılırken de urunun ozelliklerini belirlemek pazarlamanın konusudur. Orneğin iPhone gibi bir urunun hangi ozelliklerinin piyasanın ilgisini cektiğini bir duşunun. Cep telefonu sektoru Apple girmeden once de rekabetin olduğu iyi bir pazardı ama iPhone piyasayı silip supurdu. Demek ki insanların ilgi gosterebileceği bir urun yaratmak da pazarlamanın en onemli unsurlarından bir tanesidir.
[h=2]Fiyat[/h] Pazarlamanın bir başka unsuru da fiyat politikasıdır. Uretilen urun icin bir fiyat belirlemek genellikle pek kolay bir iş değildir. Piyasanın nabzını yoklamak ve karlılığı goz onunde bulundurarak bir fiyat bicmek pazarlamanın gorevidir. Bir urunun bedeli hem muşteriyi hem de ureticiyi memnun etmelidir. Muşteri acısından urun bir değer katmalı, uretici acısından da karlı olmalıdır.
[h=2]Promosyon[/h] Urunun promosyonu pazarlamanın onemli bir başka unsurudur. Bir urun yaratıp ve fiyat koyarak piyasaya sunmak yeterli değildir. Urunun pazara tanıtılması gereklidir. Reklamcılık urun promosyonunda onemli bir yer oynar ve başlı başına komplike bir alandır. Urunun piyasadaki algısı yapılan reklam/promosyon cercevesinde değişir. Fiziksel anlamda aynı kalitede olan iki urun arasında ciddi fiyat farklarının olmasının nedeni, birinin diğerine gore piyasa tarafından daha iyi bilinmesinden kaynaklanabilir. İyi bir promosyon stratejisi ile pazarlamanın amacı markalaşmayı sağlamak ve urune olan talebi arttırmaktır.
[h=2]Dağıtım[/h] Pazarlamanın diğer bir unsuru da dağıtımdır. Urunlerin dağıtım kanallarının iyi belirlenmesi gereklidir. Piyasa urune rahatlıkla ulaşamıyorsa pazarlama başarısız olmuştur. Pazarlama derslerinde ozellikle Coca-Cola ve Pepsi’nin hangi dağıtım kanallarını kullandıkları anlatılır. Yabancı bir ulkeye pazarlanan bir urun doğru dağıtım kanalından gecmezse genelde başarısız olur.
[h=2]Pozisyonlama[/h] Pazarlama ile ilgi en son unsur da pozisyonlamadır. Bir urunun piyasa koşullarında nasıl bir pozisyon aldığı konusu eskiden pazarlama konusu olarak kabul edilmezsen, şimdi cok onemli bir faktor olmuştur. Yaratılan urunun belli bir kitleyle ozdeşleştirilmesi urune verilen değeri etkilemektedir. Orneğin, Apple iMac bilgisayar ile herhangi bir PC’yi duşunun. Fiziksel icerik ve ozellikle olarak hemen hemen aynı olan iki urunun pozisyonlanması farklıdır. Cunku iMac bilgisayarlar PC’lere gore hep piyasada daha farklı tanıtılmıştır. Bu da piyasanın urune olan algısını ve dolayısıyla değerini değiştirmektedir.
Pazarlama hakkında yuzlerce yazı yazabiliriz. Bu yazı da pazarlamayı cok genel hatlarıyla anlatmaya calıştık. Pazarlamacı kelimesinin aslında satışcı demek olduğunu lutfen unutmayın.