Dunyada en cok oynanan oyun Counter Strike herhalde. Ozellikle de ulkemizde, neresi olursa olsun internet cafelerde hep bu oyun oynanıyor. Gerci eskisi gibi değil ama yine de her gittiğim yerde bu oyunu oynayan yuzlerce kişi oluyor. İnternet cafeler artık ethernet cafe oldu yani anlayacağınız. Herneyse, bizim işimiz onlarla değil. Sonunda CS'nin 1.6 surumunun kokusu etrafa yayıldı. Ben de hemen test icin kolları sıvadım. Aslına bakarsanız biraz daha beklemek ve full surumunu oynamak daha mantıklıydı bana gore ama yazı yazma hevesiyle direk indirdim oyunu. Kendim icin olsaydı beklerdim yani Bir kere server'lar bana oldukca uzak olduğundan ping olayı da berbattı. Ama yine de o kadar da oynanamayacak gibi değildi. Cok değişkendi, zaten oyuna girene kadar canım cıktı. Herkes abanmış olsa gerek. Oyunda koklu değişikliklere gidileceğini sanıyordum ama pek de fazla birşey değişmemiş gibi sanki. Şoyle bir baktığım zaman, aynı oyunun daha renklendirilmiş hali gibi gordum. Gerci virgulden sonra 1 sayı değişti sadece ama yine de daha gelişmiş olmalıydı. Bu duşunceler, oyunun ilk 10 saniyesi aklımda olan duşuncelerdir. Bakalım ondan sonra neler duşunmuşum... Oyunun kontrolleri ve server ayarları falan VALVE'ın yeni bebeği Steam ile yapılıyor. Bu program onceden pek kullanışlı değildi ama şimdi oldukca geliştirilmiş. Oyunu indirirken beklemekten sıkılırsanız diğer dostlarınızla chat yapabiliyorsunuz. Hangi server'da oldukları fark etmiyor. Sadece sohbet ediyorsunuz o kadar. Ayrıca oyun esnasında oyundan cıkmadan ayarları değiştirme gibi bir seceneğiniz var. Console ekranı değişmiş, daha bir user friendly bir arayuz olmuş. Gelelim yeni aksesuarlara ve silahlara. Bir kere benim en cok hoşuma giden, kalkan olayı. Sadece CT'lerde olan bu kalkan, tabi ki oldurduklerinizden alabilirseniz Teroristler tarafından da kullanılabiliyor. Primary silah olarak alabiliyorsunuz ve eğer diğer silahınız elinizdeyken kalkanı kullanırsanız, silahınızın 2. ozelliğini kullanamıyorsunuz. Yani kalkan varken susturucu takmak falan gibi olayları yapamıyorsunuz. Bu hata betaya ozgu bir hatadır buyuk ihtimalle, bence normal surumde değişir. Oldukca sinir bozucu bir olay. Gerci ben pek CT olmam ve kalkana ihtiyac duymadım ama yine de CT'ler icin hatırlatıyorum Kalkanı ayakta kullanırsanız keskin nişancılar tarafından vurulma ihtimaliniz oluyor ama eğer eğilirseniz, onden kimse sizi vuramıyor. Ama arkanızdan olebiliyorsunuz haliyle, el bombaları da size zarar verebiliyor. Ama kalkan ondeyken arkanızı korursanız kimse size birşey yapamaz. Hatta 3-4 kişi kalkanları acıp bir kare oluşturursanız, kimse sizin bileğinizi bukemez. Hmm, aranıza birkac tane el bombası yerseniz durum değişebilir tabi. Kalkanın ozellikleri cok eğlenceli gibi gorunuyor. Eee, polis adamda kalkan olması lazım tabi. Teroristler icin Gali adında yeni bir silah var. Bu silah ucuz olmasının yanında oldukca iş goren bir silah. 2000$ gibi bir fiyatı var ve 35 mermi alabiliyor. AK47 kadar iyi olmasa da yine de iyi iş gorecektir. Hesaplı yani CT'ler icin ise, Famas yeni silahınız. Bu diğerinden cok daha iyi. 2250$ +KDV gibi bir fiyattan satışa sunuluyor :P Diğer silahın ikincil atağı yok ama bunun ateş modunu değiştirmeniz mumkun. Burst fire moduna gecirip uzak mesafeli duşmanlar icin sağlam atış yapabiliyorsunuz. Diğerine de boyle bir ozellik koysalar iyi olurmuş aslında. Şoyle bir baktığımızda, eklenen silahlar bence pek yeterli değil. O kadar beklemeye rağmen en azından birkac tane silah eklense daha iyi olurdu. Bu bana cok az geldi. Kalkan tamamen koklu bir değişiklik olmuş bunu kabul ediyorum. Hatta oyunların acaip renkli gecmesini sağlayacağından eminim. Ama yine de silah yeniliğini yeterli bulmadım ben. Oyunda Airstrip diye yeni bir harita var. Burası tam bir terorist mekanı. Ormanın ortası, sağlam kapışmaların gececeği bir ortam. Fazla buyuk değil, kalabalık olduğu zaman işin suyu cıkacaktır. Ama ortalama oyuncu sayısı ile super kapışmaların gececeği kesin. Dust falan oynamaktan benim midem bulanmıştı, yeni haritalar gormek iyi olacak. Eski haritalardan Aztec ve Inferno geliştirilmiş. Genelde gelişmeler goruntu olarak olmuş, texture olayında kaliteye gidilmiş. Zaten haritanın şeklini değiştirmek mantıksız olurdu. Aztec haritasında en beğendiğim değişiklik, kopruden gecerken vurulmamak. Artık saklanarak gidebiliyorsunuz, alttaki cakallar da sizi olduremiyor. Ne guzel değil mi Ne yazık ki haritalardaki değişiklikler de bu kadar. Sadece bu kopru olayı değiştirilmiş. Diğer değişiklikler ise grafiklerde olmuş. Bu da aynen silahlar gibi yeterli gelmedi bana. Şoyle bir baktığım zaman, daha cok duzeltilmesi ve geliştirilmesi gereken şeyler var. Ama gozden kacmış veya bir dahaki sefere bırakılmışlar gibi. Aslında ana değişiklikler bunlar olmasına rağmen, yine ufak tefek yenilikler de yapılmamış değil. Silahların grafikleri yenilenmiş ve daha gercekci gorunmeleri sağlanmış. Duman bombasının dumanı geliştirilmiş, artık daha iyi gorunuyor ve yavaş yavaş duman veriyor etrafa. Bazı silahların verdiği hasarlar değiştirilmiş. Bazılarının artarken bazılarının azalmış sanırım. En garibi de, karşı takımın olulerini oyun esnasında goremiyorsunuz. Skor tablosuna baktığınız zaman, sadece olduğunuz vakit karşı takımın durumunu gorebiliyorsunuz. Bu da takımın ceset sayısına gore strateji belirlemenizi onluyor. Aslında bu da iyi bir değişiklik sayılabilir. Son olarak şunu soyleyebilirim ki, Counter Strike biraz daha iyileşmiş. Takımlar arasındaki denge daha da bir sağlanmış. Gittikce mukemmele yaklaşıyor aslında ama bunun biraz yavaş olduğunu duşunuyorum. Condition Zero da gelsin hele, belki o zaman fikrimiz değişebilir. Counter Strike fanatikleri bu değişikliklere sevineceklerdir sanırım. Ozellikle de CT'ler yeni kalkanlarını gule gule kullansınlar diyorum ve yazıyı burada bitiriyorum... ALINTIDIR... __________________