Bu oyun:Counter Strıke,BattleField...vb...iki takım oyunu.Bence cok guzel bir oyun alın oynayın tawsiye ederim.Oyunla ilgili bilgiler aşağıda Enemy Territory: Quake Wars’ın oynanışı Battlefield oyunlarına oldukca benziyor, oyunun başında takımınızı ve karakter belirleyip oyuna giriyorsunuz. Karakter sınıfları oldukca ceşitli ve hepsinin ozellikleri birbirinden farklı olarak hazırlanmış Enemy Territory: Quake Wars’ın oynanışı Battlefield oyunlarına oldukca benziyor, oyunun başında takımınızı ve karakter belirleyip oyuna giriyorsunuz. Karakter sınıfları oldukca ceşitli ve hepsinin ozellikleri birbirinden farklı olarak hazırlanmış. Oyundan bulunan karakter sınıflarına gelin hep birlikte bakalım: GDF Soldier: İnsanların en cok secilen karakterlerinden birisi. Silahları pompalı tufek, makinalı tufek, ağır makinalı tufek ve roketatar. Medic: Yaralandınız diyelim ne yapacaksınız? Hemen yanınıza bir doktor cağırıyorsunuz ve o size hemen bir ilk yardım cantası uzatıyor. Doktorumuzun silahları makinalı tufek ve pompalı tufek. Engineer: Muhendis birimi ile istediğimiz yere otomatik taretler kurabiliyoruz ve haritalarda bulunan bozuk aletleri tamir edebiliyoruz. Muhendisimizin silahları makinalı tufek ve pompalı tufek. Field Ops: Mermilerimiz bittiği zaman devreye Field Ops birimi giriyor ve bize mermi kutuları dağıtıyor (cok comerttir kendisi). Ayrıca istediği yere havan topu saldırı ve roket saldırı aracı kurabiliyor. Silahı ise makinalı tufek. Covert Ops: Bu birime casus birimi diyebiliriz. Kurduğu radar ile duşmanlarınızım yerini belirliyor. Duşman bilgisayarlarını bozabiliyor. Silahlarına gelecek olursak, durbunlu makinalı tufek ve keskin nişancı tufeği. STROGG Aggressor: İnsanların Soldier birimine denk diyebiliriz. Silahları lacerator, obliterator, hyperblaster ve nailgun. Technician: Strogg ırkının sağlık birimi. Takım arkadaşlarının sağlıklarını dağıttığı sağlık paketleri ile iyileştirebiliyor. Silahları lacerator ve nailgun. Constructor: Bu da Strogg ırkının muhendis birimi. Constructor ile istediğimiz yere otomatik taretler kurabiliyor ve haritalarda bulunan bozuk aletleri tamir edebiliyoruz. Silahları lacerator ve nailgun. Oppressor: Bu karakter sınıfını da insanların Field Ops’una benzetebiliriz. Haritalara kurduğu araclarla topcu saldırıları duzenleyebiliyor. Silahı lacerator. Infiltrator: Bu da Strogg ırkının casus birimi. Kurduğu radar ile duşmanlarınızım yerini belirliyor. Duşman bilgisayarlarını bozabiliyor. Silahları ise durbunlu lacerator ve railgun (Quake oyunlarında en sevdiğim silahtır). Quake Wars’ın bolumleri gorev yapmak uzerine kurulu ve Unreal Tournament oyunlarında bulunan Assault modunu andırıyor. Her bir gorevi tamamladıkca savaşlar haritanın farklı bir bolumune taşınıyor ve orada devam ediyor. Tabii her bir gorevi tamamlayan takım haritanın tamamlanan gorev kısmını ele gecirmiş oluyor ve bu sayede orada bulunan araclara ve yeniden doğuş (Spawn) noktalarına sahip oluyor. Ancak şunu belirtmem lazım gorevleri sırayla yerine getirmeniz lazım aksi takdirde sonraki gorevleri yapamıyorsunuz. Bazı gorevleri yapmak icinse belirli bir karakter sınıfına sahip olmanız gerekiyor. Mesala yıkılmış bir kopruyu muhendis birimi olmadan tamir edemiyorsunuz. Oyunda bulunan tum karakter sınıflarının her haritada farklı gorevleri bulunuyor, bu da oyunun ceşitliliğini arttırıyor (zaman zaman tum gorevleri gormek ve yapabilmek icin baştan sonra tum karakterleri denediğim oldu, sonra anladım ki ben en iyi muhendis sınıfı ile oynayabiliyorum). Ayrıca muhendis birimleri ile haritanın belirli yerlerine koruma amaclı silahlar dikebiliyor ve harita yıkılmış olarak bulunan gozetleme kulelerini yeniden inşaa edebiliyorsunuz (bunlar keskin nişancı birimleri icin hayli işe yarıyorlar). Tum bunlara ilaveten oyunda detaylı bir şekilde hazırlanmış tecrube puanları yer alıyor. Savaşlardaki gorevleri tamamladıkca, uzun sure hayatta kaldıkca veya bir aracı başarılı bir şekilde kullandıkca kazandığınız bu puanlar sayesinde yeni silahlar acılabiliyor veya karakterinize yeni ozellikler eklenebiliyor (bu ozellikler ve silahlar iki ırk icin tamamiyle farklı olarak hazırlanmışlar ve cok ceşitliler). Tabii bu ozellikler sadece savaş sonuna kadar kalıyorlar, diğer bir oyuna başladığınız zaman standart halinizle oyuna başlıyorsunuz. Ayrıca oyunda detaylı bir istatistik sistemi de yer alıyor, oyunu iyi oynadıkca rutbeniz yukseliyor ve oyunun istatistik sitesinde tutulan bilgilerinizi diğer oyuncularla karşılaştırabiliyorsunuz. Listede birinci sırada olmak isteyenler tabii ki olacaktır, şunu soylemeliyim ki bunun icin oldukca cok alıştırma yapmanız gerekiyorOyunda 3 adet oyun modu buluyor. Objective modunda belirli bir zaman aralığında saldıran takım gorevlerini yerine getirmeye calışırken, savunan takım saldıran takımın gorevlerini yerine getirmesini engellemeye calışıyor. Campaign modu Objective modu ile aynı sayılır ancak 3 harita ard arda oynanıyor ve gorevler tamamlanıyor (bir nevi hikaye modu), Stopwatch modunda ise takımlar haritada sırayla saldırıyor ve savunuyorlar, en kısa zamanda saldırıyı tamamlayan oyunu kazanıyor. Oyun diğer Quake oyunlarında olduğu gibi oldukca hızlı bir oynanışa sahip zaman zaman ne olduğunu anlamadan vurulabiliyorsunuz. Ancak bu hızlı oynanış oyunun eğlencesini oldukca arttıyor. Team Fortress 2’den başımı kaldırabildiğim zamanlarda direkt olarak bu oyuna giriyorum (peki ben ne zaman normal bir insan gibi yaşıyorum o zaman, yaşamıyorum desek yeridir). Oyunun sunucuları ve coklu oyuncu sistemi de gayet başarılı yapılmış. İnsan sayısı ne kadar fazla olursa olsun ping sayısı yukselmiyor ve oyundan aldığınız zevk azalmıyor, yakında sayısı artacak olan Turk sunucuları ile daha oyunu daha da rahat oynabilirsiniz (zaten 1 MBPS internet bağlantısı bu oyun icin gayet yeterli, ancak Unreal Tournament III icin yeterli değil). Sesli iletişim desteği de oyuna sonradan eklenmesine rağmen gayet guzel ve sorunsuz calışıyor. Oynanış acısından demoda da olduğu gibi tek bir kusur gozume carptı o da duşmanlarınızı vurup vuramadığınızı tam olarak anlayamıyorsunuz. Tam surumde bunu duzeltirler diye sanıyordum ancak duzeltilmemiş. Onceki Quake oyunlarında olduğu gibi duşmanlarınızı vurduğunuz zaman bir ses efekti cıkıyor ve bu sayede az cok anlayabiliyorsunuz ama zaman zaman bu bile yeterli olmuyor. Oyunda arac kullanmak ise hayli zevkli, takım arkadaşlarınızla bindiğiniz bir tankla duşman ussunu dağıtmak gercekten de oldukca zevkli oluyor. Arac kullanımı oldukca kolay, hatta Battlefield’dan daha kolay olduğunu rahatlıkla soyleyebilirim (en azından bana oyle geldi, bu oyunda helikopteri rahatlıkla ucurabildiğim icin oldukca mutlu oldum). Oyunda toplam 13 tane kullanılabilir arac bulunuyor. İsterseniz gelin hep birlikte aracları tanıyalımHusky: Bu araca dort tekerlekli motor diyebiliriz. Oldukca hızlı ve tum arazilerde giden bu aracı kullanarak istediğiniz yere cok hızlı olarak ulaşabilirsiniz. Armadillo: İcerisine 5 kişi alabilen bu jip ile de oldukca hızlı savaş alanına gidebilirsiniz. Ustelik uzerinde bulunan makinalı tufek ile karşınıza cıkanları birer birer oldurebilirsiniz. Ama durun onları silahla oldurmeyin, uzerlerinden gecin ve onları ezin. Bu daha zevkli oluyor. Trojan: 6 tekerleğe sahip olan bu arac da aynı Armadillo gibi icerisine 5 kişi alabiliyor. Oldukca guclu bir zırha sahip olan alette hem makinalı tufek hem de havadan gelebilecek saldırılar icin misil sistemi yer alıyor Titan: Titan’a insanların sahip olduğu en guclu arac diyebiliriz. İcerisine 2 kişi alabilen bu tankla haritada bulunan herşeyi yok edebilirsiniz. Ama ne olur ne olmaz siz yine yanınızda bir muhendis birimi bulundurun. MCP: Titan’a insanların sahip olduğu en guclu arac dedik. MCP’ye ise en buyuk ve yok edilmesi zor olan arac diyelim. Cok guclu makinalı tufeğe sahip olan bu arac ile haritada bulunan yeni yerleri ele gecirebiliyorsunuz. Platypus: Dunya’nın 3’te 2’si su bunu biliyoruz. Peki Quake Wars’taki suya sahip olan haritalarda ne yapacağız? Burada devreye Platypus giriyor ve bizi su uzerinde yolculuğa cıkarıyor. Platypus icerisine 2 kişi alabiliyor ve bir makinalı tufek iceriyor. Anansi: Eğer ucmak isterseniz imdadınıza Anansi (ismine alışamadım nedense) yetişiyor ve ayaklarınızı yerden kesiyor. İcerisine 2 kişi alabiliyor, makinalı tufeğe, misil sistemine ve roketatara sahip. Bumblebee: Hemen aklınıza Transformers gelmesin, cunku alakası yok. Bu da Anansi gibi bir helikopter ancak daha cok taşıma icin kullanılıyor. İcerisine 5 kişi alabiliyor. 2 tane makinalı tufeğe sahip kendisiHog: İnsanların Husky’sine cok benziyor ancak Hog icerisine 2 kişi alabiliyor, ayrıca elektromanyetik zırha ve hyperblaster silahına sahip. Desecrator: Bu da Strogg ırkının tankı. İcerisine 2 kişi alabiliyor, plazma ve hyperblaster silahlarına sahip. Cyclops: Bu aleti gorunce direkt olarak kacın başka birşey demiyorum. 2 ayaklı bu buyuk robot icerisine 1 kişi alabiliyor. 2 tane plazma silahı bulunduruyor ve yanına yaklaşan insanları ezmek gibi kotu bir huyu var. Icarus: İşte oyunda en sevdiğim alet. İcerisine biniyorsunuz havalanıyorsunuz ve havadan istediğiniz noktaları bombalıyorsunuz. Sonunda ise bir misil size carpıyor ve yere duşuyorsunuz genellikle (veya ben beceriksizim). Tormentor: Bu aracta ucmak icin tasarlanmış ancak Icarus’a gore hayli buyuk ve guclu. İcerisine 2 kişi alabiliyor ve hyberblaster, plazma ve roketatar silahlarına sahip. Quake Wars’ta 12 tane de hepsi birbirinden farklı harita bulunuyor (oyunun hayranları tarafından yapılmış bir suru harita ve modu da internetten bulup indirebilirsiniz). Tum haritalar oyunun konusundan oturu dunya uzerinde geciyor. Acıkcası Stroggos gezegeninde de gecen haritaların olmasını da isterdim, kim bilir belki ilerde cıkabilecek oyunun genişleme paketinde Stroggos gezegeninde gecen haritalar yer alırTek Kişilik Oynamak İsteyenler Ellerini Kaldırsın Oyunda yapay zeka kontrollu botlar bulunuyor. Eğer internet bağlantınız yoksa veya coklu oyunculu olarak oynamak istemiyorsanız oyunu bu botlar ile de oynayabiliyorsunuz. Ancak bu botların yapay zekası tam olarak iyi hazırlanmamış, coğu zaman oldukca gereksiz hareket ediyorlar ve takılıp kalabiliyorlar. Neyse ki bu yapay zeka sorunu da yamarla biraz olsun duzeltildi de biraz mantıklı hareket etmeye başladılar. Ancak hala Unreal Tournament’ın botları ile karşılaştırılamayacak derecede aptallar. Battlefield’ın botlarına gore ise hayli zeki olduklarını soyleyebilirim (ama bana zaman zaman hile yapıyor gibi de geliyorlar, cok uzak noktalardan imkansız derecede iyi vuruşlar yapıp sizi oldurebiliyorlar). Kısacası botlar gorevleri yerine getirebiliyor ve verdiğiniz komutları uygulayabiliyorlar (oyunda takım arkadaşlarınıza ve yapay zeka kontrollu botlara aynı Battlefield ve Counter Strike oyunlarında olduğu gibi komutlar verebiliyorsunuz). Tabii bu botlar hicbir zaman gercek insanların yerlerini tutmuyorlar ama oyuna alışmak icin bu botlarla oynamanızda fayda var. Aksi takdirde oyunun sunucusuna girip daha ateş edemen olmek işten bile değil. Tech 4 ve Megatexture Da Nedir? Enemy Territory: Quake Wars, Tech 4 (eski adı ile Doom 3 grafik motoru) grafik motorunun Megatexture tekniği ile geliştirilmiş bir versiyonu kullanılarak hazırlanmış. Megatexture teknolojisi sayesinde tum harita sadece bir dokudan oluşuyor ve bu sayede oyunun performansı oldukca artıyor. Tabii performans dışında oyunun haritalarını hazırlamak da oldukca kolaylaşıyor (buradan oyuna harita ve mod yapacaklara duyurayım oyunun 1.2 versiyon numarasına sahip beta SDK’sı da yayımlandı. İnanın oyuna harita yapmak bu teknolojisi sayesinde oldukca kolay). Oyuna girer girmez oyunun grafiklerini beğeniyorsunuz, CrySis ile tabii ki karşılaştırılamaz ancak yine de grafikler oldukca guzel. Quake Wars’ta bulunan haritaların tumu oldukca geniş ve birbirlerinden farklı olarak hazırlanmışlar. Bir haritada buzlu bir ortamda savaşırken, bir haritada da colde savaşıyorsunuz. Anlayacağınız haritalardaki ceşitlilik bir hayli fazla. Doom 3 ve Quake 4’un insanı boğan dar koridorlarından sonra bu oyunun haritalarının icimi actığını soylemeliyim. Oyunun efektleri de hayli başarılı olarak hazırlanmış, bombaların patlaması, su efektleri, silahların efektleri, araclardan cıkan duman efektleri hepsi de birbirinden guzel. Bu oyun sayesinde Doom 3 motoru kullanan bir oyunda su gorme şansına da erişmiş olduk, cok da iyi olmuş. OpenGL kullanılarak hazırlanmış oyunun grafik motorunda HDR ile baş edebilecek kalitede hazırlanmış Bloom efekti de bulunuyor. Modellemelere gelecek olursak araclar ve haritadaki nesneler de muthiş gozukuyorlar. Hatta tum aracların kokpitleri bile modellenmiş ve cok kaliteliler (hız gostergeleri bile var, ne işe yaracaksa). Karakter modellemeleri icin ise aynı şeyi soyleyemeyeceğim. Karakterlerin modelleri her ne kadar guzel gozukse de, hareket ederken cok komik gozukuyorlar. Quake 4’e de son yamayla eklenen karakterlerin koşarken one doğru eğilmesi bu oyunda da yer alıyor. Ama oyun oldukca hızlı oynandığı icin bu hareketler arasında geciş goze yumuşak gelmiyor ve komik bir goruntu ortaya cıkıyor. Grafikler konusunda tek kusur bulduğum nokta da zaten bu durum oldu. Kısacası grafikler Quake 4 ve Doom 3’ten daha temiz ve guzel gozukuyor aynı zamanda sisteminizi de zorlamıyor. Fizikler ise pek olmamış gibi gozukuyor. Tamam bu bir coklu oyunculu oyun her ne kadar fizik olarak pek birşey beklemesem de, bari karakterleri vurunca bir Ragdoll efekti olsaydı. Eski oyunlarda olduğu gibi karakterler birkac olum şeklinden birini secerek oluyorlar. Harita icinde fizik etkileşimi de oyunda pek fazla bulunmuyor, hatta hic bulunmuyor. Oyundaki her bir nesne haritayı yapıştırılmış şekildeler (dediğim gibi coklu oyunculu oyunlarda bu pek bir sorun teşkil etmiyor). Aracların fizikleri ise oldukca guzel hazırlanmışlar. Bir tank kullanırken tank kullandığınızı rahatlıkla hissediyorsunuz, tabii ben en cok Strogg’ların Icarus’una binip harita uzerinde ucmayı seviyorum. Onceden de belirttiğim gibi oyun sistemi pek fazla zorlamıyor. id Software yine kendinden beklenildiği gibi oyunu oldukca iyi optimize etmiş. Bu kadar geniş haritalar sunan oyunu Intel P4 2.8 GHz, NVIDIA GeForce 7800 GS, 1 GB DDR Ram’e sahip kendi bilgisayarımda tum grafik ayarları en sondayken 1024 x 768 cozunurlukte oyunu rahatlıkla 40 FPS’nin uzerinde oynayabildim ve hic takılma yaşamadım. Yani anlayacağınız bu oyunu Intel Celeron 2.4 GHz, NVIDIA GeForce 6600 GT, 768 MB DDR Ram’e sahip bir bilgisayarda bile orta seviyede rahatlıkla oynayabilirsiniz. Ancak oyunun kullandığı Megatexture teknolojisi nedeniyle en azından 1 GB Ram’e sahip olmanız oyunun rahat calışması icin iyi olacaktır. Eğer bilgisayarlarınız Doom 3 ve Quake 4’u rahatlıkla calıştırabiliyorsa bu oyunu da rahatlıkla oynayabilirsiniz. Zaten yayımlanan yeni yamalarla oyunun hızı daha da arttırıldı. Ama Ben Makron’un Gulmesini Duymak İstiyordum Enemy Territory: Quake Wars’ın sesleri ve muzikleri ortalmanın uzerindeler, ne cok iyiler ne de cok kotuler. Zaten oyunda kullanılan bircok sesi eski Quake ve Doom oyunlarında da duymuştuk, sesleri direkt olarak o oyunlardan aktarmışlar. Tabii birkac yeni ses de eklenmiş (arac sesleri, karakter konuşmaları ve birkac yeni silah sesi). id Software’i gercekten bazen anlayamıyorum, grafik konusunda tum firmalardan her zaman bir adım onde oluyor ama iş ses konusuna gelince yan gelip yatıyorlar ve eski oyunlardaki sesleri kullanıyorlar. Bunu sesler kotu diye soylemiyorum yalnızca insan biraz farklılık istiyor. Karakterlerin konuşmaları ise son derince başarılı olarak hazırlanmış. Strogg ırkının konuşması icinizi urpertiyor, konuşmalarından kana susamış bir ırk olduklarını rahatlıkla anlıyorsunuz. Eğer iyi bir 5.1 veya 7.1 ses sistemine sahipseniz kulaklarınız bayram edecektir. Quake 4 ve Doom 3 oyunlarında bulunan Creative’in EAX 4 teknolojisi ise ne yazık ki bu oyunda bulunmuyor. Kim bilir belki yayımlanacak olan yeni yamalarla bu destek oyuna eklenir. Muziklere gelecek olursak oyunda menu ve yuklemeler dışında herhangi bir muzik yer almıyor. Ana menude ve yuklemelerde calan muzikler ise oldukca hoşuma gitti, oyunun acımasız atmosferi ile son derece uyumlular (ancak demo inceleme yazısında da belirttiğim gibi ben Quake II’nin gaz muziklerini istiyorum, id Software duy sesimiLAN Partilerinin Vazgecilmezi Olmaya Aday Enemy Territory: Quake Wars hakkında son sozlerime gelmeden once soylemek istediğim bir konu var. Oyunu cıkar cıkmaz incelemediğim icin kendimi cok şanslı hissediyorum (bence siz de kendinizi şanslı hissedin, bana kızmayın inceleme cok gec oldu diye), cunku yazıda da belirttiğim gibi cıkan yamalarla Quake Wars daha guzel ve dengeli bir hal aldı. En onemlisi ise coklu oyunculu oyunların olmazsa olmazı olan sesli iletişim desteği eklendi ve bizi yazı yazma veya komut verme cilesinden kurtardı (oyuna bircok ozellik ekleyecek ve bulunan eksikliklerini giderecek 1.4 yaması da 2008’in ilk ayında yayımlanacak, gozunuz o yamada olsun). Şimdi gelelim son sozlerime henuz ikinci oyunları olmasına rağmen Splash Damage gercekten de cok iyi bir iş cıkartmış ve oyunu başarıyla bizlere sunmuş, evet botlar biraz gerizekalı ama buna da şukur (oyunun gercek tadı zaten insanlara karşı oynayınca cıkıyor). Şunu rahatlıkla soyleyebilirim ki Quake Wars, 2007 yılında piyasaya surulen Unreal Tournament III ve Team Fortress 2 oyunları ile birlikte en iyi ve en zevkli coklu oyunculu oyun olma ozelliğini taşıyor (ancak bana gore 3 oyun arasında en zevk aldığım Team Fortress 2 oldu). Eğer coklu oyunculu oyunlardan hoşlanıyorsanız saydığım diğer iki oyunla birlikte Quake Wars’ı da arşivinize katın pişman olmazsınız. Ayrıca eğer oyunu almayı duşunuyorsanız benim gibi Steam’den alın, kutulu olarak almayın. Steam’de oyun 39.95 dolara satılırken ulkemizde ise kutulu olarak 90 YTL gibi yuksek bir fiyata satılıyor (aynı zamanda 1 Ocak 2008 tarihinde kadar Steam’den 29.95 dolara satın alabilirsiniz). Oyun oynayacağım diye kendi hayatınızı unutmayın. Herkese iyi oyunlar __________________