Mark Zuckerberg, Facebook kurucu ve genel başkanı olarak yıllardır farklı kimlikle gormediğimiz bir sima. Son aylarda Facebook’un gecmişte yaptığı bazı tercihler sonucunda neden olduğu skandallar ise ciddi şekilde tartışılıyor. Cambridge Analytica ile 87 milyon ve belki de daha fazla insanın kişisel bilgilerinin calınması, 2016 ABD secimlerine etki etmek gibi skandallar Mark Zuckerberg’in koltuğunu salladı. Facebook yatırımcılarından olan Trillium Asset Management, gectiğimiz carşamba gunu Zuckerberg’e teklif goturdu. Yatırımcılar, Zuck’ın hem başkan hem de CEO gorevinden istifa etmesini istiyorlar. Gerekce olarak kendisinin gucu kontrol edemediğini soyleyen yatırımcılar, genel kurulun %60’lık coğunluğuna sahipler. Cambridge Analytica skandalından sonra Wired dergisinin unutulmaz kapağı Mark Zuckerberg’in tercihlerinin Facebook’u skandallara suruklediği gerceği anlaşılan yatırımcıların da canını sıkmış durumda. Bunun ardında ise 2 saat icinde on milyarlarca dolar kayıp yaşanmasıydı. Cambridge Analytica, sahte haberler ve ABD secimlerine karışmak gibi toplumsal etkileri geniş capta olan davalar, yatırımcılara gore buyuk oranda Zuckerberg’in hatasıydı. ABD şirketlerinin gunumuz alışkanlıklarından birisi olan hem CEO hem de yonetim kurulu başkanının aynı kişi olması durumu, daha once Tesla hissedarlarını da hareket gecirmişti. Anlaşılan o ki Facebook yatırımcıları da aynı şeyi duşunuyor ve Zuckerberg’in gorevinden ayrılmasını bekliyorlar. Hatta CEO ve yonetim kurulu başkanlığı gorevlerini ilerleyen donemlerde ayrı kişilere bırakma amacları da var. Bu sure zarfında Zuckerberg kurucu olduğu icin yonetim kurulu başkanı olmaya devam edebilir. Yakın zamanda dunyanın en zengin dorduncu insanı olan Zuck’ın kişisel serveti, tum skandallara rağmen yukselmişti. Yaşanan son mali krizle kaybedilen hisseler bu sefer kendisinin kişisel servetini de vurdu, saatler icinde 20 milyar dolar para kaybetti. Gune dunyanın en zengin 4. insanı olarak başlayan Zuck, akşam saatlerinde en zengin 8. insandı.
Kaynak: http://www.webtekno.com http://www.dailymail.co.uk __________________