YUKSEKOĞRETİM Kurulu (YOK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Sarac, dun İstanbul'da eğitim editorleriyle buluştu. Prof. Yekta Sarac, Fetullahcı Teror Orgutu'nun (FETO) Balkanlar, Turki Cumhuriyetler, Kanada ve ABD ile Uzakdoğu'da yaklaşık 15 universitesinin belirlendiğini soyledi.

TEZLİ YUKSEK LİSANS OLMALI

"Pedagojik formasyonla oğretmenlik yolunu ve kontenjanları MEB'in talebi uzerine arttırdık. Daha sonra kontenjan getirerek sınırlamak istedik. Ama cok tepki oldu. Formasyon bir sertifika programıdır. YOK sertifika programlarına karışmamalı. Eğer MEB belli alanların yanındaki 'oğretmenlik yapabilirler' ifadesini kaldırırsa o zaman her isteyen oğretmen olamaz. Butun bunları hayat boyu oğrenme cercevesinde değerlendiriyoruz. Oğretmen niteliğini yukseltme konusunda MEB'le eşgudumle calışacağız. Oğretmenlik icin tezli yuksek lisans da bu yollardan biri. Ben kişisel olarak eğitim fakultesine girişte sınavın yanı sıra adayın diksiyon, sunum, iletişim yeteneği, psikolojik değerlendirmenin dikkate alınması gerektiğini duşunuyorum. Ama bunların bilimsel, denetlenebilir ve olculebilir olması gerekiyor.

YENİ YOK PLANLANIYOR

Yeni YOK uc ayaktan oluşacak. YOK'un yetkilerini devredeceği bir yapılanma uzerinde calışıyoruz. YOK'ten bağımsız olan Kalite Kurulu'na zaten hukumet programında yer verildi. Bir an once yasalaşması icin calışıyoruz. En tepede Yuksekoğretim Planlama ve Yonlendirme Kurulu olmalı. Onerimize gore Başbakan başkanlığında başta MEB, Sağlık, Bilim Sanayi, Maliye ve Teknoloji ile Kalkınma bakanlıklarından oluşacak. Kurul, ulusal strateji ve hedefleri dikkate alarak istihdam odaklı alanlar belirleyerek, yuksekoğretimde Turkiye'nin hedeflerini tayin edecek. YOK ise bu ust planlamaya gore icraat ve eğitim oğretim faaliyetinde bulunacak. Kalite Kurulu da eğitim oğretim faaliyetlerini değerlendirecek ve ust kurula raporlandıracak. Burada Batı'daki orneklerde olduğu gibi akademisyenlerden iş dunyasına, hatta oğrenci temsilcisine kadar uyeler bulunacak. Doktora sonrası devlet universitelerimiz de uc yıla kadar araştırmacı calıştırabilecek. Tum gelişmiş ulkelerde olduğu gibi her 6 yıldan sonra bir yıl araştırma izni alabilecekler. Universitedeki bilginin teknolojiye donuşumune yonelik ticari oluşumlar kolaylaştırılacak.

ACILIŞI KULLİYE'DE

YOK Başkanı Sarac, ilk kez bu yıl akademik yıl acılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Kulliyesi'nde olacağını belirterek "2016-2017 akademik yıl acılışı 18 Ekim'de 181 universitedeki rektor, bazı senato uyeleri ve fakulteleri başarı ile kazanan oğrenci temsilcilerinin de katılacağı ozel bir torenle yapılacak. Acılışı Cumhurbaşkanımız yapacak. Akademik yıl acılışı her yıl geleneksel olarak Kulliyede duzenlenecek" dedi.

LYS'DE ACIK UCLU SORU

"UNİVERSİTE giriş sisteminde dunyada uygulanıp, Turkiye'de denenmeyen yontem kalmadı. Toplumun geniş kesimi bu sınavı adaletli olarak kabul ediyor. Sorular yuzde 100 mufredattan. Evet bazı lise turlerinde gorulmeyen dersler var. Ancak, sistemin butununde değil kısmi iyileştirmeler de yapmak gerekiyor. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile goruşuyoruz. Orneğin deneme mahiyetinde bu yılki LYS'de acık uclu soru gundeme gelebilir."

Kaynak