Herkeze merhaba arkadaşlar,şimdi piyasaya un salmış bir oyunu inceleyeceğiz oyunun adı FableIII.İlk once sistem gereksinimlerinden başlayalım. Sistem gereksinimleri:XP 32 SP3, Vista 32/64 , Win 7 32/64 Ram:2 gb Hdd:12 gb Ekran kartı:NVidia 7600GT veya ATI HD 2600 Pro DirectX:9 ve ustu. Oyun bir mmorgp oyunu anımsatıyor,ama tek farkı bu oyunu bilgisayarınıza karşı oynuyorsunuz.Altta oyunun acıklaması bulunmakta ""Alıntıdır"" ="Yatağımdan zorla kaldırılıyorum. Sadık hizmetkarım ve arkadaşım Jasper, giysilerimi hazırlamış, telaşlı bir şekilde başımda dikiliyor. Bense biraz daha uyumak istiyorum. Pijamalardan arınıp kendi giysilerimi giyiyorum. Artık buyuk abimin sacmalıklarına dayanamıyorum ve... Bunun icin bir şeyler yapmaya karar veriyorum. Endustri cağında bir yeni devrim yapmayı istiyorum! Biliyorum ki, bu yolda yalnız değilim... Onumde yeni bir yaşam, hayati kararlar, uzun ve zorlu bir yolculuk..." Tavuk sote Fable 2'den elli yıl sonra Kral Logan, herkesi bir nevi yaşamından soğutmuştur, zor hayat şartları insanları isyan etme noktasına getirmiştir. Zaten endustri cağı, tum zorlukları ile gelmiştir, bununla beraber despot kralın istekleri, baskıları, hatalı kararları, komşu topluluklara zulmu, acımasızlığı zoraki bir devrim hareketini cağırmaktadır. Bu oluşumu yonetecek, yonlendirecek, herkesi bu emelde birleştirecek birisi varsa... O da biziz! Prensimiz cok yaşa! Kısa bir hikaye anlatımından sonra, onumuzde menumuz. Hızlıca prens mi prenses mi olacağımıza karar verip, oyunun icinde buluyoruz kendimizi. Cok hoş kurgulanmış bir videonun ardından yatağımızdan kalkıp, devrim icin adım adım yurumeye başlıyoruz. Onceki oyunun 50 yıl sonrasının değişikliği kendini direkt belli etmekte. Her tarafta sıkışık yapılar, makineler, işciler bulunmakta. Lionhead, bu farkı başarılı bir şekilde belli etmiş. Bununla beraber standart masalımsı Fable cizgisini de korumayı başarmış. Gelişim gosteren o kadar nokta var ki nereden başlamalı... Buyuk değişiklikler Oncelikle oynanıştan soz etmek istiyorum. Fable'nin ucuncu oyununda goze carpan değişiklikler var. Bu yapımda, artık masal havasından biraz sıyrılıp, gercek dunyanın yuzunu gormeye başlıyoruz. Ki ana gorevimiz de bunu gosteriyor. Yan gorevlerimiz de yine cok fazla, bu havayı yakalamak istiyorsanız, birebir. Bu ana ve yan gorevler kesinlikle iyi bir yaratıcı yazım takımının elinden gecmiş, yaratıcı ve keyifli olmuş. Gorevlerimizin yeri yonu yine eski oyunlardan kalma ışıklarla bizi yonlendiriyor. Oyunumuzda yine iyi ve kotu kararlar etkili. Verdiğimiz iyi niyetli kararlar iyi moral kazanmamıza, kotu kararlar ise korkulan biri olmamızı sağlayabiliyor. Koskoca Albion da bizim hareketlerimizden direkt etkileniyor. Bunlar direkt olarak oyunla etkileşim icinde. Etraftaki kişilerle konuştuğumuzda isminin altında bir bar beliriyor, buna gore, kişinin bizim hakkındaki duşuncesini gorebiliyoruz. Diğer oyunlardan kalma alışkanlıklar olan, ev alma, ticaret yapma, yan işlerden para kazanma, (kek yapabilir, muzik yapabilir, celik dovebilirsiniz) evlenme, cocuk yapma, hediye alma vs... gibi eylemler bulunuyor. Mesela bir dukkan sahibi ile arkadaş olursanız, ondan guzel indirimler edinebiliyorsunuz. Kopeğimiz var, bize hazineleri ve kazılacak kazı noktalarını gosteriyor, ve ufak bir oyunu hak ediyor. Buyu mekanizması onceki oyunlardaki hantallığından sıyrılmış gorunuyor. Artık buyu değiştirirken birkac saniye beklememiz gerekmiyor. Bunun duzeltilmesi oyunun gelişimi adına onemli bir nokta. Artık kullanmak istediğimiz buyunun eldivenini takıyoruz ve istediğimiz buyuyu yapabiliyoruz. Aynı şekilde buyu menusunde de geliştirme ve duzeltmelere gidililmiş durumda ve bu bizi gercekten memnun etti. Elimizdeki buyuler arasında kombineler yapabiliyor, daha guclu ve etkili buyuler edinebiliyoruz. Onceki oyunlarda, gelişimimizi orblar sayesinde sağlıyorduk. Şimdi de, aldığımız tecrube puanları ile gelişimimizi sağlıyoruz. Topladığımız puanlar kadar istediğimiz sandıkları alıp ilerliyoruz. Bu puanları da, gorev yaptıkca, duşman oldurdukce ediniyoruz. Bununla beraber, sağlık barı da bulunmamakta. Aynı şekilde kullanımı guc olan harita, cok daha kullanışlı hale gelmiş. İstediğimiz noktayı haritamızdan bulabiliyor, aktif gorevleri gorebiliyor, istediğimiz noktaya veya ona en uygun ve yakın noktaya ışınlanabiliyoruz. Sevgili Jasper ''Guild Seal''imizi alıp, savaşcılığımızı ispatladıktan sonra, bunun nimetlerinden yararlanıyoruz. Her turlu silah, giyim, zırh gibi değişiklikleri ve ilerlemeleri ''Sanctuary''den yapıyoruz. Bu muhur uzerinden bir diğer yardımcımız Jasper bize ulaşıyor, o an yapılması gerekenleri soyluyor ya da gerekli yardımları yapıyor. Sıradakiler grafiklerimiz ve seslendirme. Oyun grafiklerinde, kaplamalarda, ic ve dış mekan cizimlerinde gelişmeler kendini belli ediyor. Karakterlerde detay calışmaları arttırılmış ve boylece daha iyi gorunum elde edilmiş. Aynı şekilde keskinliği yumuşatma (Anti - Aliasing) oyunda cok daha efektif kullanılmış. Renk paletimiz yine onceki iki oyun gibi cıvıl cıvıl, ama daha iyi. Aralarda ve oyun girişindeki sinematikler kaliteli. Hele hele giriş sinematiği bence cok hoştu. Sesler ve seslendirmeye değinmeden olmaz keza bu noktada cok buyuk bir değişiklik var, artık karakterimizin sesini duyabiliyoruz! Sonunda yonetim izni vermiş, biz de sesimizi dış dunyaya duyurabiliyoruz. Hikayenin boyle daha da etkin kullanılacağını, oyuncunun oyunun icine cekileceğini duşunmuşler, pek de doğru etmişler. Herhalde sesini duymadığımız bir Gordon Freeman kaldı, onun da sesini duyarsak super olacak. Muzikler yerinde kullanılmış, etraftan gelen sesler de atmosferi tamamlamakta. Sadece savaşlarda duşunduğum ses butunluğu sağlanamamış. Bu arada karakterler arası diyaloglar ve sinematik seslendirmeleri cok başarılı. Bunun icin de ses artistleri kullanılmış. Evli barklı, coluklu cocuklu Multiplayer ise aynı şekilde gelişme gostermiş, arkadaşlarımız ile bircok gorevi yapabiliyor, başka dunyalara katılabiliyor, diğer oyuncularla evlilik yapıp, aile bile kurabiliyoruz. Farklı stratejilerle bircok gorevi daha rahat bir şekilde yapıp gelişebiliyoruz. Diğer oyundaki coklu oyun modundaki monotonluk bu sefer atılmış gibi. Oyunumuzun bu ozelliğine de Sanctuary'den ulaşabiliyoruz. Oyunlara katılabiliyor, ilerleme kaydedebiliyoruz. Son sozlere doğru gelirken, eğlenceli ve basit oynanışı, kocaman dunyası, kendine has yapısı ve basitliği ile Fable 3, kendinden bahsettirmeyi ve ovulmeyi kesinlikle ve kesinlikle hakediyor. Yuklemeler kısalmış, gecişler hızlanmış. Ufak tefek grafik ve programlama hataları, ufak tefek cokmeler, eksikler sayılabilir. Aynı şekilde bu basit oynanış, ve gorevlerin tarzı bazı oyuncuları sıkabilir. Ama beni hic sıkmadı, saatlerin nasıl gectiğini anlamadım. Kacırmamanız gereken, eğlenceli bir yapım Fable 3. Şimdiden iyi oyunlar! 50 mesajı doldurmadığım icin resim koyamadım en yakın zamanda koyacağım. 2.kez yazıyorum,bir kısmı "alıntı"dır. __________________