Vakıf universiteleri arasında ilk kurulan Bilkent oldu. Kurucusu: İhsan Doğramacı vakıfları. Yani Hacettepe'yi, YOK'u kuran Doğramacı. Mutevelli Heyeti Başkanı ve asıl "patron" hÂl o. Şu anda oğlu rektor. Damadı da rektor yardımcısı.
Koc ve Sabancı universiteleri rahmetli Vehbi Koc ve Sakıp Sabancı'nın en buyuk hayalleriydi. Kendilerinden sonrasını hep duşunduler. Sağlam altyapı oluşturdular. Ailelerin ilgisi eskisi kadar olmasa da profesyonelce yonetiliyorlar.
İstanbul Bilgi Universitesi 1996'da oğretime başladı. Once farklı deneyimler yaşadı. Sonra yasal zeminde vakıf universitesi oldu. Kurucusu Oğuz Ozerden ve arkadaşları. Mutevelli Heyeti Başkanı Ozerden, Turkiye'nin en genc universite kurucusu. Gazetecilikten gelme. Guclu dayıları vardı. Alo 900'lu hatlardan kazandığı parayı, farklı işlere değil eğitime yatırdı. Kuruluşunda olduğu gibi hÂl kabına ve yasalara sığmıyor.
Cağ Universitesi de ilk kurulanlardan. Mersin'de. Mutevelli Başkanı, Yaşar Bayboğan. Eski Emlakbankcı. Turkiye'nin en buyuk tekstil kuruluşlarından PAKTAŞ'ın genel mudurluğunu yaptı. Once Cağ Koleji'ni kurdu. 1997'de de universiteyi.
1997'de kurulan bir başka universite ise Atılım. Ankara'da kuruldu. Mutevelli Heyeti Başkanı Yalcın Zaim. Muteahhit. Atılım Kolej'in kapanması universiteye taze kan vermiş.
Yeditepe Universitesi eski İstanbul Belediye Başkanı Dalan'ın İSTEK Vakfı cercevesinde kurduğu okullar zincirinin baş tacı oldu. Doğramacı'nın oyalamalarına rağmen 1996'da kuruldu. Hızla buyudu. Kendinden sonra oğlu veliaht.
Kadir Has Universitesi hayırsever unlu işadamı Kadir Has tarafından 1997'de kuruldu. Vefatından sonrası icin guclu ve aktif bir mutevelli oluşturdu. Başkanlığını oğlu Nuri Hasoğlu yapıyor.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Universitesi 2005 oğretime başladı. Kurucusu ve Mutevelli Heyeti Başkanı, TOBB adına Rifat Hisarcıklıoğlu. Ankara'da ve guclu bir ekonomik desteğe sahip.
Başkent Universitesi, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın sıfırdan yarattığı bir universite. Organ nakliyle başladığı seruven bugun dort dortluk bir universiteye donuştu. Doğramacı Bilkent icin neyse, Başkent icin de o. Ustelik rektorluk koltuğunda da inatla kendisi oturuyor.
Fatih Universitesi T. Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından 1996'da İstanbul'da kuruldu. One cıkan ismi yok. Cemaat universitesi olduğu gerekcesiyle bir ara YOK'le sorun yaşadı.
Işık Universitesi 122 yıllık Feyziye Mektepleri Vakfı'na bağlı. Gercek bir vakıf universitesi. Işık liselerinin bir devamı. Sıddık Yarman kurdu. Ama hic yakışık olmayan şekilde kovuldu. Patronaj yok ama kulis cok.
İstanbul Kultur Universitesi muhendis kokenli kırk yıllık eğitimci Fahemettin Akınguc'un buyuk duşunmesinin bir urunu. Yetkisini kızlarıyla paylaşıyor. Kultur Koleji'nden bir adım daha ondeler. 1997'de İstanbul'da kuruldu.
İstanbul Ticaret Universitesi rahmetli İsmail Ozaslan tarafından 2001'de hayata gecirildi. İTO yonetimiyle birlikte universite yonetimi de değişti. Guclu oğretim kadrosu var. Daha ozerk olmalı.
Maltepe Universitesi kurucusu Huseyin Şimşek de muteahhit. Anaokulundan universiteye sloganıyla once Marmara Koleji'ni, ardından Maltepe Universitesi'ni kurdu. Tek patron o. Kurumsallaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Bahceşehir Universitesi dershanecilikten okulculuğa gecen Enver Yucel'in buyuk hayaliydi. Once Bahceşehir Koleji'ni, ardından da Bahceşehir Universitesi'ni kurdu. Gorunen "patron" o. Şimdi Beşiktaş'ta.
Okan Universitesi 1999'da kuruldu. Oğretime 2003'te başladı. Oğretmen kokenli işadamı Bekir Okan'ın sanayi ve turizm sektorunden sonra yeni ilgi alanı oldu. Bu işi sevdi. Başka sektorlerden kazandığını eğitime harcıyor. Formula 1'in yanındaki yeni kampusunda kok salıyor.
Cankaya Universitesi Ankaralı eski dershaneci Sıtkı Alp'in eğitimdeki son durağı. Arı dershaneleri, Arı Koleji ve Cankaya Universitesi. 1997'de kuruldu. Zoru başarmaya calışıyor.
Beykent Universitesi'nin kurucusu da muteahhit. O da once kolejle, ardından da universiteyle oğretim hayatına girdi. Beykent Kampusu'nun yanı sıra Maslak kampusuyla buyume surecinde. Adem Celik'ten daha cok oğlu Erkan Celik "patron" havasında.
Doğuş Universitesi, bir eğitim sevdalısı Doğu Gozacan'ın hayalinin gerceğe donuşmesi. 30 yıldır Doğuş okullarıyla ayaktaydı. Şimdi universitesiyle de ben varım diyor. Cıtayı yukseltme zamanı geldi de geciyor. 1997'de İstanbul'da kuruldu.
Ufuk Universitesi Prof. Dr. Rıdvan Ege'nin bir eseri. Turkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı adına 2002 yılında Ankara'da kuruldu. Ufak, sessiz ama emin adımlarla ilerleyen bir universite.
Yaşar Universitesi Yaşar Holding'in kurucusu Selcuk Yaşar tarafından 2001'de İzmir'de kuruldu. Yavaş ama emin adımlarla ilerleme yolunu secti. Buyume surecinde.
İzmir Ekonomi Universitesi'ni ise İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın onculuğunde 2001'de kuruldu. Patronu gibi. Kararların coğunu o veriyor. Universiteyle fazla ic ice. Hızla buyuyor.
Ozyeğin Universitesi Finansbank'ın eski patronu Husnu Ozyeğin tarafından bu yıl kuruldu. Henuz oğrenci almadı. Ozyeğin ekonomide olduğu gibi cok iddialı. Ama hÂl ortada gorunen bir şey yok. Yaparsa iyisini yapar.
İstanbul Aydın Universitesi Mustafa Aydın tarafından once yuksekokul olarak kuruldu. Ardından universiteye donuştu. Kendisi emekli bir asker. Dershane ve eğitim sektorunde hızla buyuyor. Şimdiki hedefi sanki kaliteden cok buyume.
İstanbul Bilim Universitesi, gecen yıl, İU eski Rektoru Cemi Demiroğlu'nun oğlu Cemşit Demiroğlu tarafından kuruldu. Tıp ağırlıklı. İstanbul'un en iyi hastanelerini bunyesinde barındırıyor.
İstanbul Arel Universitesi ise Arel Koleji'nin kurucusu, eğitimci, dershaneci Kemal Kocak tarafından yeni kuruldu. Eğitime gonul veren bir isim. Kalite arayışında.
Acıbadem Universitesi ise Turkiye'nin onemli hastane zincirlerinden birinin kurucusu M. Ali Aydınlar tarafından bu yıl kuruldu. Aydınlar, hayata mali muşavir olarak atıldı ama sağlık sektorunde karar kıldı. Sağlıkta iddialı universiteler arasına girme yarışında.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Vakıf Universiteleri Sahipleri
-
06-09-2019, 16:13:24Kayıtlı Üye