İKTİSADİ, İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKULTESİ
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakultesi,

İktisat
Kuresel ve Uluslararası İlişkiler
Psikoloji (yeni bolum)
Siyaset Bilimi
Uluslararası İlişkiler
bolumlerinden oluşmaktadır.

Universite'de oğretim dilinin İngilizce olması, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakultesi oğrencilerinin de, diğer programlarda olduğu gibi, ilgili bilim alanlarında en son gelişmeleri yakından izlemelerine olanak sağlamaktadır.

Fakulte'de oğretim kucuk sınıflarda yapılmakta, oğrenciler derslerde oğretme-oğrenme surecine aktif bir bicimde katılmaya ozendirilmektedir. Konular karşılıklı tartışma yontemi ile ele alınarak, oğrencilerin bunları derinlemesine irdeleme yeteneklerinin geliştirilmesine onem verilmektedir. Eğitimde, oğrencilerin kendi kendilerine oğrenebilir bireyler haline gelmeleri icin ozel bir caba harcanmaktadır. Tum olanaklar, yabancı dil bilen, sağlam bir duşunce yapısına sahip, kendisini yenileyebilen kişiler yetiştirmek icin kullanılmaktadır.

Fakulte'nin oğretim uyeleri dunyanın onde gelen universitelerinde eğitim ve araştırma yapan bilimcilerden secilmiştir. Ayrıca bolumlere konferans ve seminerler vermek uzere tanınmış araştırmacılar gelmektedir. Bunlar arasında Nobel Odulu alanlar da bulunmaktadır.

Tarih Bolumu'nde yuksek lisans ve doktora, diğer bolumlerde ise hem lisans, hem de lisansustu programlar uygulanmaktadır.

İktisat Bolumu

İktisadi sorun, ihtiyacları karşılamak icin gereken kaynakların ihtiyaclara oranla kıt olmasından kaynaklanır. Bir başka deyişle iktisat, kıt kaynakları ceşitli ihtiyaclar arasında paylaştırma zorunluluğu ile karşı karşıya olan iktisadi birimlerin, kurumların, ulusların ve sistemlerin davranışlarını inceler. İktisat biliminin bu cercevede incelediği belli başlı konular arasında işsizlik ve enflasyon, iktisadi buyume ve krizler, uluslararası ekonomik ilişkiler ve iktisat politikalarının sonucları gibi hepimizin yaşamını etkileyen sorunlar vardır.

İktisat Bolumu, her biri kendi uzmanlık alanında seckin isimler olarak ulusal ve uluslararası planlarda tanınan 25 tam zamanlı oğretim uyesi ile Turkiye’nin en onde gelen iktisadi araştırma ve eğitim kuruluşlarından biridir.

Lisans programının başlıca amacı, oğrencilerin iktisat kuramında sağlam bir temele sahip olmalarını, Turk ve dunya ekonomileri hakkında bilgi edinmelerini, bağımsız duşunmelerini ve guclu bir matematik altyapısı kazanarak sayısal teknikleri rahatlıkla kullanabilmelerini sağlamaktır. Kuramsal dersler ile uygulamalı dersler arasında bir dengeyi tutturmak uzere yapılanan lisans programımız, tam-zamanlı oğretim uyelerimizce verilen kuramsal ağırlıklı derslerin yanısıra, Merkez Bankası, Hazine Musteşarlığı gibi kuruluşlarda ust duzey sorumluluklar ustlenen meslektaşlarımızın yarı zamanlı oğretim elemanı sıfatıyla actıkları ve Turkiye ekonomisinin guncel sorunlarını ele alan derslerle de zenginleşmiştir.

Programı başarıyla tamamlayan oğrencilerimiz, kamu ve ozel sektorce ozellikle aranan elemanlar olarak, değişik araştırma ve finans kurumlarında, işletmelerde ya da uluslararası kuruluşlarda gorev almaktadır. İktisatın yanısıra, işletme, finans, istatistik ve sosyal bilimlerin değişik alanlarında yuksek lisans ve doktora yapmak isteyen oğrencilerimiz de yurticinde ve başta Princeton, Michigan, Northwestern, Wisconsin ve University of California gibi ABD’nin onde gelen universiteleri olmak uzere, yurtdışında oğrenimlerine devam etmektedir.

Uluslararası İlişkiler Bolumu

Uluslararası ilişkiler, kuresel ve bolgesel duzeyde siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmeleri, devletlerin, orgutlerin ve diğer guclerin birbirleriyle olan ilişkilerini, uluslararası işbirliğinin ve catışmaların kaynaklarını inceleyen bir disiplindir.

Neden Bilkent’te Uluslararası İlişkiler?
• Bolumumuz akademik yayın alanında Turkiye capında Uluslararası İlişkiler disiplininde yayın sayısı ile universitelerin en başında gelmektedir. Oğretim uyelerine sağlanan araştırma olanakları oğrencilere de sağlanmaktadır.

• Oğrencilerimiz Bilkent’in akademik calışmalar icin sağladığı uygun ortam ve teknolojik olanakları kullanarak uluslararası alanda meydana gelen gelişmeleri ve ilgili araştırmaları eş zamanlı olarak izleyebilmekte, yerli ve uluslararası kişi ve kuruluşlarla temas kurabilmekte ve bilgi alışverişinde bulunabilmektedir.

Nasıl Bir Ortamda?
• Her akademik yıl boyunca yerli ve yabancı universitelerden gelen bilim adamları, tanınmış uzmanlar, diplomatlar, dış politika dunyasından devlet adamları, konferans ve seminerler vermek uzere bolumumuzu ziyaret etmektedirler.

• Uluslararası İlişkiler Bolumu oğrencilerinin de uyesi olduğu “Diplomasi Kulubu” tanınmış bilim ve devlet adamlarını konuk ederek konferans ve soyleşiler duzenlemektedir.

Mezuniyetten Sonra?
• Ders programında hem kuramsal, hem de gozlem ve deneyime dayalı bilgilerin verildiği temel derslerin yanısıra oğrencilerin ilgi alanlarına gore secebilecekleri cok sayıda secmeli ders bulunmaktadır. Secmeli dersler oğrencilerin ileride edinebilecekleri ceşitli mesleklere on hazırlık oluşturacak cok geniş bir yelpaze sunmaktadır.

• Diplomatik kariyer yapmak isteyen oğrencilerimiz her yaz actığımız Dışişleri Bakanlığı Sınavına Hazırlık Kursundan ucretsiz olarak yararlanmaktadır.

• Ders programımızın esnek olması, mezunlarımızın hem akademik kariyer, hem de kamu sektoru veya ozel sektorde meslek sahibi olabilecek şekilde yetişmesini sağlamaktadır.

• Bircok mezunumuz uluslararası ilişkiler konusundaki birikimlerini bankacılık, yoneticilik, gazetecilik, araştırma ve danışmanlık alanlarında ya da Birleşmiş Milletler gibi uluslararası orgutlerde gorev alarak değerlendirmektedir.

Siyaset Bilimi Bolumu

Siyaset Bilimi, siyasal yapıların toplum ve uluslararası ortam ile ilişkilerini ve ceşitli yonetim bicimlerini inceler. Siyaset Bilimi en koklu ve yerleşmiş bilim dallarından biri olup, aynı zamanda gecmiş ve gelecek arasında kopru niteliği taşır. Toplumların siyasal yapısı, toplum-devlet etkileşimi ve değişik devlet bicimlerini kuramsal ve cozumleyici bir yaklaşım ile inceler.

Bilkent Universitesi Siyaset Bilimi Bolumu, alanlarında Turkiye’de ve yurt dışında akademik performansları ile saygın bir yer edinmiş olan, dunyanın onde gelen universitelerinde eğitimlerini yapmış Turk ve yabancı oğretim uyeleri ile etkin bir eğitim sağlar. Bolum, oğretim uyelerinin yayın sayısı ile bu alanda Turkiye’nin en iyisi olup dunyanın onde gelen universiteleri ile yarışmaktadır. Şubat 2003 tarihinde Londra Universitesi’nde yapılan bir araştırma, bolumun dunyanın en iyi 200 Siyaset Bilimi Bolumu arasında olduğunu gostermiştir. Disiplinlerarası bir yaklaşım ile verilen bolum dersleri oğrencilere dengeli ve geniş kapsamlı bir eğitim sağlar. Bu yaklaşım bolumun en guclu yanlarından biridir. Oğrenciler, sosyoloji, psikoloji, uluslararası politika, Turk siyaset hayatı ve iktisat dallarında ders alarak oğrenim gormektedirler. Avrupa Dokumantasyon Merkezi ve Avrupa Birliği dersleri oğrencilere geleceğe yonelik onemli katılımlarda bulunur. Oğrenciler, bolumu ziyaret eden Turk ve yabancı universitelerden gelen tanınmış akademisyenler ve ust duzey yoneticilerin seminerlerine katılıp, konuşmalarını dinleme ve tartışma olanağı bulurlar.

Bolumumuz, oğrencileri kamu ve ozel sektor bunyesindeki ceşitli mesleklere hazırlar. Mezunlarımız coğunlukla bankacılık, mufettişlik, kamu kuruluşları, danışmanlık, halkla ilişkiler ve iletişim alanlarında gorev alırlar.

Mezunlarımızın, diğer universite mezunlarına gore avantajlarının en one cıktığı alanlardan biri yuksek lisans oğrenimleridir. Pek cok mezunumuz tam burs alarak Turkiye’de ve yurt dışındaki onde gelen universitelerde yuksek lisans ve doktora yapmaktadır. Avrupa Birliği’nin yuksek lisans icin her yıl actığı ve her universiteden pek cok oğrencinin katıldığı Jean Monnet burs sınavında oğrencilerimiz başarılı olup, İngiltere’nin onde gelen universitelerinde yuksek lisans yapma hakkı elde etmişlerdir.