Oy sayısına gore meclis uyesini bulmak
Programlama0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Programlama
- Oy sayısına gore meclis uyesini bulmak
-
26-09-2019, 08:14:56Herkese Merhaba; malum secimler yaklaşıyor ve ben bir "oy sayısına gore meclis uyesi sayısı" bulan program parcacığı yapmak istiyorum ama bu sadece istek halinde kaldı. Kurallar şoyle diyelim birinci aday 1000, 2.aday 501, 3.aday 251 oy aldı. -1.Aday secimi kazandığı icin 1 meclis uyesi kafadan var (kontenjan adayı) -Alınan oylar birbirleri ile karşılaştırıldı -1.Aday en cok oy aldığı icin 1 meclis uyeliği daha kazandı (1.Adayın liste 1) ve aldığı oy sayısı ikiye bolundu kalan 500 -Alınan oylar birbirleri ile karşılaştırıldı (en buyuk rakam şimdi 501) -2.Aday en buyuk rakamın sahibi olduğu icin 1 meclis uyeliği kazandı (2.Adayın liste 1) aldığı oy sayısı ikiye bolundu kalan 250 Burada -1.adayın oyu 3 e bolundu kalan 334 -2.adayın aldığı oy sayısı ikiye bolundu kalan 250 -3.adayın oyu hala 251 -Alınan oylar birbirleri ile karşılaştırıldı (en buyuk rakam şimdi 334) -1.Aday en buyuk rakamın sahibi olduğu icin 1 meclis uyeliği daha kazandı (1.adayın liste 2)...... Ve bu olay butun meclis uyeleri dağıtılıncaya kadar suruyor. Mesela toplam meclis uyesi sayısı 20 ise bu işlem yirmi defa rakamlar karşılaştırılarak yapılıyor. Umarım anlatabilmişimdir. Secim sistemindeki kazanan belirleme yolu bu. Ben yolu biliyorum programın diğer bolumlerinide yaptım fakat burasını bir turlu koda dokemedim. Yukarıdaki orneğe gore meclis 4 kişiden oluşuyor. Bunlardan 3 tanesini 1. Aday (Kontenjan,liste 1 ve liste2), 1 tanesini 2.Aday (liste 1) aldı 3.Aday ise meclise uye gonderemedi. (D7-Firebird 2- WinXP Pro) Yardımlarınızı bekliyorum.. Herkese iyi gunler... __________________