Ulkemizde “gun ısı” olarak da bilinen ve sıcak su elde etmek icin evlerimizin catılarına koyduğumuz guneş panelleri bircoğumuzun malumu. Evimizin sıcak su ihtiyacını belirli bir sure karşılamak icin kullandığımız bu sistemler, suyu 80 dereceye kadar ısıtabiliyor. Genellikle bir cam katmanı ile siyahımsı bir ısı tutucu malzeme arasında vakum oluşturmak suretiyle kullanılan bu sistemin maliyeti ve idamesi ise masraflı olabiliyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitusu’nde (MIT) gorev yapan araştırmacılar ise bahsi gecen yonteme daha ucuz bir alternatif oluşturması ve daha yuksek ısılar elde edilebilmesi maksadıyla bir aerojel malzeme geliştirmişler. Yaklaşık dort yıl suren bu surec sonunda elde edilen malzeme ısıyı 200 dereceye kadar cıkarıp bu sıcaklıkta sabit tutabiliyor. Geliştirici ekibe gore bu yontemle evlerimizi ısıtmak da mumkun hale gelebilecek.

Aerojel, silika parcalarından elde edilen kopuk benzeri bir malzeme. Camın temel bileşeni olan silika oldukca bol bulunup ucuza temin edilebiliyor. Ancak son derece etkili ve hafif bir yalıtım malzemesi olan aerojelin olumsuz bir yonu bulunuyor. Sıradan bir aerojel malzeme, uzerlerine duşen ışığın coğunu geri yansıttığı icin ısı elde etmek maksadıyla kullanılan guneş panellerinde tercih edilmiyor.

MIT’in buluşu ise bu anda devreye girmiş oluyor. Universitede Makine Muhendisliği Bolum Başkanlığı gorevini yuruten Evelyn Wang’ gore araştırma ekibinin bulduğu aerojelde ise ışık gecirgenlik oranı %95’leri buluyor ve malzemenin yuksek yalıtım kabiliyetinde de bir eksilme olmuyor.

Bu kadar verimli bir malzemenin uretilmesindeki kilit noktanın ise kullanılan bileşenlerin doğru oranlarda secilmiş olmasında yatıyor. Araştırmacılara gore sıvı bir solusyonda karıştırılan katalizor ve silika malzemeler sonucunda uretilen aerojel, icinde kalan sıvının uzaklaştırılması maksadıyla kurutuluyor. Bu işlem sonucunda; coğunlukla havadan oluşan ancak karışımın ilk halinin dayanıklılığına sahip bir kalıp ortaya cıkıyor.

Sanayi ortamında kullanımı henuz ekonomik değil

Araştırmacılar, bu sayede elde ettikleri aerojeli mevcut ısı toplama panelleri uzerinde kullandıklarında ısının 220 derceye kadar cıktığını ve sıcaklığın sabit kaldığını ifade etmişler. Soz konusu testin ise kış aylarında ve hava sıcaklığı 0 derecenin altındayken yapıldığını hatırlatmamız lazım. Calışmada gorev alan yuksek lisans oğrencisi Lin Zhao ise aerojelin bir “sera etkisi” yarattığını ifade etmiş.

Profesor Wang’e gore surekli bir uretim surecinden ziyade parca parca uretilen aerojel, sanayi ortamında kullanmak icin henuz maliyet etkin değil. Ancak bahsi gecen uretim yonteminin ev kullanımı icin uygun olabileceğini ifade eden Wang, vakum temelli sistemlere kıyasla kendi buldukları yontemin daha ekonomik olabileceğini belirtmiş.

DH