Bilkent Oğretim Uyesi Prof. Ekmel Ozbay AB’nin en prestijli bilim odulu olan ‘Descartes’ı kazandı. Ekmel Hoca’nın buluşu, bilgisayarları 10 kat hızlandıracak

Bilimsel calışma fakirliği nedeniyle eleştirilen Turkiye, nanoteknoloji konusunda cığır acan bir buluşa imza attı. Bugune kadar kağıt uzerinde ‘yapılabilir’ denen ancak bir turlu ete kemiğe burundurulemeyen negatif metamalzemeyi uretmeyi başaran Bilkent Universitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Direktoru ve Fizik Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Ekmel Ozbay, calışmasıyla Avrupa Birliği’nin en prestijli bilim odulu olan Descartes’e layık goruldu.

Dun İngiltere’de duzenlenen torenle odulunu alan Prof. Ozbay, aynı zamanda 1 milyon Euro’luk odulu de 5 ayrı kategori de odul alanlarla paylaştı. Descartes, Prof. Ozbay’ın odule layık gorulduğu ‘temel bilimler’ dalı, dışında; sosyal bilimler, ekonomi, genetik, astronomi dallarına da verildi.

BİLİMDE AB’YE GİRDİK

2000’den bu yana verilen odulu Turkiye’den alan ilk araştırmacı olma başarısını gosteren Prof. Ozbay ve araştırma grubu, bu odulu negatif malzemeler (Metamalzemeler doğada bulunmayan ama uretilebilen ve ışık kırılma ozellikleri negatif olan malzemeler verilen ad) uzerine yaptığı calışmalar ile aldı.

Odul toreninden sonra SABAH’a konuşan Prof. Ozbay “Toren alanında AB haritası icinde Turkiye’yi gormek beni cok duygulandırdı. Turkiye’nin bilim dalında AB’ye girdiğinin kanıtı diye duşundum.” dedi.

Devletten dolaylı destek aldıklarını belirten Ozbay, şunları soyledi: “Biz Turkiye’nin AB’nin 6. Cerceve kapsamında 5 yılda odeyeceği 300 milyon Euro sayesinde bu fondan faydalanıyoruz. Biz, yaptığımız calışmalarla bu parayı Turkiye’ye geri kazandırdığını duşunuyorum. Yaptığımız araştırmalar metamalzemeler konusunda cığır acacak kapasitede.”

HAYATI DEĞİŞTİRECEK

Ekmel Hoca ve ekibinin gercekleştirdiği bu buluş gunluk hayatımızı cok değiştirecek; bilgisayarlar 100 kat daha hızlandıracak, bir cd icine 25 bin sinema filmi sığacak boya, parfumeri gibi teknolojinin kullanıldığı cok geniş bir alanda cığır acacak.
Gunumuzde 4-5 GHZ’de tıkanma seviyesine gelmiş silikon temelli mikro işlemcilerin en buyuk sorunu transistoreler arasındaki iletişimin yavaşlığı idi. Boyutları 2 santime duşen bu devrelerde bilginin elektronik olarak uctan diğerine taşınması yine de cok uzun bir sure alıyor.
Ekmel Hoca ve ekibi gercekleştirdiği buluşla bilgi optik olarak nanofotonik kristaller aracılığıyla taşınıyor ve taşınma sorunu ortadan kalkıyor. Bu teknoloji sayesinde bilgisayarların daha verimli calışma yanında kat kat hızlanmalarına da olanak tanıyacak.

Bir CD2ye 25 bin film

*Buluş sayesinde bugun kullanılan bilgisayarlardan binlerce kat hızlı bilgisayarlar yapılabilecek.
*Fotoğraf makineleri ve video kameraların cozunurluğu yuzlerce kat artacak. Artık duşuk ışıklarda bile parmak kadar kameralar inanılmaz goruntuler cekecek.

*DVD’lerin kapasitesini 1000 kat artırabilecek ve 100 Terabyte bilginin tek bir diske yazılması mumkun olacaktır. Bu yaklaşık olarak 25.000 sinema filminin tek bir DVD’de saklanması demek.
*İnterneti 100 kat hızlandıracak ağlar oluşacak. Kullanılan nano malzemelerden oluşan devreler veri iletimini hızlandıracak.