Microsoft, Windows Vista tarafında ertelemelerle gundeme gelirken, Windows CE işletim sisteminde ise sessiz ve derinden hazırlıklarını tamamladı.Microsoft, Window CE'yi ozellikle akıllı cep telefonları alanında pazarlayacak.
ASSOCIATED PRESS
Guncelleme: 17:04 TSİ 10 Mayıs 2006 Carşamba
REDMOND - Dikiş makinelerinden cep telefonlarına kadar bircok cihazda kullanılan Windows CE işletim sisteminin beta versiyonu, yazılım geliştiricilere sunuldu. Yeni versiyonun Windows Mobile icin temel oluşturacağı ifade ediliyor. Microsoft, Windows CE ve Windows Mobile’ın 2007’de piyasaya sunulacağını acıkladı.
Microsoft, artık onuncu yılını dolduran işletim sistemi Windows CE’i, kucuk elektronik cihazlar sektorunde pazarlıyordu. CE’nin benzin istasyonu pompalarından televizyon dekoderlere geniş bir kullanım alanı olmuştu. Yazılım şirketi şimdiyse, CE icin gelişmiş ust model cep telefonu pazarını gozune kestirdi.
WINDOWS CE YENİDEN YUKSELİŞE GECER Mİ?
Microsoft, Windows CE işletim sisteminin uretici şirketlerin cihazlarına uygun olarak uyarlanabileceğinin altını cizerek, ozellikle acık kaynak uygulamalarının yukselişte olduğu piyasada elini guclendirmek istiyor. Sektor analistleri de, akıllı cep telefonu alanında Windows CE’nin potansiyeli olduğunu vurguluyor.
AKILLI TELEFONLAR VE MICROSOFT
Microsoft’un ozellikle odaklandığı alan ise, e-postaların okunduğu, televizyon yayınlarının izlendiği akıllı telefonlar. Microsoft gecen aylarda Palm ile Treo telefonlarına Windows işletim sistemini destekleyen versiyonlarının uretilmesi icin anlaşma yapmıştı. Microsoft’un akıllı cep telefonları pazarında en buyuk rakibi, bu alanda geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan Kanadalı RIM’in BlackBerry cihazı olacak.
Mobil cihazlar icin geliştirdiği urunlerin şirketin gelir kalemleri kucuk bir paya sahip olması ve son ceyrekte zarar etmiş olması ise, Microsoft yonetimini duşunduruyor. Şirketin 10.9 milyar dolarlık gelir akışında sadece 89 milyon doları mobil cihazlar bolumune ait.
Alıntıdır