Araştırmacılar maddenin yeni bir halini keşfetti. Topolojik superiletkenlik adı verilen bu durum, ileride bilgisayarların gelişimi icin onemli rol oynayabilir.
New York Universitesi, Buffalo Universitesi ve Wayne Eyalet Universitesi’nden bilim insanları, maddenin yeni bir halini keşfetti. Topolojik superiletkenlik adı verilen bu durumun ileride elektronik cihazların veri depolama kapasitelerini arttırmak icin kullanılması bekleniyor.
Araştırmacılardan Javad Shabani, basın acıklamasında yeni topolojik durumun hem hesaplama hızı, hem kuantum bilgisayarlar hem de depolamayı arttırma konularında onemli rol oynayacağını soyledi.
Maddenin yeni hali, kuantum bilgisayarları etkileyecek

Araştırmanın sonucları henuz bir akademik yayında yer almasa da arXiv’de kendine yer buldu. Araştırmanın genel cercevesi ise kuantum bilgisayarlar uzerine oldu. Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarlardaki bitler yerine kubit adı verilen ozel birimleri kullanarak daha hızlı hesaplama yapabiliyor.
Kuantum bilgisayarlarda bulunan kubitler, normalde 1 veya 0 durumunda bulunan bitlerin aksine super pozisyon adı verilen bir ara durumda bulunuyorlar. Boylelikle cok daha karmaşık işlemleri cok daha hızlı yapabiliyorlar.

Araştırmalar sırasında maddenin konvansiyonel durumundan kuantum durumuna gecişte yeni bir topolojik hal aldığı ortaya cıktı. Araştırmacılar, kuantum durumundaki değişiklikleri iki hal arasındaki değişimde ortaya cıkan enerji bariyeri uzerinden gozlemlemeyi başardı.
Kubiteleri guvenle saklamanın yolunu acacak

Araştırma esnasında Majorana parcacığı adı verilen ozel yapılar da gozlemlendi. İlk olarak 20. yuzyılda İtalyan bilim insanı Ettore Majorana tarafından ortaya atılan bu parcacıklar, kendi kendilerinin anti parcacığı olarak hareket edebiliyorlar. Diğer parcacıklarla etkileşime girmeyen bu yapıların teoride kubit saklamak icin ideal oldukları soyleniyordu. Yeni topolojik durumda bu parcacıkların toplanabilmesi sağlanabiliyor.
Shabani, bu yapı sayesinde kubitlerin depolanmasına ek olarak hatasız şekilde de calışmalarının da yolunun acılacağını soyluyor.

Webtekno