Rusya MS'e savaş mı acıyor? Windows alternatifi ulusal işletim sistemi her an ortaya cıkabilir...
Her ne kadar ABD ve Rusya'yı iki zıt kutupta gormeye alıştığımız soğuk savaş donemi sona ermiş olsa da, Rusya'da hala ABD'ye karşı bir direnc olduğunu gormek mumkun. Bunun son orneği ise ilişim sektorunde ortaya cıktı. Rusya hali hazırda pek cok devlet kurumda ve okullarda Microsoft'un işletim sistemi olan Windows'un farklı surumlerini kullanıyor. Fakat Rusya hukumeti buna bir son vermek icin atağa kalktı ve Windows'un yerini alacak ulusal bir işletim sistemi uzerinde calışmaya başladı.

Soylentilere gore Rusya'nın yeni işletim sistemi tamamen acık kaynak kodlu ve ucretsiz olacak. Bu da doğal olarak akıllara bir Linux surumu olacağı ihtimalini getiriyor. Her ne kadar yeni sistem hakkında detaylı bilgilere ulaşmak şu an icin mumkun olmasa da, haber kaynakları Rusya'nın şu anda pilot uygulamaya gectiğini bildiriyor. Kursel kriz nedeniyle masrafları kısmak amacıyla ABD de bile benzer uygulamalarla 2008 sonunda 3000 okulda Linux kullanılmaya başlamış olması, Rusya'nın planlarının ciddiyetini ortaya koymak icin yeterli.
chip.com.tr