Microsoft'un, Windows 7'nin netbooklarda da calışabileceğini soylediği gibi, calışmış. Soz konusu modelde 1.6 GHz'de calışan bir Intel Atom işlemci ve 1 GB bellek bulunuyor ve Stern'e gore oldukca da iyi calıştırıyor, yine kendisinin aynı cihaza Vista Basic yuklediği zamanda olduğu gibi. Ama surucu konusunda sorunlar olmuş beklendiği uzere, zira bu bir beta surum ve coğu firma tam surumunun ardından suruculerini duyurur. Tabi yine ATi gibi Windows 7 icin beta suruculer hazırlayanlar da cıkabilir. Yine de, Asus'un verdiği XP suruculerini kullanarak, coğu aygıtı tanıtmayı ve kullanılabilir hÂle getirmeyi başarmışlar.
İşletim sistemini başlatması 58 saniye suruyor, XP ile ise 40 saniyede başlıyor. Sistem başladıktan sonraki masaustu, sizi pek de şaşırtmıyor. Cunku Windows 7 diye kimseye soylemeseniz, Vista olduğunu zanneder.
Bir sonraki resimde ise, Windows 7 ile gelen yeni bir ozellik dikkati cekiyor, ağ yoneticisi. Vista'da kablosuz ağa bağlantı kurabilmek icin birazcık daha uzun uğraşmanız gerekirken, gorev cubuğundan doğru birkac tıklama ile Windows 7'de kablosuz bir ağa bağlanabiliyorsunuz.
Goze ilk carpan kablosuz bağlantı kolaylığından sonra, onu golgede bırakan ise, performansı olmuş. Skype'de sohbet edip, Wordpress'e yazı yazıp, GIMP'de resim duzenlerken ve FileZilla ile video dosyası yuklerken hic takılma yaşanmamış. Basit gibi gorunse de, sadece Skype'den sonra acılacak programlarda bile, Vista'da takılmalar yaşanabilirdi. Ne de olsa soz konusu bir netbook ve Skype de hantallaştırıcı bir yazılım. Acıkcası ben cift cekirdekli bir bilgisayarda bile calışmasına tahammul edemiyorum. Bu programın bir de tuysıklet versiyonu olsa iyi olurdu.
Grafik performansı konusuna gelirsek, web tarayıcısında flash video izlenirken sorun cıkmamasına rağmen, 720p video oynatımında takılmalar olmuş. Yine Skype'de, iki kişi karşılıklı video goruntulu konferans yapmaya calışırken sorun cıkmış, iki kişinin kamerası aynı anda goruntulenememiş.
Vista'da en cok yakınılan şeylerden birisi, ağır olması ve XP'ye gore cok sistem kaynağı tuketmesidir. Windows 7 ise, bahsimizdeki incelemede, hicbir uygulama acık değilken bellekte 485 MB yer tutarak nisbeten iyi performans sergilemiş.
Windows 7'nin cihaza verdiği not ise, 2.3. Vista ise 2.7 olarak puanlandırıyor.
Şu ana kadar gorulduğu kadarıyla, 1 GB belleği olan bir 1.6 GHz Atom netbookunuz varsa, Windows 7 duşunulebilir. Ama video oynatma işin icine girince biraz afallıyor. İşletim sistemi şu an beta aşamasında ve geliştirme ve hata gidermeleri, iyileştirmeleri surecektir, belki son surumu, netbooklar icin daha uygun cozum olabilir. Zaten Microsoft, XP'nin fişini o zamana coktan cekmiş olur. Şu an XP uzatma dakikalarını oynuyor. Bellek fiyatları zaten iyice duştuğunden, belki bellek tuketimine o kadar yoğunlaşmazlar. Ama işlemciye binen yuku azaltmaları gerektiği muhakkak. Netbook gibi hesaplama gucunden ziyade, taşınabilirlik ve batarya omru olan cihazlarda onemi daha da one cıkıyor.
pclabs