Netbook olarak bilinen ultra-taşınabilir formdaki maliyet odaklı dizustu bilgisayarlardan daha kucuk, akıllı telefonlardan ise daha fonksiyonel "hepsi bir arada" cozumu istiyorsanız Guney Kore merkezli Mobile Intelligent Ubiquitous (MIU) firmasının Hybrid Dual Portable Computer (HDPC) olarak isimlendirdiği melez cihaz ilginizi cekebilir. Akıllı telefonların ve super-kompakt bilgisayarların olumlu ozelliklerini tek bir cihaz uzerinde buluşturmak uzere hazırlanan HDPC cift işlemcisi, cift ekranı ve cift işletim sistemiyle dikkatleri uzerine cekecek gibi gorunuyor.
MIU'nun melez cihazı hem bir akıllı telefon hem de surekli seyahat halindeki kullanıcıların olağan ihtiyaclarını karşılayabilecek nitelikte bir cep bilgisayarı. Belirttiğimiz uzere melez yapıda olan yani akıllı telefon ve ultra-taşınabilir bilgisayar ozelliklerini tek noktada birleştiren cihaz, bu hedef doğrultusunda iki temel fonskiyon icin ayrı donanım konfigurasyonlarını uzerinde barındırıyor. Dilerseniz cep telefonu yeteneklerinden başlayarak melez cihazı daha yakından tanıyalım.

MIU'nın HDPC modelinde temel cep telefonu fonksiyonları icin 2.4" buyukluğunde ve 320x240 cozunurluğunde AMOLED ekran bulunuyor. Akıllı telefon ozelliği icin ARM tarafından hazırlanan fakat genel ozellikleri acıklanmayan işlemcinin guc verdiği belirtiliyor. WinCE 5.0 işletim sistemine sahip olan akıllı telefon, iletişim icin VoIP veya GSM/GPRS/CDMA ağlarını kullanabiliyor. Başta SMS olmak uzere, diğer temel telefon ozelliklerine de sahip olan urun, ayrıca MP3 calar ve ses kayıt cihazı olarak kullanılabiliyor ve entegre kamerasıyla fotoğraf-video cekebiliyor.
Akıllı telefon ozelliklerinin yanında aynı zamanda kompakt bilgisayar ozelliklerine de sahip olduğunu belirttiğimiz MUI HDPC uzerinde, bilgisayar fonksiyonları icin Intel'in Atom işlemcisi de yer alıyor. DDR2 bellek ile donatıldığı belirtilen cihazda, bilgisayar ozelliklerinin daha rahat kullanılabilmesi icin 800x480 cozunurluğunu destekleyen 4.1" buyukluğunde ikinci bir ekrana ve QWERTY klavye'ye yer verilmiş. İşletim sistemi olaraksa tercih Windows XP'den yana kullanılmış.

Dondurulebilir ekranıyla akıllı telefon ve bilgisayar ozellikleri arasında hızlı geciş yapılması sağlayan HDPC ayrıca DMB, Radyo ve GPS ozellikleri icin aktif antene de sahip. Depolama icin SSD'nin yanı sıra miniSD/mikroSD bellek kartı kullanımına olanak tanıyan ayrıca 802.11b/g WiFi ile HDSPA ve 3G gibi iletişim teknolojilerine desteği sunan MIU HDPC, kullanıcı tercihine gore elektronik sozluk, medya oynatıcısı, internet telefonu, taşınabilir oyun cihazı, mobil IPTV ve eKitap okuyucu gibi farklı amaclar icin kullanılabilecek.
MIU'nun cift ekranlı, cift işlemcili ve cift işletim sistemli melez cihazı zengin ozellikleri ve farklı kullanım amaclarına yatkın yapısı ile dikkat cekerken Guney Kore'de 500$'lık etiket fiyatı uzerinden kullanıcılar ile buluştuğu bildiriliyor.
Kaynak : http://miubit.com/eng/03_pro/pro_01....72b30eb3321255