Cukurova Grubu ile 2005'te yaptığı finansman anlaşmasıyla Turkcell'e yuzde 13'luk hisse sahibi olan Rus Alfa Grubu
bunyesindeki Altimo'nun Satınalma ve Birleşmelerden Sorumlu Başkan YardımcısıMustafa Kıral, Turkcell’in Turk kalmasını istediklerinin ancak yanlış anlaşıldıklarını soyledi. “3.3milyar dolarla Turkiye'ye yapılmış en buyuk Rus yatırımına imza atan grubuz” diyen Kıral, Turkcell'in 5 yıl icinde dunyanın en buyuk 10 operatorunden biri olmasını istediklerini vurguladı. Kıral, bunun icin planlarını yaptıklarını kaydetti.
'NİHAİ KARAR BU YIL CIKABİLİR'
Cukurova Grubu'nun temerrude duşup duşmediğiyle ilgili olarak halen İngiltere Yuksek Mahkemesi Privy Council'de devam eden dava sureci hakkında bilgi veren Kıral, şunları soyledi: “Mahkeme, mayısta hisse rehni konusunda bir ara karar verebilir. Ama bu olası ara karar, mahkeme asıl kararını verinceye kadar, 'Araba sende mi? Yoksa bende
mi kalsın?' kararı. Sonucta bu surecte araba kimde kalırsa kalsın, biz nihai kararı bekleyeceğiz. Bu nihai kararın
yıl sonuna kadar cıkmasını bekliyoruz. Nihai karar lehimize cıkarsa, Turkcell'deki payımız yuzde 27'ye cıkacak.”
'KONTROL DERDİMİZ YOK'
Turkcell'i kontrol etmek gibi bir niyetleri olmadığını belirten Kıral şunları kaydetti: “Yatırım yaptığımız şirketlerin hicbirinde 'kontrol' derdimiz olmadı. Ama cok ufak hisselerle o şirketlere yon veremiyorsunuz. Bu yuzden soz sahibi olacak kadar etkili oranda hisse tutuyoruz.”
ONCE SPK TEBLİĞİ SONRA TEMETTU
SPK'nın duzenlemesi uyarınca, bağımsız yonetim kurulu uye sayısının artırılması konusunun haziran ayına kadar
cozulmesinin gerekli olduğunu hatırlatan Kıral şoyle konuştu: “Turkcell'de temettunun dağıtılmasını tabii ki istiyoruz ama oncelik sırası SPK mevzuatını uygulamak. SPK 'Bunu yap' dediğinde, biz 'Once paramızı alalım' diyemeyiz.”
"KASADAKİ NAKİTLE YENİ TURKCELL ALINIR"
Altimo olarak Turkcell'in yurtdışında buyumesinin gerekliliğine inandıklarını belirten Mustafa Kıral, Turkcell'in kasasında 3 milyar dolarlık nakit bulunduğuna dikkat cekti. Bununla bir Turkcell daha alınabileceğini ileri suren
Kıral “12 milyar dolar buyukluğundeki bir şirket 3 milyar dolara kendisi buyukluğunde başka bir şirket satın alabilir.
Sonucta satın almalar, borcla yapılıyor” dedi. ‘Piyasa değeri 30 milyar dolar olmalı’ Turkcell Yonetim Kurulu Başkanı Colin Williams'ın azledilmesini ve bağımsız yonetim kurulu uye sayısının artmasını istediklerini belirten Kıral, “Turkcell'in Afrika'da 5-6 ulkeye girebilecek potansiyeli var ama yonetim anlayışı değişmeli” dedi. Pazar payından
memnun olduklarını belirten Kıral “Piyasa değeri şu anda 12 milyar dolar bunun 30 milyar dolar olması lazım” diye konuştu.
Necdet Calışkan / Gazete Haberturk
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Turkcell Turk kalsın ama dunyaya acılsın