Finlandiyalı universite oğrencisi Linus Torvalds tarafından, UNIX'ten esinlenilerek geliştirilmeye başlanan acık kaynak kodlu, ozgur ve ucretsiz işletim sistemi cekirdeği Linux, 21 yaşını kutluyor. Bugun dunya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan Android işletim sisteminin de temelini oluşturan Linux, 25 Ağustos 1991 tarihinde geliştiricisi Linus Torvalds'ın "comp.os.minix." grubuna attığı "386(486) AT klonları icin ucretsiz bir işletim sistemi hazırlıyorum. Sadece hobi amaclı, GNU gibi buyuk ve profesyonel olmayacak." mesajı ile birlikte resmiyet kazanmıştı.

Android, webOS ve Maemo (MeeGo, şimdilerde Tizen) gibi farklı mobil işletim sistemlerine guc veren Linux cekirdeği aynı zamanda Pardus'un da dahil olduğu onlarca farklı dağıtım ile milyonlarca kişiye ulaşmakta. Linus Torvalds'ın bugun hala geliştirme calışmalarına dahil olduğu Linux işletim sisteminin bir de vakfı bulunmaktadır. Bu vakıfta işlemci devi Intel'den, internet devi Google'a, ucak ureticisi Boeing'den, otomobil ureticisi Toyota'ya kadar cok sayıda dev firma bulunmaktadır. 3.5.1 numaralı son kararlı surumu 9 Ağustos'ta yayınlanan Linux, dunya capında binlerce gonullu geliştirici ile pek cok farklı kulvarda yaygın bir şekilde kullanılmakta, maskotu Tux ile tanınmaktadır.
Kaynak