Mozilla, akıllı cep telefonları icin geliştirdiği Firefox adlı işletim sistemini resmen duyurdu...

Yeni işletim sisteminin 2013 yılının ilk aylarında hizmete sunulması bekleniyor.

Halihazırda Firefox internet tarayıcıyı gibi ceşitli yazılım uygulamaları geliştiren Mozilla Vakfı, aynı isimle akıllı cep telefonları icin bir işletim sistemi geliştirmeye karar verdi.

Bilişim dunyasında buyuk ilgi goren kararın yankıları gecikmedi ve aralarında Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefonica ve Telenor gibi şirketlerin bulunduğu onemli sektor temsilcileri, geliştirme calışmalarına katkı sağlayacaklarını acıkladılar.

İlk cihaz 2013’te

ZTE ve Alcatel ticari markası altında calışan TCL Communication Technology şirketleri, Qualcomm'un Snapdragon işlemcisi yuklu ilk cihazı uretmek uzere kontrat imzaladı.

Soz konusu işletim sistemi yuklu ilk cihazın, ticari olarak 2013 yılının başlarında Telefonica'nın yerel ortaklığı Vivo tarafından Brezilya'da tuketicilere sunulması bekleniyor.

Yeni işletim sistemi, hem geliştiricilerin kod yukunu hafifletmek hem de telefonun yeteneklerini artırmak amacıyla ''HTML5'' teknolojisini destekleyecek.

Telefonica'nın ''Dijital Bolumu'' her telefonda olan standart arama, mesajlaşma, oyunlar gibi mimari ozelliklerin geliştirilmesi icin Mozilla ekibi ile ortak calışmayı surduruyor.

Kaynak:http://www.aksam.com.tr/firefox-isle...--125433h.html