[IMG]http://img292.**************/img292/5618/celldiehardpressqy4.jpg[/IMG]
San Francisco'da devam etmekte olan Uluslararası Katı Hal Devreleri Konfreransı'nda yuksek teknoloji devi IBM'den onemli bir acıklama geldi. AMD ile yeni uretim teknolojilerine yonelik ortak calışma yapan firma, Sony'nin populer oyun konsolu Play Station 3'e can veren işlemcisi Cell BE'nin uretim teknolojisini 45nm surecine adapte etmeye hazırlandıklarını belirtti. IBM tarafından gelen bilgilere gore, an itibariyle 65nm SOI teknolojisiyle uretilen Cell BE işlemcisi 45nm High-K teknolojisi ile uretilmeye hazırlanıyor.
İfade edilen detaylara gore 45nm uretim teknolojisine sahip Cell işlemcisi, 65nm uretim teknolojisine sahip olan varyasyonuna gore %40 daha az guc tuketecek ayrıca zar boyutu da %34 azalacak. Tabi ciddi derecede duşurulen guc tuketimi paralelinde termal anlamda da olumlu etki yapacak ve PS3'un soğutma performasına da katkı sağlayacak. 45nm uretim teknolojisinin en onemli faydalarından biri olarak uretim maliyetlerinin duşurulmesine olan katkısı gosterilebilir zira bu sayede PS3'un fiyatında da bir miktar indirimde ilerleye donemde gozlemlenebilir.
Yeni uretim teknolojisi ile birlikte IBM'in maliyet, guc tuketimi ve termal konularda ciddi kazanım elde edileceği konusunda herhangi bir soru işareti olmamakla birlikte firmanın performansa yonelik iyileştirmeler yapıp yapmadığının detayları ise henuz ciddi derecede netleşmiş değil. IBM icin yeni uretim teknolojisine adaptasyon son derece onemli cunku firma Cell işlemcilerini PS3 dışında profesyonel ve kurumsal muşterileri icin hazırladığı blade tipi bazı sunucu sistemlerinde de kullanmakta.
Kaynak: Donanımhaber.com
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- IBM'de 45nm Cell Hazırlıkları; PS3 Ucuzlayabilir