Kayserili sanayici Hasan Basri Ozdamar, geliştirdiği tek silindirli, yakıttan yuzde 40 tasarruf sağlayan enjeksiyonlu motoruna Uluslararası Patent Enstitusunden onay aldı.

Ozdamar, AA muhabirine yaptığı acıklamada, 33 yıldan beri motorlar uzerine calışmaları bulunduğunu, şimdiye kadar onlarca buluşu olduğunu, ancak 22 yıldan beri uzerinde calıştığı tek silindirli yuzde 100 yerli motoru uretmeyi başardığını bildirdi.

Yeni hedefinin ise bu motoru yerli otomobil uretiminde kullanmak ve ABD'li General Motors ile işbirliği yaparak seri uretimi gercekleştirmek olduğunu belirten Ozdamar, yıllardır hayalini kurduğu yerli ve cok tasarruflu yuzde 100 yerli ay yıldız armalı HBO (Hasan Basri Ozdamar) Turk motoruna Uluslararası Patent Enstitusunden onay almanın onurunu yaşadığını soyledi.

-MOTORDA DEVRİM-

Ozdamar, urettiği motor ile motor sisteminde buyuk değişikler yaptığını da belirterek, şoyle konuştu:

''Urettiğim motor ile alışkanlıkları alt ust ettim. Cunku şimdiye kadar alışılagelmiş motor anlayışını değiştirdim. Yani 150 yıldan beri dunyada kullanılan 'Otto' dediğimiz benzinli motorlar ile 'Dizel cevrimli' motorlarda sistemler hep aynı. Biz motorun ic yapısını tamamen değiştirdik. Yani motorun kalbini, ciğerini değiştirdik. Son 150 yılda yapılan değişikler aksesuar değişikliklerdi. Biz devrim gibi bir değişiklik yaptık. Bizim motorumuz inanılmaz derecede cevreci, yuzde 40 civarında tasarruf sağlıyor. Onlarca motor yaptık, bu motorlar istendiğinde benzin, istendiğinde de dizel, doğalgaz veya diğer yakıtlar rahatlıkla kullanılabiliyor.''

-EN BUYUK DESTEKCİM CUMHURBAŞKANIMIZ-

Kendisine en buyuk desteği Cumhurbaşkanı Abdullah Gul'un verdiğini belirten Hasan Basri Ozdamar, ''Proje aşamasında, motoru calıştırırken devlet buyuklerimiz de zaman zaman gelerek motorla ilgili calışmalarımı yerinde gorduler. Onların huzurunda motoru calıştırdım. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gul, patenti alana kadar motorla ilgili bilgileri kamuoyu ile fazla paylaşmamamı tavsiye etmişti. Kendisi buyuk ilgi gosterdi. Heyet kurdurdu. Şimdiye kadar en buyuk destekcim Cumhurbaşkanımız Abdullah Gul idi. Artık patenti aldık. Sanayi Bakanımız Nihat Ergun, bu motoru yerli Turk arabasında kullanmamı istedi. Şimdiye kadar motorla ilgili calışmalarımızı cok gizli yaptık. Calışmalarımız ilgili cevrelerce dikkatle izlendi. Ben hazırım, şimdi yerli otomobilin prototipi yapılacak. Ardından da seri uretime gecebilmek icin cok hızlı ARGE calışması yapmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Ozdamar'ın Kayseri Organize Sanayi Bolgesinde kurulu Otoser Otomotiv Makine ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketinde geliştirdiği HBO motorunu ve deneme calışmalarını bugune dek Cumhurbaşkanı Abdullah Gul, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergun, Milli Eğitim Bakanı Omer Dincer de yerinde izledi.

-EN BUYUK HEDEFİNE ULAŞTI-

Sanayici olan eski Kayseri Milletvekili Şaban Bayrak da, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Hasan Basri Ozdamar'ın dunyada eşine az rastlanır bir sanayici olduğunu belirterek, şunları soyledi:

''Hasan bey, benim yıllardan beri arkadaşım. Son yıllarda cok sık goruşuyoruz. Yeni geliştirdiği motoru ile ilgili tum calışmalarını ben de yakından takip ettim. Her aşamasını hem goruntu olarak kaydettim. Hem de aşama aşama fotoğrafladım. Şimdiye kadar bu guzel calışmalarını kimseye anlatamamıştı. Anlattığında da kimse inanmıyordu. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu durumu anlattım. Bizi Koşk'e davet etti. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), TUBİTAK, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ve universite hocalarıyla bir toplantı yaptık. Bu toplantı neticesinde projenin devletin koruması altına alınması ve desteklenmesi gerektiği fikri ortaya cıktı. Omrunun buyuk bir kısmını motorlara verdi. O'nun en buyuk hedefi, dunyada kullanılan hali hazırdaki dizel ve benzinli motorlarda cevreyi kirleten ve enerjinin buyuk bir kısmının boşa gitmesini sağlayan yanlışlığı duzeltmekti. Kendisi son 22 yıldan beri uzerinde calıştığı HBO motoru ile bunu ispat etmiş oldu.''

Bayrak, Ozdamarlar'ın yaptığı motorun dunya tarihinde bir ilk olduğunu da belirterek, ''Bu motorun gaz emisyonu sıfıra yakın. Yakıttan yuzde 35-40 tasarruf sağlıyor. Motor gucunu yuzde 30 artırıyor ve yuzde 12 tork artışı sağlıyor. Tum bu ozellikleri ile motorun dunyada eşi benzeri yok'' diye konuştu.

-OZDAMAR KİMDİR?

Hasan Basri Ozdamar, 1946'da Kayseri'nin Pınarbaşı ilcesine bağlı Kılıcmehmet koyunde doğdu. İlkoğretim ve teknik liseyi ve sonra da 3 yıllık Elektrik Tekniker Okulu'nu Kayseri'de bitirdi.

1967 yılında Ankara Devlet Muhendislik ve Mimarlık Akademisi'ne girdi, 1972'de makine muhendisi oldu. Ozdamar, ceşitli firmalarda yoneticilik yaptı. Halen kurduğu otomotiv makine, elektrikli ev aletleri ve elektrik motorları alanlarında aktif olarak uretim yapan 4 şirketin Yonetim Kurulu Başkanlığı gorevini surduruyor. Evli ve 4 cocuk babası Hasan Basri Ozdamar, 1978 yılında uretime ilk olarak mini camaşır makineleri ile başladı.
http://www.teknolojinews.com