Elazığ'ın
Keban ilcesinde doğup buyuyen ve kucukluğunde oğrendiği 'Oymacılık Sanatı'nı fırsat buldukca yapan 2 cocuk ve 4 torun sahibi Hikmet Akturan (65), emekli olduktan sonra komşusunun odunluğunu tamir edip kendine bir atolye kurdu. Atolyede zamanın buyuk bir bolumunu geciren Akturan, ağactan minyatur araba, saz, hayvan figurleri ve koy aletleri gibi bir cok urun ortaya cıkarmaya başladı. Memurluktan emekli olmadan once mesai sonrasında evinde ahşaptan oyuncak ve ceşitli eşyalar uretip yakınlarına hediye eden Akturan, şimdilerde kurduğu atolyede yine yakınları başta olmak uzere dostlarına armağan edeceği ceşitli oyuncak ve malzemeleri ortaya cıkarıyor. Akturan'ın yaptıklarını gorenler hayran oluyor.

[h=3]"YAPTIĞIM ESERLER PARA ETMESE BİLE HOŞUMA GİDİYOR"[/h] Emekli olduktan sonra bir boşluğa duştuğunu anımsatan Hikmet Akturan, "Canım sıkılıyordu, daha onceden de bu işleri yapıyordum. Daha onceden musluk tamir eden bir komşumuz vardı. O vefat ettikten sonra burayı alarak temizledim ve eksiklerini giderdim. Zamanımı burada geciriyorum ve huzur buluyorum. Keban'da yapacak bir şey yok. Kahvehaneye gideceğime gelip burada kendi capımda bir şeyler yaparak zamanımı olduruyorum. Yaptığım eserler para etmese bile hoşuma gidiyor" dedi.

[h=3]"HEVES OLARAK BAŞLADIM"[/h] Bugune kadar 100'den fazla eser yaptığını belirten Akturan, " Yaptığım eserlerin coğunu, akraba, tanıdık ve cok sevdiğim kişilere hediye ettim. Bugune kadar Keban'da hobi olarak bu işle uğraşıyordum. Cocukluğumda da hevesliydim. Okul sıralarında el işi derslerinde verilen odevleri en iyi şekilde yapmaya calışır ve hocalardan da cok beğeni alırdım. Nufus Mudurluğu'nde calışmaya başladığım zaman da hafta sonları kendi capımda eserler yaptım. Alet hastalığım olduğundan dolayı bir suru de alet aldım. Bunun yanı sıra yaptığım bu eserlerin tumunu el emeği goz nuru olarak yapıyorum. Herhangi bir amacım yoktu heves olarak başladım" şeklinde konuştu.

[h=3]"HEM ZEVK ALIYORUM HEM DE STRES ATIYORUM"[/h] Cevresinden destek aldığını anımsatan Akturan, " Maket araba, koy aletleri, bağlama ve ceşitli eserler yapıyorum. Yapmak istediğim urun icin 2-3 gun uğraşıyorum. Uğraşırken hem zevk alıyorum hem de stres atıyorum. Cocukluğumda kendime telden araba, ok, kılıc tahtadan oyuncak ve binek arabalar yapardım. Bu hobim vardı. Bundan sonra sağlığım el verdiği muddetce buraya gelip bu işimi devam ettireceğim. Genclerin de mutlaka kendilerine gore bir hobisi veya yeteneği vardır. Bunun uzerine calışıp, uğraşsınlar. Televizyon, İnternet ve telefon başında gozlerini kor etmeye gerek yok. Zamanlarını kendi yetenekleri uzerine değerlendirsinler" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA