Cevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Burdur Valisi Hasan Şıldak ve ilgili kurumlar ve ceşitli doğa ve cevre dernek yoneticilerinin de katıldığı ziyarette Emine Erdoğan, Millet Bahcesi projesi ile ilgili detayları yerinde inceledi ve Bakan Kurum'dan bilgi aldı. Salda Golu ve cevresine ait oncesi ve bugunku haliyle ilgili fotoğrafları inceleyen Emine Erdoğan, Burdur Lisinia Doğa Yaşam Alanı'nda bulunan Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde veteriner hekim Ozturk Sarıca tarafından tedavisi yapılan bir pelikanı Salda Golu'nde doğal yaşamına uğurladı. Emine Erdoğan ve Bakan Murat Kurum, gazetecilere acıklamada bulundu.
[h=3]"GORDUM VE MUTMAİN OLDUM"[/h] Salda Golu'nun cennet ulkemizin cennet koşelerinden biri olduğunu ve ilk defa karşılaştığını belirten Emine Erdoğan, "Gercekten cok duygulandım, cok beğendim. Herkesin gelip gormesini tavsiye ediyorum. Ama bize ilk soylendiğinde sayın bakanım boyle şeyler soylemedi. Bize dediler ki 'Burası bakanlık eliyle işte bu hale getirilecek falan, kotu bir hale getirilecek' diye. Ben de bakanıma bunu bildirdim. Dedi ki 'Asla boyle bir şey yok, isterseniz sizi davet ediyorum, Salda Golu'ne gelin, birlikte gezelim. Onceki halini sonraki halini size gostermek istiyorum.' Gercekten gordum ve mutmain oldum. Butun halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum. O halden bu hale gelişi, hatta belki daha sonra daha da gerilere gidebilir bu. Tespit edilen yerler ihtiyaca gore, cok guzel bir girişim, tebrik ediyorum bakanlığımızı. İnşallah bittikten sonraki halini de sizlerle hep beraber gelip gorme imkanımız olur diye duşunuyorum" diye konuştu.

[h=3]"PELİKAN GORMEK İSTEYENLER DE GELİP GOREBİLİR"[/h] Lisinia Doğal Yaşam Alanı Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde veteriner hekim Ozturk Sarıca tarafından tedavisi yapılan ve birlikte Salda Golu'nden doğal yaşamına gonderilen pelikanla ilgili de konuşan Erdoğan, "Pelikanı da ilk defa elime alıyorum, ne kadar guzel bir hayvan, gercekten cok guzel, bu ozelliğini de burada keşfetmiş olduk. Ben bilmiyordum, boyle bir ozelliği de var buranın, pelikan gormek isteyenler de gelip gorebilir" diye konuştu.

[h=3]"TUM İMAR HAREKETİNİ TAKİP EDİYOR OLACAĞIZ"[/h] Ozel cevre koruma bolgelerinin 2023 yılına OECD verilerine gore nufusun, yuz olcumunun yuzde 17'si olacak şekilde hazırlandığını ve doğal alanları koruyacak bir projenin gercekleştirildiğini belirten Bakan Kurum, "Bugun Salda'mızın doğal guzelliklerini korumak ve bize bırakılmış bu emanetleri gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak icin buradayız. 14 Mart tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla Salda bolgesindeki gol yuzeyi 44 kilometrekareyi 7 kat artırarak, 295 kilometrekarelik Ozel Cevre Koruma Bolgesi (OCK) ilan ettik. Daha once 5 bin 998 hektar olan sit alanımızı artırarak yaklaşık 1,5 kat, 8 bin 500 hektara cıkardık. Amacımız bu bolgede yapılaşmaya hicbir şekilde musaade etmemek. O yuzden OCK bolgesini geniş bir alanda ilan ettik. Bu alandaki tum imar hareketini de takip ediyor olacağız" diye konuştu.
Salda Golu'nun 184 metre derinlikte ve magnezyum yonunden cok zengin olduğunu belirten Bakan Kurum, şoyle konuştu:
"O yuzden beyaz kumsallarıyla Maldivlere benzetilen, bizim de acıkcası Saldivlerimiz. Burdur ilimizdeki bu doğal guzelliğimizi inşallah koruyacak cok daha guzel projeleri hayata gecireceğiz. Golumuzun etrafında 301 sucuk ve karasal endemik bitki turu yer alıyor. Yine goc yolları uzerinde ve 38 farklı kuş turune ev sahipliği yapan onemli bir değerimiz. Niye boyle bir projeye başladık? Daha onceki hali beyaz kumsal dediğimiz alana kadar araclar giriyordu ve vatandaşımız arac icerisinde ihtiyaclarını gidermek suretiyle hem aracların hem de ihtiyac giderecek alan olmaması sebebiyle vatandaşımız buraya kadar giriyordu. Sonrasında valilik eliyle bakanlık olarak bir duzenleme yaptık. Beyaz kumsal dediğimiz kıyı ile 500-600 metrede, yapılaşma ve arac girişine musaade etmeyecek calışma yaptık. Koyduğumuz bariyerlerle araclar 500-600 metre kıyıdan uzakta park edilebiliyor."

"Bakanlığımızın vidanjoru ile duzenli atık suların toplandığı bir hale donuşturduk. Proje sonrasında da cok daha iyi bir duzenleme olacak. Salda Golu'ndeki değişimi gostermek adına proje oncesindeki barakalar, cadırlar, konteynerlerin goruntulerinden şimdi gecici olarak vatandaşımızın gunluk ihtiyaclarını karşılayacakları dinleme alanları, mescit ve sağlık ihtiyaclarının giderilebileceği alanlar, soyunma kabinleri dışında herhangi bir yapı olmadı. Projede de bu yapıların dışında herhangi bir yapı yapılmasına musaade etmeyeceğiz. Hicbir şekilde burayı betonlaştırmayacağız, asfastlaştırmayacağız. Doğal malzemelerle civi dahi kullanmamak uzere, sadece aracların duzenli parklarını yapabildiği ve insanlarımızın geldiğinde huzurlu, mutlu bir şekilde Salda'mızın doğal guzelliklerini izleyebildikleri, koruyarak gelecek nesillere aktarabildikleri bir proje dışında hicbir şey yapmayacağız. Yapılmasına da musaade etmeyeceğiz."
*Mutmain olmanın kelime anlamı: İnanmak, gonlu kanmak.