Yuksekova'nın Gungor Mahallesi'nde yaşayan Bedran Tuner (19), demir hurdalardan drone yaptı. Tasarladığı drone'un yaklaşık 4 kilogram ağırlığında olduğunu ve yerden 5 kilometreye kadar yukselebildiğini anlatan Tuner, drone'un aynı zamanda 30 dakika havada kalabildiğini soyledi. Projesine destek verilmesi durumunda daha farklı şeyler icat edeceğini anlatan Tuner, yaptığı drone'un ruzgara karşı daha dayanıklı olma ozelliğiyle diğerlerinden ayrıldığını soyledi.

[h=3]"FARKLI OLMASI İCİN HER TURLU AYARLARI YAPTIM"[/h] Tuner, "Elektrik ve elektronikle ilgili cok merakım vardı. Kendi drone'umu, kendim yapmaya calıştım. Yaptığım drone 1 ile 5 kilometreye kadar gidebiliyor. Diğer drone'lardan farklı olması icin her turlu ayarları yaptım. Ruzgara karşı daha dayanıklı olması icin, 3D yazıcı ile farklı modlar ekledim. Kumanda konumu kesilince, ev konumuna veya kalktığı konuma inme ozellikleri ekledim. Daha kaliteli goruntu kaydetmek icin de altına profesyonel kamera monte ettim. Surekli bir kırımlar, kazalar yaşandı. Bu gibi motorlar normal olmadıkları icin, ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyorlar. Hem zor, hem de kalite isteyen bir iştir. Hurdadan bircok parcalarını temin ettim. Normal bir drone gore cok daha ucuza mal oldu" dedi.

[h=3]'DRONE MERAKIM VARDI'[/h] Cocukluğundan beri drone merakının olduğunu soyleyen Tuner, "Bunların maliyeti cok oluyor. 3D yazıcı kendi malzemesini yapabiliyor. Bu makine kafanızdan duşunduğunuz veya tasarladığını herhangi bir şeyi nesnel bir yargıya donuşturebiliyor. Yuksekova'da bazı hasta insanlar icin uzuvlar, protez bacak ve el yapamaya başlayacaktım. Ancak malzemelerim olmadığı icin yapamadım. Bunu daha da genişleterek hem Turkiye'de, hem de diğer ulkelerde daha fazla yardımcı olabileceğini duşuyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA