Apple'ın eski CEO'su Steve Jobs, Apple'ın diğer urunlerinde de olduğu gibi Mac OS X 10.0 icin de "ruya" kelimesini kullanıyor: "Bilgisayara daha once hic dokunmayan birisi icin ruya gibi bir kullanıcı arayuzu oluşturmak istedik ve bu gercekten zor bir iş."
OS X nasıl gelişti?
Apple'ın OS X'i tasarlarken en onemli hedefi, muhteşem bir işletim sistemi meydana getirmekti. Bu işletim sistemi, yeni başlayanlar icin yeterince sezgisel olmalı ve aynı zamanda tecrubeli kullanıcıları hic duşunmedikleri yerlere goturmeliydi. Apple, 8 major surum ve milyonlarca satışın ardından bu hedefine ulaşmış gibi gorunuyor.

OS X 10, Aqua adında yeni bir arayuz ile yayınlanmıştı. İsminin "su" olmasının nedeni, onu meydana getiren tasarımcılarından birine gore işletim sisteminin harika gorunmesiydi: "onu gorduğunuzde yalamak isteyeceksiniz!" OS X 10, o gune kadar kullanıcıların gorduğu işletim sistemlerine kıyasla, gercekten de yenilikciydi.
OS X'in pencereleri, menuleri gibi oğeleri aslında 1979'a, Steve Jobs'un araştırma merkezi Xerox PARC'a dunyanın ilk grafiksel arayuzunu geliştirme iznini vermesine dayanıyor. O zamanlarda tum bilgisayarlar, metin girişiyle calışıyordu ve pencereler, renkli arayuzler, fare ile taşınabilecek bir işaretci bulunmuyordu. Ancak Jobs, tum bilgisayarların gelecekte grafiksel bir arayuzle calışacağını gorebildi.
Jobs, geleceğe yonelik bir duşunceyle grafiksel arayuze sahip ilk bilgisayarlardan biri olan Apple Lisa'yı 1983'de ortaya cıkardı. 1984'de ise Macintosh 128K tanıtıldı.
OS X, aslında Apple'ın dışında, Steve Jobs'un 1985'de Apple'dan cıkarılmasının ardından NeXT'de calıştığı surede, NeXTSTEP projesinin bir parcası olarak hayatına başlamıştı.
NeXT Computer başarı kazanamamış olsa da işletim sistemi gelecek vaadediyordu ve Jobs, 1996'da Apple'a geri donduğunde NeXT'i 429 milyon dolar karşılığında satın aldı. NeXTSTEP'in adı artık OpenStep idi.

2000'lerde riske girmekten pek de cekinilmeyecek bir durumda olan Apple, varolan işletim sisteminin kod temelini atmaya ve OS X adında farklı, yeni bir işletim sistemi meydana getirmeye karar verdi. OpenStep, bugun bildiğimiz OS X'in temellerini oluşturuyordu.
OS X'in ilk surumu, Cheetah kod adına sahipti. Daha sonraki surumlerde de yırtıcı kedilerin isimleri kullanılmaya devam edildi: 10.1 Puma, 10.2 Jaguar, 10.3 Panther, 10.4 Tiger, 10.5 Leopard, 10.6 Snow Leopard ve son surum olan 10.7 Lion.
1980'lerin sonunda Microsoft'un Mac'ın gorunumunu Windows 3.1 ile kopyalamıştı. İki şirket, birbirini devre dışı bırakmak icin işletim sistemlerini hızla geliştiriyorlardı. Bu, dev miktarda masaustu bilgisayarı satışıyla Microsoft'un kazanacağı bir savaştı, ancak Apple tablet savaşını kazanıyor gibi gorunuyor (iOS'un coğunlukla OS X'i temel aldığını duşunursek).

Tasarım dokunuşları
İşletim sistemini belirleyen oğeler arasında duğmeler, radyo duğmeleri, işaretleme kutuları, acılır listeler, kaydırma cubukları, pencereler ve saydamlık ve bunların nasıl davrandıkları bulunuyor. Orneğin ilk başından beri OS X'in baskın bir ozelliği olan "Dock", zaman icinde daha kulanışlı bir hale geldi. Finder, Cover Flow sayesinde daha gorsel bir hal alırken yedekleme uygulaması Time Machine, sessizce Snow Leopard ile butunleştirildi. Lion'da ise tam ekran uygulamalarla tanıştık.
OS X ilk cıktığında iMac serileri oldukca renkli ve saydam bir arayuz sunuyordu. Ancak Lion ile bu renkli arayuz kendini gri ağırlıklı bir arayuze bırakıyor. Apple'ın Mac tasarımı daha duzenli ve profesyonel bir hal aldıkca OS X de bu yonde gelişti. Bugunku OS X 10.7'nin tasarımı, MacBook Pro'nun unibody aluminyum govdesiyle eşleşiyor. Bu ise tarihte nadir gorunen bir yazılım ve donanım eşleşmesi meydana getiriyor.
Chip.com.tr
__________________