[IMG]http://img378.**************/img378/7509/amdlogoal9.jpg[/IMG]
Yeni nesil mikroişlemci mimarisi K10'u temel alan Barcelona ve Phenom işlemcileri icin gun sayan AMD, geleceğe yonelik calışmalarına da devam ediyor. Firmanın ozellikle K10'un devamı olacka kod adı Bulldozer olan K11 mimarisi de ortaya cıkan ilk bilgileri cercevesinde ciddi merak uyandıracak gibi gozukuyor.
2009 yılına donuk olarak calışmaları devam eden Bulldozer mimarisi, 45nm uretim teknolojisi ile uretilecek. Aynı zaman dilimi icerisinde Intel'in de 32nm uretim teknolojisine yonelik somut adımları atması bekleniyor. Zira bilindiği gibi onumuzdekii bir iki ay icerisinde Intel 45nm uretim teknolojisine sahip ilk işlemcilerini pazara sunacak.
AMD bulldozer ile birlikte cekirdek sayısını da arttırmayı planlıyor. Gelen bilgilere gore K11 mimarisi ile birlikte AMD cekirdek sayısını 8-16 arasına yukseltebilir. Tabi gectiğimiz sene icerisinde firmanın bazı detaylarını paylaştığı uzere firma salt cekirdek sayısını arttırmak ziyade ozellikle cekirdeklere farklı gorevler yuklemeyi de planlıyor. Bununla birlikte firmanın gectiğimiz gun duyurduğu ve ozellikle bilimsel calışmaların yanı sıra coklu ortam uygulamalarında da hız kazandırması beklenen 46 yeni kmoy setinden oluşan SSE5 komut seti paketini de icerecek.
Bu arada AMD, 45nm uretim teknolojisine gelecek yıl icerisinde gececek ve Intel'de de olduğu gibi Barcelona'da kullanılan mimarisi ana hatları ile kalmak uzere kod adı Shangai olan işlemciler piyasaya surulecek
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- AMD'den Bulldozer: 16 Cekirdek + 45nm + SSE5