Turkiye Bilimler Akademisi (TUBA) Başkanı Prof. Dr. Yucel Kanpolat, ''Turkce Bilim Terimleri Sozluğu'' projesini cok onemsediklerini, projenin ''Bilim Toplumu'' projelerinin bir parcası olduğunu soyledi.
Kanpolat, AA muhabirine yaptığı acıklamada, sozluk projesinin cok buyuk bir calışma olduğunu ve projenin uzun yıllardır devam ettiğini belirtti.
Fransız Bilim Akademisi'nin sanat, kultur, uretim ve bilim konusunda bir ansiklopedi hazırlamaya calıştığını ve bu calışmanın yaklaşık 100 yıl surduğunu ifade eden Kanpolat, şoyle konuştu:
''Fransa'nın yaşamda, bilimde, ekonomide yukarıya cıkışı bundan sonra olmuş. Onun icin biz bu sozluk calışmasını cok onemsiyoruz cunku o bizim bilim toplumu projemizin bir parcası. Bilim eğitimi, ders kitapları, acık ders malzemeleri de bir parcası. Ancak dil meselesi en onemli parcalardan birisi.''
Kanpolat, bu yıl Sosyal Bilimler Terimleri Sozluğu'nun, onumuzdeki yıl Doğa Bilimleri Terimleri Sozluğu'nun, ondan sonraki yıllarda da tıp ve muhendislik alanındaki sozluklerin cıkacağını tahmin ettiğini ifade etti.
Sozluk meselesinin cok ciddi bir calışma olduğunu, bu konuda acele etmemek gerektiğini dile getiren Kanpolat, şunları anlattı:
''Sozluk, yaşayan bir organizma. Bir bilim diliniz yoksa nasıl bilim toplumu olacaksınız? Bu bakımdan bu calışma cok iyi bir calışma olacak.''
-''TURKCE BİLİM TERİMLERİ SOZLUĞU PROJESİ''-
TUBA'nın Turkce Bilim Terimleri Sozluğu Projesi, bilimsel kavram ve terimlerin Turkce ifade edilmesine ve Turkiye'de bilimsel duşuncenin gelişmesine katkıda bulunmayı amaclıyor.
Sozlukler sayesinde gelişen bilim ve teknolojinin turettiği yeni terimlerin Turkce karşılıkları eğitim ve bilim dunyası tarafından kullanılabilecek, Turkce, giderek bilim dili olarak yetkinleşecek.
Proje, eğitim ve bilimsel etkinliklerde kullanılan terimlerin taranarak belirlenmesi ve bunların yabancı dil kokenli olanlarının olabildiğince Turkce karşılıklarının ''arı'' bir dille tanımlarının yapılmasını iceriyor.
Sozluğun sosyal bilimler terimleri, doğa bilimleri terimleri, tıp terimleri ve muhendislik terimleri olmak uzere 4 ciltten oluşması ongoruluyor.
veteknoloji
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Turkce Bilim Terimleri Sozluğu hazırlanıyor