1) Bilgisayarım acılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten bir hata ile karşılaşıyorum. Sorunumu nasıl cozebilirim? DLL dosyaları Windows ve yuklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik kutuphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLL dosyalarından bir ya da birkacı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasını www.drd.dyndns.org/search.html adresinde aratarak indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System klasorune kopyalamanız sorunu cozecektir.

2) Sabit diskimde tek bir bolum var. Varolan verilerimi kaybetmeden nasıl yeni bolum oluşturabilirim? FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksız. Sabit disk bolum yoneticisi yazılımına ihtiyacınız var. Bu gibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition Magic Pro'dur. Bu yazılımı www.powerquest.com adresinden temin edebilirsiniz.

3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu belleğin bir kısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim? Yeterli miktarda RAM olduğu surece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir sanal surucu yazılımıdır. Bu işi yapabilen araclar arasında en iyi orneklerden biri RamDisk'tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT surumlerinde calışabiliyor. Bu yazılımı www.superspeed.com adresinden indirebilirsiniz.

4) USB portuna bağladığım bazı donanımlar, suruculeri hatasız olmalarına rağmen calışmıyor ya da keyfine gore calışmayı reddediyor. USB yeterliliğine sahip cihazlar calışmalarını sağlayacak elektrik enerjisini de USB portundan sağlarlar. İşletim sistemi ve suruculerde bir sorun olmadığı halde bazı USB cihazların calışmaması ya da belirli USB cihazların calışmamalarının nedeni guc eksikliği olabilir.

5) Bir dosyayı geri donuşum kutusuna gondermeden yanlışlıkla silsem ya da yanlış dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri cağırırım? Windows altında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mumkun değil. Bir veri kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir. En iyi veri kurtarma yazılımlarından Media Tools (www.atldatarecovery.com) ya da Easy Recovery Proffessional'ı (www.ontrack.com) kullanabilirsiniz. Bu iki yazılımdan birini calıştırdığınızda kurtarabileceğiniz yuzlerce dosya goreceksiniz. Dosyanın ismini bilmeniz, kurtarma işleminin suresini oldukca kısaltacaktır.

6) Windows 95/98/Me altında sorun cıkarmayan harici modemimi Windows XP'de kullanıyorum. Sistemi yeniden başlattığımda modem ortadan kayboluyor. Bunun sebebi, Windows XP suruculerinin yuklenmemesi ya da yuklenen suruculerin problemli olmasıdır. Sistemi yeniden başlattığınızda modemi duğme ya da anahtarından acıp kapatın. Sistem altında Donanım yoneticisine girip Bilgisayarım uzerinde sağ tıklayıp 'Donanım değişikliklerini tara'ya girin. Windows XP modemi tanıyacaktır. Yaramazsa, bir de modemin kablosunu cıkartıp takmayı deneyebilirsiniz.

7)Windows XP kurulum sırasında bileşen secimine izin vermiyor ve kurduktan sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak doğru duzgun bir Windows bileşeni goremiyorum. En azından yuklu bileşenlerin hepsini gormenin yolu var mı? Evet bunun bir yolu var. Windows XP'yi kurduğunuz klasore (C:Windows gibi) girerek INF klasorunu acın. Sysoc.inf dosyasını bulun ve sağ tuşla tıklayarak Notepad ile acın. CTRL+H tuşuyla Bul/Değiştir kutusunu acın. Değiştirilecek kelime kutusuna 'hide' girin. Diğer kutuyu boş bırakarak tum 'hide' kelimelerini kaldırın. Sistemi yeniden başlatınca Program Ekle/Kaldır altında daha fazla bileşen olacaktır. Dikkat! Bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın, sonradan cok uzulebilirsiniz.

8) Sistemi actığımda BIOS sıfırlanıyor. Anakart uzerinde BlOS'un uzerine yazılan bilgilerin saklanması amaclı bir pil bulunur. Diğer şarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir omru olmasına ek olarak, guc kaynağına uzun sure elektrik gelmezse pil şarj edilemediği icin BIOS sıfırlanır. Elektrik kesintisi gibi kısa sureli guc kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir. Eğer guc kaybı olmadan sistem acılışında BIOS sıfırlanıyorsa, anakart kullanım kılavuzuna başvurarak BIOS sıfırlamak icin kullanılan jumper ayarlarını kontrol edin.

9) İkiye bolunmuş, uzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos alanım var. Bu sabit disk uzerinde 98'e ek olarak Windows XP ve Suse Linux de kullanmak istiyorum. Varolan işletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak icin ilk olarak yeni bir bolum yaratmanız gerekir. FDISK ile mevcut bolumu silmeden yeni bolum acmayacağınız icin, ilk olarak sabit disk bolumlendirme yazılımı kullanarak diski uce ayırın. Windows XP'yi ikinci bolume kurduğunuzda acılışta işletim sistemi secenekleri cıkacaktır. Son bolum uzerine Linux kurduğunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdırın. Acılışta ilk olarak Lilo yuklenecek ve Linux/Windows geciş seceneği sunulacaktır.

10) Outlook Express kullanıyorum. Elektronik posta mesajlarımda | bolca yazım hatası var. Bunu nasıl engellerim? Eğer sisteminizde Turkce Microsoft Office yukluyse, elektronik postaları yazım hatalarına karşı denetleyebilirsiniz. Bunun icin Tools>Options>Spelling altından Always Check Spelling kutusunu işaretleyin. Daha sonra da alt kısımda bulunan Dictionary kutucuğundan Turkce'yi secin. Bu işlemden sonra Outlook Express her elektronik posta yolladığınızda otomatik olarak yazım hatalarını kontrol etmeye başlayacaktır.

11) Windows KP'nin CD yazma işlemini nasıl hızlandırabilirim? Windows XP yazılacak verileri belirli bir klasore kopyaladıktan sonra CD'ye yazar. Eğer CD'ye kopyalayacağınız dosya ve klasorler Windows XP'nin kurulu olduğu bolumdeyse, sozkonusu veriyi kesip (CTRL+X), Cocuments and Settings(Kullanıcı Adı)Local SettingsVApplication DataMicrosoftCD Burning klasoru altına yapıştırın (CTRL+V). Dikkat! CD yazma işlemi bitince XP size bu dosyaları ne yapacağınızı soracaktır, işletim sisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir.

12) IE 6.0 kurdum. IE, sayfadan daha buyuk bir resim goruntulemek istediğimde otomatik olarak pencereye sığdırıyor. Bunu nasıl engellerim? Resim tam olarak yuklenip sayfaya sığdırılacak boyutlara indirildiğinde fareyi resmin uzerinde kısa bir sure bekletin. Fare imlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal boyutlarına getirebildiğiniz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6.0'ın 'Enable Automatic Image Resizing' ozelliğini kapatabilirsiniz.

13) Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirine bağlayarak ureticiliği artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) calıştırmak istiyorum. Bunu ne şekilde ve hangi parcalarla yapabilirim? Bunun en kolay yolu, ilk olarak ağ yapılandırması daha basit olan Windows XP Professional kurmaktan gecer. Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı ve hub'sız bağlantı icin Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri bir bilgisayar mağazasından bulabilirsiniz. Accesories-Communications-Setup Small Office Home Networking sihirbazını calıştırın. Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkac basit adımdan sonra, yaratılan disketi diğer bilgisayarda calıştırarak kısa bir sure icinde iki sistemi birbirini gorebilir hale getirebilirsiniz.

14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bağladım. Sistemlerin birinde modem yok. Her iki PC'den de İnternet'e girilebilmesi icin ne yapmam gerekiyor? Onceki cozumde (13) bulunan acıklama bu soru icin de gecerlidir. Tek fark, sozkonusu disketin modem bulunan sistemde hazırlanması zorunluluğu olacaktır. Yarattığınız bu disketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE calıştıran sistemlerde kullanabilirsiniz.

15) Linux icin surucu aramaktan yoruldum. Bu suruculerin ya da en azından linklerinin bulunduğu bir site var mı? Evet, bu hizmeti veren bircok site mevcut. İşte en meşhurlarından biri: www.linuxbasis.com/drivers.html Yine de, her donanım surucusunu uretici firmanın sitesinden indirmek en iyi yoldur. Farklı bir siteden indirdiğiniz dosyaların icinde donanım suruculerinden daha fazlasının olmadığı garantisini kimse vermez.

16) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum. Bazen bağlantı kısa bir sureden sonra kopuyor. Modem tekrar online olduğunda ise veri transferi yapmamaya başlıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca bile sorun cozulmuyor. Temel sorun bilgisayarınızın İP alıp almamasıdır. İşletim sisteminiz NT ya da ustu olsaydı DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İP alabilirdi, ancak Windows 95/98/Me'de bu sorunla karşılaşmak bazen kacınılmazdır. Modemin fişini cekin ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra modemi acın. Modemin online olmasını bekleyin ve Activity lambasında bir hareket gorduğunuzde bilgisayarınızı acın. Bağlantınız yenilenmiş ve gecerli bir İP aldığınızı goreceksiniz. İşletim sisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional'e yukseltmeniz ise kokten cozumdur.

17) Windows XP kurduğumdan bu yana bir cok IE guncellemesi yapmıştım. XP'yi yeniden kurduğumda, IE icin bu guncellemeleri yuklemek icin daha kolay bir yol var mı? Microsoft 15 Mayıs'ta internet Explorer icin şu gune kadar cıkartılan tum guncellemeleri tek bir dosya olarak toplayarak yayınladı. 5.0 dan 6.0'a kadar eksiksiz guncelleme yapan bu dosyayı tek başına indirmeniz ve kurmanız yeterli. Dosyayı aşağıdaki adreste bulabilirsiniz:
http://www.microsoft.com/windows/ie/...32/default.asp

18) Windows ME uzerinde lE'yi her actığımda 'An Error Occurs in Mshtml.dll in internet Explorer 6' mesajı alıyorum. Bu sorunu nasıl cozebilirim? Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancak internet Explorer'ı kullanmanızı tumuyle etkiliyor. Sorun şu; IE 6.0 mshtml.dll dosyasının 6.0.2600.0 surum numaralı derlemesine ihtiyac duyuyor fakat sizin yuklediğiniz 6.0 paketi biraz eski bir derleme. Bu durumda surumu daha yeni bir internet Explorer paketi ile guncellerseniz, sorun giderilecektir.

19) Windows 98 SE calıştıran sistemimdeki bir yazılımı kaldırdıktan sonra yeniden başlattım. Sistem acılırken bir VXD hatası veriyor ve kilitleniyor.

Bilgisayarın oncelikle neden kilitlendiğini bulmalıyız. Bunun icin Windows'u F8 ile başlatarak listede Adım Adım Onayla seceneğini secip devam ederek, hepsine Evet diyerek sistemin hangi işlemden sonra kilitlendiğini bulmalısınız. Sistemi kilitleyen işlemi belirledikten sonra Windows'u Guvenli Kip ile başlatın. 'Başlat'tan 'Calıştır'ı secin ve kutucuğa 'msconfig' girin. Acılacak pencerenin en sağdaki tabında başlangıcta calıştırılan yazılımların listesini goreceksiniz. Sorunlu yazılımla ilgili satırdaki işareti kaldırın ve Tamam diyerek cıkın. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda problem cozulecektir.

20) Windows 2000 Professional kullanıyorum. DVD seyretmek istediğimde winDVD 'Create Overlay failed. Please lower screen resolution or color depth and try again' hatası verdi. Problem buyuk olcude yazılımda bulunan bir Windows 2000 Pro hatasından kaynaklanıyor. Oncelikle başka bir kullanıcı hesabı ile sisteme girmeyi ve WinDVD'yi calıştırmayı deneyin. Yazılım calışırsa, bilgisayarı yeniden başlatarak eski kullanıcı adınızla giriş yaptığınızda sorun cozulecektir. Bu işe yaramazsa, bir onceki problemdeki adımları izleyin. Boylece 3D oyunları oynayamasanız bile, DVD izleyebilirsiniz.

21) Windows 98 altında ne zaman Dreamweaver yuklesem, bilgisayar donuyor ve sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Program başka bilgisayarlarda sorunsuz calışıyor. Bunu nasıl hallederiz? İlk olarak ekran kartı surucunuzu guncelleyin. Sorun cozulmezse, 'Bilgisayarım' simgesi ustune sağ tuşa tıklayın, 'Ozellikler'! secin ve acılan pencereden Performans sekmesine gecin. Dort kademeli hızlandırıcı barını oncelikle bir kademe duşurup sisteminizi yeniden başlatın. Bu işe yaramazsa daha duşuk kademeleri deneyin. Unutmayın, bu ayafl duşurmek ya da kapatmak ekran kartınızın bircok ozelliğinden yararlanmanızı engelleyecektir.

22) Windows 98 ve IE 5.5 kullanıyorum. Bazı sayfaları acmaya calıştığımda 'A Runtime Error has occurred. Do you wish to DEBUG Line=0 Error = Object Expected' hatasını alıyorum. Bu sorun coğunlukla popup reklamları engelleyen programlar kullanıldığında oluşan bir hatadır. Yapmanız gereken, IE Araclar monusu icinden internet seceneklerine girmek ve Gelişmiş sekmesindeki listeden 'Komut dizini hata ayıklamasını devreden cıkart1 seceneğini işaretlemek. Tum acık tarayıcı pencerelerini kapatıp yeniden calıştırdığınızda sorun cozulecektir.

23) Bu Messenger programının acılışta başlamasından sıkıldım. Bundan kurtulmanın bir yolu var mı? Messanger'ı kaldırmak icin Başlat'tan Calıştır'ı tıklayın ve aşağıdaki satırı aynen kopyalayın. Tamam tuşuna basın. Yazılım kaldırılacaktır. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz. Diğer yandan bu karışık komutu girerken hata yapmaktan korkuyorsanız bu işi sizin yerine yapabilecek olan Tweaking Toolbox XP yazılımını kullanabilirsiniz: www.windowshelp.net/ttwxp RunDlBl advpack.dll,LaunchINFSection %windir%INFmsmsgs.inf, BLC.Remove

24) Sabit disklerim FAT32 formatlı ve Windows 98 kurulu. |Windows XP yuklesem, ama Cbunu sadece birinci bolumde lyapsam, yani sadece orayı j NTFS'e donuştursem, XP acılınca Win32 dizinleri de gorur mu? Sadece ilk dizini formatlayıp, buraya XP kurmanız ve diğer dizinleri taramanız mumkun. Windows XP FAT16 ve FAT32'yi destekliyor. Ama, eğer duşunceniz NTFS'in daha guvenli olduğu ise, evet haklısınız; tumuyle NTFS'e gecmenizi oneririz.

25) Sorf yaparken girdiğim bir sitedeki web sayfasında ya da pencerede sabit diskimin icindeki dosyalar gorunuyor. Bu dosyaların kopyalanmaları ya da silinmeleri mumkun mu? Sabit diskinizi kopyaladık demeleri tamamen yalan. Bu sitedeki duğmelere tıkladığınızda tek yapılan şey, tarayıcı penceresinde sabit diskinizin gosterilmesi, ancak bunu sadece siz gorebilirsiniz. O siteyi hazırlayan kişi ya da başkabiri goremez. Yine de icinizin rahat etmesini istiyorsanız, ZoneAlarnm Pro (www.zonelabs.com) gibi bir kişisel guvenlik duvarı yazılımı kullanmanızı oneririz.

26) Windows 98 uzerinde Creative Soundblaster Live! Value kullanıyorum. Acılışta 'error: Memory manager not detected. Creative SB16 emulation driver requires EMM386 or similar Creative SB16 emulation driver not loading' hatası ile karşılaşıyorum. Ses kartınızın Sound Blaster 16 emulasyonu yapabilmesi icin gerekli dosyaların yuklenmesinde hata var. Aslında cok eski DOS oyunları oynamadığınız surece buna gerek yoktur. Denetim Masası altından donanımlar arasında Creative Miscellaneous Devices'ı genişletin, Creative SB16 emulation'ı secin. Uzerine cift tıklayarak Properties (Ozellikler) sayfasını acın. Disable in this hardware profile (bu aygıtı kullanma) seceneğini secin ve OK'e
(Tamam) tıklayın. Bunu yaptıktan sonra Autoexec.bat ve Config.sys dosyalarından SB
16 emulasyonuyla ilgili satırları silebilirsiniz.

27) Proxy sunucusu ne işe yarar ve kullanmam gerekli midir? Proxy, web tarayıcısı gibi istemci uygulamalar ile gercek bir sunucu arasında duran bir sunucudur ve yazılım ve/veya donanım tabanlı olabilir. Genellikle, işyeri ağlarında ya da servis sağlayıcılar tarafından kullanılır. Gercek sunucuya yapılan talepleri proxy değerlendirir ve bu talepleri yerine getirmeye calışır. Talebi kendisi karşılayamazsa, gercek sunucuya iletir. Proxy sunucuların iki temel işlevinden ilki talep edilen dosyaları onbelleğe (cache) alarak sayfa indirilmesindeki performansı artırmaktır. Diğeri ise bazı web sitelerine erişimi engellemektir. Kısacası, Proxy sunucular performans artışı sağlarken erişim kısıtlaması getirebileceği icin karar size kalıyor.

28) Ben ses kayıt edebilen ve calabilen bir program arıyorum. Size dbpoweramp isimli programı rahatca onerebiliriz
(www.dbpoweramp.com/dmc.htm). Bu program, pek cok ses formatını birbirine donuşturebiliyor ve ceşitli ses kaynaklarından (line in, mikrofon, vs.) kayıt yapabiliyor. Bu sitedeki Auxiliary Input addon'unu da indirmeyi unutmayın. Muzik dosyalarını calmak icin, dBpowerAMP Audio Player'ını (www. dbpoweramp.com/dbpoweramp.htm) ya da WinAMP'ı (www.winamp.com) kullanabilirsiniz.

29) Tum masaustumun ya da sadece bazı pencereleri Mpeg/Avi formatında kaydetmek istiyorum. Monitorden AVI formatında goruntu kaydetmek icin HyperCam isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı www.hyperionics.com adresinde bulabilirsiniz. Program shareware'dir; boylece bir sure deneyebilirsiniz.

30) Bilgisayanmdaki farklı MpegAvi uzantılı filmleri birleştirmek istiyorum. Bunun icin hangi yazılımı kullanabilirim? Mpeg dosyalarını birleştirmek icin Camel MPegJoin isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı cekebileceğiniz adres şu: member.newsguy.com/theprof

31) Web sitemde menu duğmelerinin uzerine gidildiğinde rengin değişmesini İstiyorum. Bunu nasıl yaparım? Bunun icin JavaScript, Flash, DHTML gibi pek cok farklı teknik kullanılabilir:, www.webteknikleri.com adresinde bu konuyla ilgili yazılar bulabilirsiniz. Daha kolay bir yol, gereken kodu gorsel olarak uretebileceğiniz aracları kullanmaktır. Bu araclar arasında JavaScript kullanarak renk değiştiren duğmeler hazırlayabileceğiniz ve ucretsiz olan Mouseover Button Wizard (www.mobw.net) sayılabilir. Dreamweaver, FrontPage ya da Fireworks gibi web geliştirme araclarında da bu ozellik yerleşik olarak bulunmaktadır.

32) Bazı AVI dosyalarını Media Player ile acmaya calıştığımda, codec sunucusuna bağlanmaya calışıyor ve bağlansa bile dosya turunun desteklenmediği mesajını veriyor. Filmi arkadaşımın sisteminde izleyebilmiştim. Sorun nedir ve nasıl cozebilirim? Windows Media Player bazı acık kaynak kodlu, ozellikle de Mpeg4 varyantı codec bileşenlerini desteklememe eğilimi gosterdiğinden, sozkonusu AVI dosyalarını calıştırmaz. Bunu yapmak icin ilk olarak AVI dosyası uzerine sağ tuşla tıklayarak ozelliklerine gozatın ve hangi codec bileşeni ile kodlandığını oğrenin. Daha sonra bir arama motorunda codec ismini aratabilir ve sisteminize kurabilirsiniz.

33) İnternet'e nasıl daha hızlı bağlanabilirim? Su anda bircoğumuzun kullandığı 56K modemler dışında, Turkiye'de İnternet'e daha hızlı bağlanmanızı sağlayan secenekler var. Kiralık hat, maliyetleri nedeniyle ev kullanıcısına uygun olmadığını belirtelim. Kablo TV , ADSL, uydu ve ISDN uzerinden hızlı İnternet'e sahip olmak mumkun.

34) ADSL uzerinden İnternet'e bağlanmak icin ne yapmalıyım? ADSL teknolojisiyle İnternet'e bağlanmak icin abone.ttnet.net.tr /adsl adresinden, bulunduğunuz yerde Turk Telekom'un ADSL hizmeti verip vermediğini kontrol edin. Bulunduğunuz yerde ADSL hizmeti veriliyorsa bile, 'port'lar dolu olduğu icin Turk Telekom'dan beklemeniz gerektiği cevabını alacaksınız. Kısacası bos port bulmak colde kutup ayısı avlaya benziyor.
2002 yılı başında, Turk Telekom'dan 2 milyon ADSL port'u acılacağı duyurulmasına rağmen, henuz bu konuda bir gelişme yok.

35) ISDN nedir? ISDN, Integrated Services Digital Network kelimelerin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. ISDN ile ses, goruntu ve veriler sayısal olarak birleştirilip aynı hat uzerinde taşınması sağlanır. Tasıma işlemi sayısal olarak yapıldığı icin hata oranı duşuk, ama kaliteli bir iletişim yontemi olarak tanımlayabiliriz. Turk Telekom'un ISDNBRI ve ISDN PA olmak uzere iki farklı ISDN hizmeti var. ISDN Basic Rate Interface, 2 adet 64 Kbit'lik bilgi kanalı icerir. ISDN Primary Access'deyse, her biri 64 Kbit'lik olan
30 bilgi kanalı bulunuyor. ISDNBA, evlerin ve kucuk ofislerin İnternet'e hızlı ve sorunsuz bağlanması icin kullanılabilir. Ama oncelikle, www.telekom.gov.tr/lsdn/isdnprefix.html adresinden bağlı bulunduğunuz telefon santralinin ISDN desteğinin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

36) Uydu ile İnternet'e bağlanmak iyi bir cozum mu?
1998 yılında, Turkiye'ye ilk defa getirilen uydu sistemlerini test etmiştik. Testlerimizde bu sistemle saniyede 400 Kbit'lik hıza ulaşmıştık. Uydu sistemi, dosya indirmede cok işe yaramasına karşın, yasal duzenleme gereği PC'nizden İnternet'e giden bilgiyi 56K modemle iletmeniz gerekiyor. Bu da, sizin modem ve telefon hattından kurtulmanızı engelliyor. Birkac ay icinde, yasaların değişmesiyle İnternet'e giden ve İnternet'ten gelen bilgiyi uyduyla taşımak mumkun olabilecek. Bu tur sistemlerin, ADSL ve KabloNet olmayan her yerde kullanılması da hızlı internet isteyenleri memnun edecek bir gelişme.

37) Yuklediğim bir yazılımı kaldırırken hata veriyor ve ne yapsam Program Ekle/Kaldır listesinden silemiyorum. Yazılımları kaldırılırken bu gibi hataların oluşmasının nedeni kayıt defterindeki yanlış girişler, yazılımın kurulum kayıt dosyasının okunamaması ya da veri kaybı olabilir. Registry ayarlarından bu yazılıma ait girişi kaldırmak mumkun olsa da, System Mechanic (www.iolo.com) gibi bu işi yapabilecek yazılımları kullanmak daha guvenli bir secenektir, ilk olarak yazılımın bulunduğu klasoru silin. Sonra da System Mechanic'in System sekmesi altındaki Remove Invalid Uninstall Information ile gecersiz girişleri kaldırabilirsiniz.

38) Arşivimde farklı codec bileşenleri ile kodlanmış Avı dosyalarım var. Hepsinin aynı formata cevirmek istiyorum. FlaskMpeg ile bunu yapabilir miyim? FlaskMpeg, adından de belli olduğu gibi MpegAvi kodlaması icin tasarlandığından, AVI dosyalarını yeniden kodlama konusunda cok işinize yaramayacaktır. Farklı codec kodlamasına sahip AVI dosyalarını yeniden kodlamak icin bircok yazılım bulunsa da, VirtualDub isimli aracı kullanmanızı tavsiye ederim. www.virtualdub.org adresinden en son surumunu indirebileceğiniz bu yazılım, AVI formatının yanında Mpeg1 (.mpeg; .dat; .mpv gibi) dosyalarını da işleyebilir. FileOpen video file altından filmi sectikten sonra Video ve Audio sekmeleri altından sıkıştırmada kullanılacak codec secimi ve gerekli ayarları yapmalısınız. Sou olarak yine File sekmesi altından save as AVI ile kodlamaya başlayabilirsiniz.

39) Web sitemi arama motorlarına kaydetmek istiyorum. Her birine ayrı kayıt yaptırmak omur torpusu. Bu işi en kolay nasıl yapabilirim? Bu işi profesyonel olarak yapan firmalar olsa da, genelde ucret talep ederler, işe web sitenizi www.altavista.com'a kaydetmekle başlayın. Kayıt işleminin sonunda, sayfada Featured Sponsor başlığının alt bolumunde '25+ Search Fngines FREE!' isimli bir buton goreceksiniz. Bu linki kullanarak www.ineedhits.com sitesinden web sitenizi belli başlı tum arama motorlarına ucretsiz kayıt ettirebilirsiniz.

40) Mpeg dosyalarım AVI'ye cevirmek İstiyorum. Ne gibi araclara ihtiyacım var? Bu işlem icin en yaygın kullanılan ve en uygun yazılım FlaskMpeg'dir. http://go,to/flaskmpeg adresinden indirebileceğiniz bu kodlama aracı ile Mpeg dosyalarını AVI formatına cevirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Open sekmesi altından kodlamak istediğiniz Mpeg dosyasını secip, Select Output Format altından AVI Output seceneğini işaretleyin. Bu seceneğin hemen altında bulunan Select Output Module ile codec bileşenini secebilir ve ses kodlama ayarlarını değiştirebilirsiniz. FalskMpeg, sisteminizde yuklu olan tum codec bileşenlerini kullanarak kodlama yapabileceği icin, secenek yelpazesi oldukca genişleyebilir.

41) Warez sitelerindeki popup'ları yuzunden bayılmak uzereyim. Bu sayfaların acılmasını nasıl engellerim? Bunun iki yolu var. tiki bu kucuk reklam canavarlarını acmamak ya da otomatik olarak kapatmak icin kullanılan yazılımlar. Bunlar arasında Popup Killer AdsGone (www.adsonegone.com), PopupDummy!,
(www.dummysoftware.com) ve AdDelete (www.addeleie.com) sayılabilir, ikincisi de lE'nin internet ayarları uzerinden engellenecek sitelerin adreslerini elle girmek. Bunun icinse Araclar-İnternet Secenekleri allından Sınırlanmış Siteler'e girin. Burada popup sitelerinin adreslerini girdiğinizde bir daha sizi rahatsız edemeyeceklerdir.

42) Turkce ses sentezi yapabilen, bir başka deyişle Turkce okuyan bir yazılım arıyorum. Nereye bakmalıyım? Bu işi yapabilen bazı yazılımlar olsa da, her zaman mukemmel diksiyon beklemek hayal kırıklığı yaratabilir. Diksiyonu bozuk ama sayıları mukemmel okuyan Voice isimli kucuk bir yazılımı www.tahribat.com adresinden indirebilirsiniz. Turkce ses sentezleme uzerine daha profesyonel orneklerden biri olan Geveze ise www.gvz.com.tr adresindedir. Geveze ucretsiz olmasa da, sitede bir deneme suruşu yapmak mumkun.

43) Windows 98 kurulum CD'sinin iceriğini sabit diske kopyalayarak kurulum yapabiliyorum. Windows XP'yi sabit disk uzerinden kurmam mumkun mu? Evet bunu yapmak olasılık dahilinde, ilk olarak Windows XP kurulum CD'si icindeki İ386 klasorunu sabit diske kopyalamakla işe başlayın. Daha sonra sistemi Windows 98 başlangıc menusunden DOS komut satırına duşecek şekilde acın. I386 klasorune gecerek winnt32.exe yazın ve enter'a basın. Windows XP Setup başladığında, sizden sistem dosyalarının bulunduğu klasor ismini isteyecektir. Bu satırda I386 klasorunun yerini (C:i386 gibi) belirtip devam ettiğinizde, kurulum başlayacaktır. Sabit disk uzerinden yapılan kurulumların bir diğer avantajı da daha kısa surmeleridir.

44) İkiye bolunmuş sabit diskimdeki C: surucusunde Windows 98 kuruluydu. Daha sonra Windows XP'yi D: surucusune kurdum sonradan 98'i elle sildim. Sistemi başlattığımda benden olmayan Windows 98 ile XP arasında secim yapmam isteniyor. Bundan nasıl kurtulurum? Bu oldukca kolay. Bilgisayarım simgesi uzerine sağ tuşla tıklayın ve Ozellikler'e girin. Gelişmiş sekmesi altındaki Acılış ve Kurtarma butonunu tıklayın. Acılan pencerede Sistem Acılışı altında Duzenle seceneğini goreceksiniz. Bu butonu tıkladığınızda Notepad ile boot.ini dosyası acılacaktır. Burada Windows 98 ile ilgili satırı silerseniz, sistemi başlattığınızda işletim sistemi secimi yapma ekranının belirmediğini goreceksiniz. Dikkat! Boot.ini dosyasını bozarsanız, sisteminiz acılmayabilir.

45) Sistemimde Windows 98 ve Suse Linux kullanıyorum. Linux'u kurarken LlLO'yu MBR'ye yazdırmıştım. Linux'u kaldıracak olsam MBR'yi eski haline nasıl getirebilirim? Sistemi Windows 98'den acarak F8 ile başlangıc seceneklerine girin ve DOS komut satırına gecin. Fdisk /mbr yazarak Enter'a bastığınızda MBR eski haline gelecek ve sistem eskiden olduğu gibi Windows 98 ile acılmaya başlayacaktır.

46) Bir CD'ye dosyalarımı yedeklemistim. CD yazdıktan sonra hala bos yer olduğundan, daha sonra uzerine başka dosyalar da kopyaladım. Fakat CDROM | sadece ikinci partide yazdığım dosyaları goruyor. Eski dosyalara ulaşmak icin ne yapmalıyım? Gorunuşe gore CD uzerinde birden fazla ya da farklı formatta 'track'ler oluştuğu icin CDROM sadece son yazılanı goruyor. Windows Explorer altından ilk yazılan dosyalara ulaşmak imkansızdır. Bu dosyaları gormek ve kopyalamak icin uctincu parti bir yazılıma ihtiyacınız var. Bu yazılımlar arasında (www.isobuster.com) ISOBuster'ı tavsiye edebiliriz. Hatalı ya da yanlış formatta yazılmış multisession CD'lerin icindeki tum veriye erişim sağlayan bu kucuk yazılımı www.isobuster.com adresinden indirebilirsiniz.

47) Web sitemde kullanmak icin hareketli gif dosyaları yaratmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Hareketli gif hazırlamak icin en kullanışlı yazılımlardan biri Ulead Gif Animator 5.0'dır. www.ulead.com adresinden indirebileceğiniz bu yazılım, sadece hareketli gif hazırlamakla sınırlı değil. Bu aracla duzenlenebilecek ve web sayfalarında kullanılabilecek animasyonlar icin desteklenen bicimler arasında exe dosyaları, avi ve Flash da bulunuyor.

48) MP3 dosyalarımı duzenlemek (Kesmek, yapıştırmak ve islemek) istiyorum. Bunu MP3 dosyalarını wav ya da başka formata cevirmeden nasıl yapabilirim? MP3 kodlama ve calma yeterliliği olan bir ses işleme yazılımına ihtiyacınız var. Bu yazılımlara en guzel orneklerden biri Sonic Foundry Soundforge
5.0 olacaktır. Soundforge 5.0 ile actığınız ve duzenlediğiniz MP3 dosyalarını istediğiniz hemen her formatta (.mov, .iff, .pca, .wav, .rm, .asf, .pca gibi) kaydetmeniz mumkun olacaktır. Yazılımı www.sonicfoundry.com adresinden indirebilirsiniz.

49) Windows XP'nin hata raporlama ozelliğinden bezdim. Hemen her program hatasında acılan bu pencereyi nasıl sayısal cennete yollarım? Microsoft'un bu cok tartışılan aracı, Internet'e her zaman bağlı olmayan sistemlerde cok işe yaramadığı gibi, sıkıcı olabiliyor. Hata raporlamayı kapatmak icin Bilgisayarım simgesi uzerine sağ tıklayarak Properties'e girin. Buradaki secenekler arasında Advanced'i sectiği nizde gecilen pencerenin sağ alt bolumunde Error Reporting butonunu goreceksiniz. Butonu tıkladığınızda karşınıza cıkacak seceneklerden 'Disable error reporting'i secerek Apply'ı tıkladığınızda sorun kalmayacaktır.

50) Şu anda bir CD yazıcım yok. Elimdeki CD'leri daha sonra yine CD'ye kopyalamak uzere sabit diskimde saklamak istiyorum. Fakat kopyaladığım onca dosya ve klasorle uğraşmak istemiyor, hatta isin icinden cıkamaz hale gelmekten cekiniyorum. Ne yapmalıyım? Elinizde bir CD yazıcı olmasa bile, Ahead Nero (www.ahead.com) ya da Easy CD Creator gibi yazılımlar bu konuda cok işinize yarayacaktır. Bu yazılımlarda CD kopyalamayı sectiğinizde, CD'yi sabit diske tek parca bir 'image' dosyası olarak kopyalayabilirsiniz. Bu yolla hem dosya sayısı azalacak, hem de image dosyalarını istediğiniz bir zaman kolaylıkla CD'ye aktarabileceksiniz. Eğer bu image dosyalarının iceriğini değiştirmek ya da icinden bir dosya almak isterseniz, 46. cozumde adı gecen IsoBuster yazılımını kullanabilirsiniz.

51) Uc ayrı USB cihazı aynı anda Sallanmak istiyorum ama anakaramda sadece iki port var. Ne yapabilirim? Anakartlarm coğunda, harici port ya da coğaltıcı ile USB port sayısını
127'ye kadar cıkarabilirsiniz. Eğer anakartınızla beraber kasaya monte edebileceğiniz portlar gelmediyse, satın almak zorundasınız. Kart uzerinde genelde USB genişlemesi icin belirlenmiş 'pin'ler, yanında kucuk bir ibare ile bulunur. Yine de herhangi bir hata olasılığına karşı, anakart kullanma kılavuzunda bulunan pin haritasından yararlanmalısınız. Doğru pin'lere bağladığınız harici USB portları, guc kaynağının da izin verdiği sayıda donanımı destekleyecektir. USB portu bulunan monitor gibi cihazlar ise kendi guc kaynaklarını kullandıkları icin sisteme yuk bindirmez.

52) Anakart BlOS'u uzerinde pynama yapılabildiğini (EPA logosunu değiştirmek gibi) biliyorum. Aynı şey GeForce ekran kartım icin de gecerli midir? Anakart BlOS'ları gibi, ekran kartlarının da BlOS'ları uzerinde oynama yapmak mumkundur. Bunu icin http://guru3d.com/xbios adresinden son surumunu indirebileceğiniz NVIDIA BIOS Editor isimli aracı kullanabir lirsiniz
(Nvidia uretimi BlOS'lar icin gecerli). Dikkat! BIOS editoru yazılımları kullanırken bilmediğiniz ayarlara dokunmayın. Ekran kartının BlOS'unu bozmak istemiyorsanız tabii.

53) Windows XP kullanıyorum. Birkac yazılımı sıkıştırılmış bir dosyada toplayıp, gerektiğinde tek tıkla kurmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Başlat altından Calıştır'a gelin ve satıra 'iexpress.exe' yazın. Enter'a bastığınızda acılan IExpress 2.0 ile kendi kurulum dosyanızı yaratabilirsiniz. Sihirbazdaki adımları izleyip, size uygun olanlarını secerek işlemi bitirdiğinizde bir .exe dosyası yaratılacaktır. Calıştırmak icinse dosyayı cift tıklamak yeterlidir.

54) AMD işlemci ve Windows XP kullanıyorum. Genelde gunduz saatlerinde bilgisayarım hic neden yokken kapanıyor. Sorunun herhangi bir yazılım ve işletim sistemi ile ilgisini kuramadım. Anakart BlOS'unda işlemci ısısı ile ilgili bolume goz atmanızı oneririz. Bu bolumde işlemci belirli bir sıcaklığı gectiğinde uyarı ve sistemi kapatmayla ilgili secenekler goreceksiniz. Eğer bu ısı değerleri duşukse
(55 derece gibi), ozellikle sıcak gunlerde işlemci yeterince soğutulamadığı icin sistem kendini kapatacaktır. Isı değerlerini artırırsanız bu sorununuz gecici olarak cozulebilir. Kokten cozum icinse kasayı ve işlemciyi daha iyi soğutmak icin daha guclu ya da ek fanlar kullanmanız gerekir. Yine de işlemcinizi 70 derece ısıda calıştırmanızı tavsiye etmeyiz.

55) Eski ekran kartımla birlikte gelen WinFast DVD oynatıcı yazılım kullanıyorum. Yeni DVD surucum OEM olduğu ve paketten DVD oynatıcı cıkmadığı icin WinFast kullanmaya devam ediyorum. Fakat seste surekli bir hışırtı sozkonusu. Surucu guncellemesi ve kablo değişimi sonrası sonuc fark etmiyor. Yeni ekran kartımın markası ve yonga seti eskisiyle aynı. Problem ne olabilir? Muhtemelen ekran kartınız MX100 serisinden. Yeni ekran kartınızın dahil olduğu seride (MX200 gibi) sorunu yaratan bu kucuk 'bug'ın surucu guncellemesi ya da kablo değişimi ile cozulmesi mumkun değil. Bu tur ekran kartları icin farklı bir ANSI yukseltmesi ve DVD oynatıcıya ihtiyacınız var. Diğer bir deyişle, daha yeni bir yazılım kullanmalısınız. Bu yazılımlar arasında WinFast DVD Player (www.leadtek.com) ve PowerDVD'nin (www.cyberlink.com) son surumlerini sayabiliriz.