
1821 yılından bu yana sessizliğini koruyan Eyyafyallayokull volkanı 20 Mart'ta yeni den faaliyete gecti, volkanda iki gundur yeni patlamalar oluyor. Yanardağdan havaya savrulan kuller yuzunden ucakların İzlanda uzerinden ucuşu durduruldu.
İzlanda'da neredeyse 200 yıldır sessizliğini gectiğimiz ay bozan yanardağda yeni patlamalar meydana geldi.
En son 1821 yılında patlayan "Eyyafyallayokull" buzulu'nun altındaki volkan, gectiğimiz ay yeniden faaliyete gecmişti.
Yanardağda meydana gelen yeni patlamalar buyuk panik yaratırken, kraterden dumanla birlikte buhar yukselmeye başladı.
Henuz lav akıntısı gorulmedi ancak yanardağ kaynıyor. Buzuldaki kısmi erime nedeniyle nehirler yukseldi. Sel tehlikesi yetkilileri harekete gecirdi. Yaklaşık 800 kişi bolgeden tahliye edildi.
Ancak volkanın etkisi İzlanda ile sınırlı kalmadı. Patlamadan sonra ortaya cıkan kul bulutu goruş mesafesini engelleyince ucakların İzlanda uzerinden ucuşu askıya alındı.
Kul bulutu gokyuzunde guneye doğru hareket ediyor.
İngiliz Hava Kontrol Merkezi'nden yapılan acıklamada, kararın guvenliği sağlamak amacıyla alındığı ve olası riskleri en aza indirmek icin calışmaların surduğu belirtildi.
Goruş mesafesinin yetersizliği yuzunden daha once Norvecli havacılık yetkilileri, kuzeyde Bodoe ile Tromso arasındaki hava sahasının kapatıldığını, bu onlemin daha guneydeki Trondheim'de de uygulanmasının duşunulduğunu duyurmuştu.
Volkanik hareketliliğin yoğun olduğu İzlanda, yeraltından buhar puskurten cok sıcak gayzerlerle kaplı. İzlanda turizm gelirlerinin bir bolumu de, bu gayzer ve kaplıcalardan geliyor .
İzlanda'nın guneyinde, altındaki volkanik oluşumun 190 yıl sonra harekete gectiği Eyyafyallayokull buzulu, İzlanda'nın beşinci buyuk buzulu. Buzulun altındaki volkan, İzlanda'nın 9. yuzyılda kurulmasından bu yana 5 kez patladı.
Mynet
__________________