Android'i geliştirmek isteyen Google, gozunu oyle buyuk bir projeye dikti ki...

Google, 2009 yılında, quantum bilgsayarlar uretecek olan Kanadalı D-Wave ile iş birliği yapacağını duyurmuştu. D-Wave aynı zamanda ilk ticari quantum bilgisayarı ureten firma olarak biliniyor. Firmanın urettiği quantum bilgisayar NASA tarafından test edilmiş ve gercek bir quantum bilgisayar olduğu onaylanmıştı. Dolayısıyla, uc kurum da quantum bilgisayarlar uretmek icin iş birliği halindeydiler.

Google, sahip olduğu dev reklam ve kullanıcı veri tabanlarındaki verileri işlemek icin NASA ise gokyuzunu taramak, dunyanın yorungesindeki milyonlarca copu izlemek ve diğer uzay araştırmaları icin surekli daha fazla işlemci gucune ihtiyac duyuyor. Bu ihtiyacın cozumu olaraksa quantum bilgisayarlar goruluyor.

Mayıs ayında uc kurum, Google'ın Quantım Artifical Intelligence Lab'ı kurduğunu acıklamıştı. Bu laboratuvarda, quantum bilgisayarlar yardımıyla gelişmiş yapay zeka calışmaları yapılacak.

Ancak Google'ın quantum bilgisayarlarla ilişkisi sadece uzayı keşfetmek, kara delikleri bulmak, başka boyutlara kapılar acmak icin cılgın deneyler yapmakla sınırlı değil. Firma, Android'in gelişmesi icin de quantum bilgisayarları kullanıyor. Android'in surumlerini daha etkin ve hatasız hale getirmek icin testler gercekleştiren Google boylece milyonlarca test kullanıcısının ulaşabileceği iş gucune ulaşmış oluyor.

Bilgisayar tamam ama kullanmayı bilen yok!

İlginc olan şu ki, Google, NASA ve D-Wave, bir quantum bilgisayar uretmiş olsalar da quantum bilgisayarların tam olarak nasıl kullanılacağını, onunla nasıl calışılacağını, ondan nasıl daha etkin şekilde yararlanacaklarını tam olarak bilmediklerini, şu anda hala quantum bilgisayarları anlamaya ve keşfetmeye calıştıklarını itiraf ediyorlar.

Quantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların elektrik devrelerini acıp kapaması gibi değil, nesnelerin aynı anda iki farklı yerde olabileceğini iddia eden quantum fiziğinin kurallarını kullanarak, fotonlarının yardımıyla bilişim işlemlerini gercekleştiriyorlar. Bu mekanizmada bilgisayar dili 1 ya da 0'dan değil 1 ve 0'dan oluşuyor. Yani bilgisayar aynı anda hem 1 hem de 0 sonucuna ulaşabiliyor. Bu yeni algoritma ise yepyeni olasılıklar gundeme getiriyor. Bilim ve teknoloji insanları hala quantum bilgisayarların sırlarını cozmeye calışıyor.

veteknoloji