Akıllı cihazlarla yeni bir kullanım alışkanlığı yaratan dokunmatik ekranları daha hızlı kullanmak mumkun.

Tek parmak yerine birden fazla parmakla kullanılabilen dokunmatik ekranlardaki kısayol hareketleri kullanıcılara zaman kazandırıyor.

Tarihi 1970’lere dayanan dokunmatik ekran teknolojisi, bugun ilk cıkış noktasından cok farklı bir noktada yer alıyor. ‘Tanrı parcacığı’ araştırmasıyla gundeme gelen CERN labarotuarlarında geliştirilen ilk dokunmatik ekran, o donemde kimsenin yuzune bile bakmayacağı icatlar arasında yer almıştı. Bugun ise saatten, cep telefonuna, bilgisayardan bankamatiklere kadar bircok yerde dokunmatik ekranlar kullanıcıların vazgecilmezleri arasına girmeye devam ediyor.

DOKUNUŞ DİLİ
Dokunmatik ekranların hayatın her alanında yer alması kullanıcı alışkanlıklarına gore şekillenmesini sağlıyor. Tek parmakla kontrol, yerini coklu dokunmatik algıya sahip olan ekranlara bırakıyor. Değişimle, dokunmatik ekranlara birden fazla hamle ile yapılabilecekler, birkac parmak kullanılarak tek seferde yapılabiliyor. Kullanım alışkanlığı ve zaman acısından onemli bir fırsat olan kısayollar, akıllı cihaz kullanıcıları tarafından tam olarak bilinmiyor. Cihazlara yapılan dokunuşlar yeni bir dil halini alırken, kısa yolları bilmeyen kullanıcılar teknolojiye yabancı kalıyor.

Ekrana yıldız ciz, oyun acılsın
Android işletim sistemi dokunmatik ekranlardaki akıllı komutlar konusunda cok zengin değil. Android işletim sisteminin surumune ve kullanılan cihazın markasına gore değişen kısayol hareketleri geliştirilen uygulamalarla zenginleşebiliyor. ‘Gesture Shortcuts’ adındaki uygulama ile herhangi bir uygulamaya veya ayara ozel bir komut yaratılabiliyor. Orneğin, bir oyun uygulaması icin Gesture Shortcuts kullanılarak yıldız şeklinde bir kısayol yaratılıyor. Daha sonra cihazın ekranına yıldız cizilerek soz konusu oyunun acılması sağlanabiliyor. Uygulamaların yanı sıra ayarlara da ulaşabilmek mumkun. Gesture Shortcuts’a ek olarak Google’ın geliştirdiği ‘Gesture Search’ uygulaması da sıkca tercih ediliyor.
Dort parmakla uygulama kapat
Dokunmatik ekranlardaki kısayol hareketleriyle kendini kanıtlayan Apple, urettiği cihazların hemen hemen tumunde akıllı dokunma komutlarını kullanıyor. Meşhur, fotoğraf yakınlaştırma ve uzaklaştırma hareketinin yanı sıra dort parmak veya uc parmakla iOS işletim sistemlerine daha hakim olmak mumkun. Orneğin, iPad kullanıcıları dort parmağını ekran uzerinde sağa ve sola hareket ettirmesiyle acık olan uygulamalar arasında geciş yapabiliyor. Dort parmakla yapılabilecek kısayollardan bir diğeri ise uygulama kapatmak. Biraraya getirilen dort parmağı dışarıya doğru acılmasıyla birlikte acık olan uygulamadan cıkış yapılabiliyor. Buna ek olarak uc parmakla ekran iki kez ust uste basarak yakınlaştırma yapılabiliyor. Soz konusu kısayolları kullanabilmek icin cihazın akıllı komutlarını acmayı unutmayın.

Uc parmakla uc boyut
Tablet, bilgisayar ve akıllı telefonları biraraya getiren Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 8, ozellikle dokunmatik ekranlardaki akıllı komutlarıyla dikkat cekiyor. Metro arayuz ile dokunmatik ekranlara daha yakın durmayı başaran işletim sistemi akıllı telefon ve tabletlerde farklı, bilgisayarlarda ise farklı akıllı komutlara sahip. Akıllı telefon veya tabletlerdeki harita uygulaması, uc parmak ile uc boyutlu bir hale getirilebiliyor. Windows 8 işletim sistemine sahip dizustu veya masaustu bilgisayarın dokunmatik ekranı, iki parmakla sıkıştırma hareketi yapılarak metro arayuzdeki uygulamaların yakınlaştırılması ve uzaklaştırılması sağlanıyor. Tek parmakla ise ekranın sol tarafından sıkca kullanılan uygulamalara ulaşmak mumkun. Bunun yanı sıra bilgisayarın ayarlarına ekranın sol tarafından ulaşılabiliyor.

veteknoloji