Bir ilkoğretim mufettişi, ADSL hizmeti icin Turk Telekom'un almak zorunda bıraktığı 'sabit telefon hattı' uygulamasını mahkemeye goturdu.
Tuketici mahkemesi sıfatıyla davaya bakan Kastamonu Adliyesi 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde gorulen dava sonuclandı.
Mahkeme kararında, ADSL hizmeti nedeniyle kişiye ait telefon hattı uzerinden sabit ucret alınmasının yasal olmadığına ve sabit ucret alınmaksızın tuketicinin ADSL hizmetinden yararlandırılmasına ilişkin kesin hukum tesis olduğu belirtildi.
Mufettiş olan Recep Ali Orten, Kastamonu ilinde gorev yaptığı sırada ADSL aboneliği icin başvuruda bulundu. Turk Telekom yetkilileri sabit hat cektirmeden ADSL hizmeti veremeyeceklerini belirtti. Bunun uzerine sabit hat icin de aboneliği kabul eden Orten, evine sabit telefon hattı cektirirken ADSL hizmeti de almaya başladı.
ADSL hizmeti icin sabit telefon cektirilmemesi gerektiğini savunan Recep Ali Orten, konuyu şikayet dilekcesiyle, 4 Mart 2008 tarihinde Kastamonu Valiliği Sanayi ve Ticaret İl Mudurluğu Tuketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanlığı'na taşıdı. Orten, heyetin talebini reddetmesi uzerine konuyu tuketici mahkemesi sıfatıyla Kastamonu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme, kararında, Orten'i haklı buldu ve telefon hattı uzerinden sabit ucret alınmaksızın ADSL hizmetinden yararlandırılmasını hukmetti. Hukumde, tuketici aleyhine verilen, Kastamonu Valiliği Sanayi ve Ticaret İl mudurluğu Tuketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanlığı'nın kararının kaldırılması da yer aldı.
Tuketici Recep Ali Orten, Kastamonu'daki davaya Turk Telekom avukatlarının katılmadığını hatırlatarak, "Dava sonuclanınca şirketin avukatları kararı iptal ettirmek icin girişimde bulundu. Turk Telekom'un, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'ne yaptığı temyiz itirazı ise reddedildi. Tuketici mahkemesinin verdiği karar Yargıtay tarafından onandı." dedi.
Şu an Sinop ilinde gorev yaptığını aktaran Recep Ali Orten, mahkeme kararıyla birlikte geriye donuk odediği sabit ucretleri almak amacıyla calıştıklarını belirterek, "Mahkemeye muracaat ederken, geriye donuk odediğim ucretlerin geri alınması noktasında talebim yoktu. Şildi avukatım bu konu ile ilgili mahkeme kararıyla birlikte ucretlerin geri alınması amacıyla dava acacak. Halen Turk Telekom'un bana sabit telefon icin sabit ucret gonderiyor. Ben bu odemeleri yapmıyorum. Şirket de benden bu ucretleri talep etmiyor ama faturasını gondererek mahkeme kararına karşı cıkmış oluyor." diye konuştu.
Recep Ali Orten, mahkeme kararının emsal teşkil edebileceği yonunde avukatından bilgi aldığını belirterek, bu durumda mağdur olan cok sayıda Turk Telekom'un ADSL abonelerinin haklarını aramasını istedi.
Kaynak:Veteknoloji